Το 2015 συγκαταλέγεται μεταξύ των ετών με τους περισσότερους νεκρούς για τον κόσμο της δημοσιογραφίας, επισήμανε η Unesco, που καταμέτρησε 115 δολοφονίες σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως σε χώρες που σπαράσσονται από πολέμους, όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη.

«Τα ΜΜΕ και η ελευθερία της έκφρασης βρίσκονται υπό πολιορκία», υπογράμμισε η Unesco σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Τέλος της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων που διαπράττονται κατά Δημοσιογράφων.

Η Γαλλία, εξαιτίας της επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo, από την οποία έχασαν την ζωή τους, βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από την Συρία με δεκατρείς δημοσιογράφους, και το Ιράκ με δέκα δημοσιογράφους.

Η Βραζιλία, το Μεξικό και το Νότιο Σουδάν ακολουθούν με επτά νεκρούς δημοσιογράφους σε κάθε χώρα. Η Ινδία, η Λιβύη και οι Φιλιππίνες καταμετρούν από έξι νεκρούς δημοσιογράφους.

Από το 2006, την χρονιά, κατά την οποία η Unesco άρχισε να δημοσιεύει αυτήν την έκθεση κάθε δύο χρόνια, καταμέτρησε 827 δολοφονίες δημοσιογράφων σε σχέση με το επάγγελμά τους, ήτοι ένας νεκρός κάθε πέντε ημέρες κατά μέσον όρο.

Μόνο το 2012 καταγράφηκαν τα περισσότερα θύματα, 124 στον αριθμό, σε σύγκριση με το 2015. Η τηλεόραση αναδεικνύεται στο μέσο που θρηνεί τα περισσότερα θύματα για πρώτη φορά, με 35 νεκρούς το 2014.

Είκοσι ένας δημοσιογράφοι που εργάζονταν για ιστότοπους σκοτώθηκαν επίσης το 2015, κυρίως στη Συρία. Η οργάνωση σημειώνει ότι, αν και ο θάνατος ενός ξένου ανταποκριτή προκαλεί μεγαλύτερο θόρυβο, οι δημοσιογράφοι σκοτώνονται σε ποσοστό 95% στην ίδια τους την χώρα.

Η Unesco καταμετρά στον απολογισμό της όλους τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν υποθέτοντας, ότι δολοφονήθηκαν εξαιτίας του επαγγέλματός τους.

Οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων παραμένουν σε γενικές γραμμές ατιμώρητες, σε ποσοστό 92%, και λιγότερη από μια υπόθεση στις 10 όπου σκοτώνεται ένας δημοσιογράφος εκδικάζεται σε εθνικά δικαστήρια, υπογραμμίζει η Unesco.

«Συνέπεια: οι εγκληματίες μπορούν να συμπεράνουν, πως ό,τι κι αν συμβεί, θα αποφύγουν την Δικαιοσύνη» σημειώνει  η Unesco.

Η 2α Νοεμβρίου επελέγη ως ημέρα φόρου τιμής στους δημοσιογράφους Κλοντ Βερλόν και Γκισλέν Ντιπόν που δολοφονήθηκαν στο Μάλι το 2013.

πηγή κειμένου

πηγή φωτό