Το δικαστήριο στο οποίο παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα 9 από τους προσαχθέντες δημοσιογράφους της εφημερίδας Cumhuriyet, αποφάσισε την προφυλάκισή τους, ενώ αποφυλάκισε τους Aydın Engin και Hikmet Çetinkaya με απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Μεταξύ των προφυλακισμένων είναι και ο Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας Μurat Sabuncu.

Οι δυο δημοσιογράφοι που αποφυλακίστηκαν πήγαν αμέσως στους συναδέλφους τους που έχουν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση μπροστά στην εφημερίδα όπου τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Ο αρθρογράφος Aydın Engin που είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σαν δημοσιογράφος (και μετά το πραξικόπημα του 1980 αναγκάστηκε να ζήσει για 12 χρόνια στο εξωτερικό ως πολιτικός πρόσφυγας και επέστρεψε στην Τουρκία το 1991 επωφελούμενος απο μερική αμνηστία εκτίωντας μικρής διάρκειας φυλάκιση πριν επιστρέψει στην δημοσιογραφία), είπε: «Εννέα συνάδελφοι μας είναι μέσα. Θα προφυλακιστούν. Εγώ είμαι σεσημασμένος υπόδικος δημοσιογράφος .Ο Μουράτ Σαμπουντζού είπε «Σκύβουμε με σεβασμό μπροστά στο λαό και τους αναγνώστες μας. Αλλά σε κανέναν άλλον». Κι έτσι έγινε».

πηγή κειμένου

πηγή φωτό/photo credits