Μια σημαντική δημοσκόπηση διενεργήθηκε απο την MRB Hellas με θέμα την εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Γερμανία. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε απο την MRB Hellas για λογαριασμό της αντιπροσωπείας του ιδρύματος Konrad Adenauer (KAS) για την Ελλάδα και την Κύπρο και απευθύνθηκε σε Ελληνες πολίτες και σε εκπροσώπους των “ελίτ”.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και στη σχετική διαδικτυακή συζήτηση συμμετείχαν η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα & την Ευρώπη, πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ. Υπουργός, ο  Δρ. Ερνστ Ράιχελ, Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο  Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Δημήτριος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος, MRB Hellas. Τη συζήτηση συντόνισε ο  Tάσος Τέλλογλου, Δημοσιογράφος.

Χωρίς, φυσικά, να γνωρίζουμε ποιοί ήταν οι εκπρόσωποι της “ελίτ” οι οποίοι απάντησαν στη δημοσκόπηση θα θέλαμε μόνο να σημειώσουμε ότι οι απαντήσεις/διαπιστώσεις των δύο ομάδων που συμμετείχαν συνιστούν περίπου δυό παράλληλα σύμπαντα.  Κι αυτό ίσως είναι ένα…παράπλευρο συμπέρασμα που πρέπει να ληφθεί υπόψιν, κυρίως από την “ελίτ”. Οχι επειδή δεν συμπορεύεται με τις απαντήσεις των απλών πολιτών-καθόλου γι΄αυτό- αλλά επειδή, ίσως, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι ο ρόλος της κάθε ελίτ, δεν τελειώνει στη δική της τεκμηριωμένη γνώμη αλλά επιβάλλει-σε κάθε περίπτωση πλέον- την ενδυνάμωση της κατανόησης των πολιτών, τη γεφύρωση του αναμενόμενου, αλλά καθοριστικού για πολλές περιπτώσεις, χάσματος. Με λίγα λόγια, η κάθε ελίτ έχει (και αυτή) ευθύνη για την πορεία και τη διατήρηση της Δημοκρατίας, τη διάλυση των στερεοτύπων -είτε αυτά αφορούν χώρες, έθνη, φυλές, είτε την οικονομία, την έννοια και τη λειτουργία του κράτους.

Πάμε τώρα στα αποτελέσματα. Στην ερώτηση Η κρίση έφερε τα κράτη –μέλη πιο κοντά ;

Το 42,9 % των πολιτών εκτιμά ότι ΜΑΛΛΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΝΑ ΧΑΣΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ενώ μόνο ένα 29,6 % θεωρεί ότι ΜΑΛΛΟΝ ΕΦΕΡΕ ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ.

Δυνατά σημεία Γερμανίας θεωρούνται από το 66% των πολιτών ότι είναι η ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΣΗ/ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ & η ΣΤΑΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ενώ, οι Opinion Leaders τείνουν να εστιάζουν την θετική αποτίμηση στα δομικά χαρακτηριστικά της χώρας: Πολιτειακή Οργάνωση, Θεσμική Λειτουργία, Κοινωνικό Κράτος. Το κοινό αυτό θαυμάζει τη σχέση που έχει καλλιεργηθεί διαχρονικά μεταξύ του Γερμανού Πολίτη & του Γερμανικού κράτους.

 

 

Στο ερώτημα για την “Αξιολόγηση της στάσης της Γερμανίας στο θέμα της πανδημίας COVID 19, το 53.4 % των πολιτών απάντησε ότι την κρίνει αρνητικά ενώ, οι Opinion Leaders είναι λιγότερο αφοριστικοί & τείνουν να εστιάσουν στην τελική θετική συνεισφορά: 

«Δεν ήθελαν επ’ ουδενίτα ευρωομόλογα, και έχουν γραφεί και κείμενα σοβαρά γιατί είναι επικίνδυνο αυτό. Αυτό θα αναιρούσε όλους τους κανόνες του δανεισμού, τους κανόνες του Μάαστριχτ κλπ. Θα ήταν χρηματοδότηση, ουσιαστικά. Και δεν το θέλησαν αυτό, ως μόνιμο θεσμό, και επέλεξαν αυτό το άλλο που έκαναν με τον Μακρόν» και “Αν και αρχικά λειτούργησε ως «δύναμη καθυστέρησης», ήταν τελικά ο μοχλός αλλαγής του κλίματος, καθώς, με την «αλλαγή στάσης», επέτρεψε να δημιουργηθεί κάποια αισιοδοξία”.

 Τέλος στο ερώτημα για τις “Πολιτικές προσωπικότητεςτης Γερμανίας που έχουν επηρεάσει θετικά την Ευρωπαϊκή σκηνή το 2ο μισό του 20ου αιώνα, η Γερμανίδα καγκελάριος συγκεντρώνει το  30,3 %. Ολόκληρη τη δημοσκόπηση μπορείτε να δείτε εδώ.

πηγή κεντρικής φωτογραφίας