Ύστερα από αρκετές εβδομάδες διαφωνιών και συζητήσεων τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, αλλά και εκείνα της συντηρητικής αντιπολίτευσης (Xριστιανοδημοκράτες CDU και Χριστιανοκοινωνική Ένωση CSU), ενέκριναν τη δημιουργία ειδικού ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τον επανεξοπλισμό της χώρας. Το ταμείο αυτό απαιτεί συνταγματική αλλαγή και διακομματική συμφωνία, προκειμένου να επιτευχθεί πλειοψηφία δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο.

Όπως είναι γνωστό, στα τέλη Φεβρουαρίου και με αφορμή την εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας.

Reichstag

Αυτό αποτελεί μια τεράστια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της «ατμομηχανής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τερματίζοντας μια τακτική που ξεκίνησε στο τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, η οποία ήθελε τον στρατό της Γερμανίας (Bundeswehr) χαλαρό και υποβαθμισμένο.

Μια σημαντική επένδυση με βάση αυτό το κονδύλι, που σκοπεύει σύντομα να κάνει το Βερολίνο, είναι η αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Φωτογραφίες: JAJ Team