Ένταση μπροστά στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Σουηδία, που προκλήθηκε από το κάψιμο του Κορανίου με πρωτοβουλία του Stram Kurs, ενός ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος από τη Δανία. Στις ταραχές που είχαν σημειωθεί παλαιότερα, στις 22 Απριλίου του 2022, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Νόρκεπινγκ, όταν η αστυνομία έριξε προειδοποιητικές βολές κατά των ταραχοποιών. Αρκετά οχήματα πυρπολήθηκαν και τουλάχιστον 17 άτομα συνελήφθησαν. Την προηγούμενη ημέρα, αντίστοιχα επεισόδια με κάψιμο αυτοκινήτων σημειώθηκαν και στο Μάλμε. Τουλάχιστον 16 αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί και πολλά αστυνομικά οχήματα είχαν καταστραφεί. Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις του Ιράν και του Ιράκ είχαν καλέσει τους Σουηδούς πρέσβεις που υπηρετούν στη χώρα τους, για να διαμαρτυρηθούν για την πυρπόληση του Κορανίου.

To Stram Kurs ιδρύθηκε το 2017 από τον Δανό δικηγόρο Rasmus Paludan. Πρόκειται για ένα προσωποπαγές κόμμα με έντονα αντι-ισλαμικό χαρακτήρα, που εκφράζει τη σκληρή ακροδεξιά. Στις εκλογές του 2019 στη Δανία έλαβε 63.091 ψήφους και κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 1,8%, μένοντας για λίγο έξω από τη Βουλή, καθώς το ελάχιστο ποσοστό για να καταλάβει ένα κόμμα θέση στα έδρανά της είναι 2%.

Το Stram Kurs (Σκληρή Γραμμή) τάσσεται υπέρ της «καθαρότητας» της φυλής των Δανών, ενώ επιδιώκει την πλήρη «αποκατάστασή» της μέσω του διωγμού των Μουσουλμάνων από τη χώρα και την μαζική απέλαση όλων των μεταναστών. Επίσης, επιζητά την απαγόρευση των μικτών γάμων, εκτός αν ο ξένος σύζυγος είναι δυτικοευρωπαίος και διαθέτει την ανάλογη κουλτούρα. Ύστερα από όλα αυτά και όταν επέλθει η επιθυμητή ομοιογένεια, υπόσχεται ριζική αύξηση της ατομικής ελευθερίας και των δικαιωμάτων για όλους, από την Κοπεγχάγη μέχρι το τελευταίο χωριό.

Stram Kurs

Ο ακροδεξιός δικηγόρος Rasmus Paludan έγινε γνωστός από το YouTube, στο οποίο τα video από το κανάλι του κόμματος έχουν συγκεντρώσει 20.000.000 προβολές από τον Απρίλιο του 2019. Aυτά γυρίζονταν συνήθως στη διάρκεια διαδηλώσεων που διοργάνωσε η Σκληρή Γραμμή σε γκέτο, όπου ο ιδρυτής του κόμματος προκαλούσε σκόπιμα τους μουσουλμάνους ζωγραφίζοντας τον Μωάμεθ για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες. Το 2018 το Stram Kurs πραγματοποίησε 53 διαδηλώσεις. Τον ίδιο χρόνο συγκέντρωσε την προσοχή σε διαδήλωση στην Κοπεγχάγη, όπου πετώντας το Κοράνι στο δρόμο και στην απόπειρά του να το κάψει δέχτηκε επίθεση από αντιδιαδηλωτές, την οποία ακολούθησαν μαζικές ταραχές.

Stram Kurs logo

Στα τέλη Αυγούστου του 2020 το κόμμα οργάνωσε εκδήλωση για το κάψιμο του Κορανίου σε ένα προάστιο του Μάλμε, η οποία οδήγησε στις πρώτες ταραχές εξαιτίας του Stram Kurs στη Σουηδία. Δέκα ημέρες αργότερα η βεβήλωση του Κορανίου επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά στη Στοκχόλμη, με αποτέλεσμα 15 μουσουλμανικές κοινότητες στη χώρα να ζητήσουν την αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να απαγορευτεί η προσβολή και η γελοιοποίηση των θρησκειών.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Πηγή φωτογραφίας Rasmus Paludan