Η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών τάσσονται υπέρ των μέτρων περιορισμού που λαμβάνουν οι τοπικές κυβερνήσεις και δείχνουν να αντιλαμβάνονται πληρέστερα το μέγεθος της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα των Reuters/Ipsos, που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα. Την ίδια ακριβώς μέρα οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές προειδοποιούν για δεύτερο κύμα του νέου κορωνοϊού μετά το καλοκαίρι, που σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη θα φέρουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και ενώ η χώρα μετρά πάνω από 2.700 θανάτους σε 24 ώρες, έναν από τους χειρότερους ημερήσιους απολογισμούς. Ταυτόχρονα, το γύρο του κόσμου κάνουν video και ρεπορτάζ από διάφορες αμερικανικές πόλεις, όπου λίγοι πολίτες διαδηλώνουν εναντίον των μέτρων και υπέρ της άρσης της καραντίνας, δίνοντας την εντύπωση πως η υπερδύναμη αντιμετωπίζει έναν ακόμα μεγάλο διχασμό, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια για πολλά ζητήματα. Είναι όμως έτσι;

Διαβάστε ένα ακόμα ρεπορτάζ για τους ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥ ΥΠΟΚΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Διαβάστε ακόμα: ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ;

Επτά στους 10 Αμερικανούς θεωρούν τώρα την πανδημία του κορωνοϊού «σοβαρή απειλή για μένα και την οικογένειά μου», σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters / Ipsos.  Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 18 ως τις 24 Μαρτίου, και δείχνει ότι το 68% των ενηλίκων των ΗΠΑ συμφώνησαν ότι η πανδημία είναι μια σοβαρή υπαρξιακή απειλή. Σημειώνεται έτσι αύξηση 14 ποσοστιαίων μονάδων από παρόμοια δημοσκόπηση που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα. Αυτό περιλαμβάνει σημαντικές πλειοψηφίες Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων, λευκών, μειονοτήτων, νέων, ηλικιωμένων, αστικών περιοχών, προαστίων και αγροτικών κατοίκων.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εδώ και χρόνια βιώνουν μια ουσιαστική πολιτική διαίρεση και έναν διχασμό σε σχεδόν κάθε μεγάλο θέμα, δείχνουν να ομονοούν επιτέλους σε ένα ζήτημα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το 63% των Δημοκρατών και το 49% των Ρεπουμπλικανών δήλωσαν ότι θεωρούσαν τον κορωνοϊό προσωπική απειλή. Τώρα το 76% των Δημοκρατικών και το 63% των Ρεπουμπλικανών μοιράζονται την ίδια άποψη.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι διχασμένοι για την εμπιστοσύνη τους στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Πενήντα τρία τοις εκατό (53%) των Αμερικανών λένε ότι πιστεύουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει καλή δουλειά ανταποκρινόμενη στην πανδημία, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 3 μονάδες από την περασμένη εβδομάδα. Ένα άλλο 41% ​​είπε ότι δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση κάνει καλή δουλειά.

Τα συνολικά ποσοστά έγκρισης του Trump αυξήθηκαν ελαφρά στο 44% τις τελευταίες εβδομάδες, αναλυτές όμως τονίζουν ότι αυτό το +4% είναι πολύ περιορισμένο για έναν πρόεδρο που αντιμετώπιζε μια εθνική κρίση και σε τέτοιες περιπτώσεις απολαύει της εμπιστοσύνης των πολιτών. Για παράδειγμα, το 2001, ο τότε Πρόεδρος Τζορτζ Μπους είδε την εμπιστοσύνη των πολιτών να εκτοξεύεται κατά 39 μονάδες στο 90% τις ημέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την υπηρεσία δημοσκοπήσεων Gallup.

Η δημοσκόπηση των Reuters / Ipsos διεξήχθη αφού πολλοί Αμερικανοί είδαν τη ζωή τους να αλλάζει σχεδόν εν μία νυκτί καθώς οι αξιωματούχοι υγείας αγωνίζονται να συγκρατήσουν τον ιό. Το τελευταίο 24ωρο πάνω από 2.700 θάνατοι σημειώθηκαν στις ΗΠΑ σε έναν από τους χειρότερους ημερήσιους απολογισμούς.

ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 33% πιστεύει τώρα ότι είναι «πολύ» ή «κάπως» πιθανό να μολυνθούν με τον ιό μέσα στον επόμενο χρόνο, ποσοστό αυξημένο κατά 5 μονάδες την προηγούμενη εβδομάδα.

Πάνω από το ήμισυ της χώρας – 53% – λένε ότι ο κορωνοϊός επηρέασε άμεσα τον τόπο της εργασίας τους, +7% από την περασμένη εβδομάδα. Και το 40% πιστεύει ότι ο ιός θα έχει «μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις» στην οικονομία.

Μεταξύ των γονέων που κρατούν τα παιδιά στο σπίτι, το 52% τα διατηρεί  εκτός σχολείου λόγω του κορωνοϊού, από 37% την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε ένα ακόμα ρεπορτάζ για τους ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥ ΥΠΟΚΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Πηγή Αρθρου