Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ανάδειξη των ΗΠΑ σε κύρια στρατιωτική και οικονομική υπερδύναμη στον κόσμο καλλιέργησε στην αμερικανική κοινωνία μια ιδιόμορφη κουλτούρα. Η επιστήμη και η τεχνολογία καθιερώθηκαν στο συλλογικό υποσυνείδητο ως οι δύο βασικοί παράγοντες της νίκης στον πόλεμο, της μεταπολεμικής ευημερίας, της ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας, της βελτίωσης της υγείας και του βιοτικού επιπέδου των Αμερικανών. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η Αμερική αισθάνονταν πρωταθλήτρια σ’ ό,τι είχε να κάνει με την επιστήμη και την τεχνολογία. Ακόμα κι όταν η Σοβιετική Ένωση απέκτησε ατομική βόμβα το 1949, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμεναν βέβαιες ότι υπερέχουν τεχνολογικά απέναντί της. Έτσι, διαμόρφωσαν το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής τους στην ιδέα του πλήρους ελέγχου της «κομμουνιστικής απειλής» με μια στρατηγική που επί της ουσίας βασίζονταν στην αέναη επίτευξη και εξασφάλιση τεχνολογικής υπεροχής. Όμως, η εκτόξευση του Σπούτνικ το 1957 κονιορτοποίησε αυτό το αίσθημα βεβαιότητας και εφησυχασμού. Όχι μόνον δημιουργώντας την εικόνα ενός εχθρού ικανού να εκτοξεύει διηπειρωτικούς πυραύλους που μπορούσαν να προκαλέσουν μαζική καταστροφή, αλλά και εντείνοντας το φόβο ότι η Αμερική απέτυχε να αναπτύξει με την σειρά της προηγμένες τεχνολογίες που θα διατηρούσαν την υπεροχή της.
Μήπως, όμως, συμβαίνει και σήμερα κάτι παρόμοιο; Μήπως φοβούνται πάλι οι Αμερικανοί ότι κάποιος υπέρτερος ανταγωνιστής και αντίπαλος τους στην διεθνή σκηνή θα τους εκτοπίσει απ’ την πρώτη θέση και θα τους στερήσει το αίσθημα της ασφάλειας; Δεν αποκλείεται καθόλου κάτι τέτοιο. Με τη διαφορά ότι στη θέση της Σοβιετικής Ένωσης βρίσκεται σήμερα η Κίνα.
Διότι μόνον με τις πιο «θερμές» περιόδους στρατιωτικού και τεχνολογικού ανταγωνισμού του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης μπορεί να συγκριθεί η πρόσφατη απόφαση της Google να αποκλείσει την κινεζική Huawei, τον δυναμικά ανερχόμενο ανταγωνιστή Δύσης και Ασίας στην τεχνολογική αρένα, απ’ το δημοφιλές, «ανοιχτό» κατά τ’ άλλα, λειτουργικό σύστημά της, το Android.
Όπως έγινε γνωστό από επίσημες ανακοινώσεις, η Google θα θέσει σε εφαρμογή περιορισμούς στις αναβαθμίσεις του λειτουργικού της που «τρέχουν» οι συσκευές της Huawei.
Σύμφωνα με το Reuters, η μητρική εταιρεία Alphabet Inc, ανέστειλε τη συνεργασία της με τον κινεζικό όμιλο στους τομείς που περιλαμβάνουν τη μεταφορά υλισμικού, λογισμικού και τεχνικής υποστήριξης, εκτός από εκείνους που αφορούν τη δημόσια διάθεση εφαρμογών και υπηρεσιών μέσω αδειών χρήσης ανοιχτού κώδικα.
Οι λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες που επηρεάζονται από τον αποκλεισμό εξακολουθούν να αποτελούν θέμα «εσωτερικής συζήτησης» στην Google,ενώ οι νομικοί πληρεξούσιοι της Huawei μελετούν με τη σειρά τους τον αντίκτυπο της αμερικανικής μονομερούς ενέργειας.
Έλεγχος και περιορισμοί
Η απόφαση, με άγνωστες για την ώρα τεχνολογικές και νομικές προεκτάσεις και απώτερες συνέπειες για τους τωρινούς και μελλοντικούς χρήστες των εξελιγμένων συσκευών του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση Τραμπ πρόσθεσε τη Huawei Technologies Co Ltd στη μαύρη λίστα με τις 44 κινεζικές εταιρείες και οικονομικές οντότητες προς τις οποίες οι εξαγωγές αμερικανικών τεχνολογικών προϊόντων θα υπάγονται στο εξής σε καθεστώς ελέγχου καθώς έχουν χαρακτηριστεί «σημαντικός κίνδυνος» για την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Οι σχετικοί περιορισμοί τέθηκαν άμεσα σε ισχύ καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για τις συγκεκριμένες εταιρείες να συνεχίσουν να συνεργάζονται με Αμερικανούς προμηθευτές.
Οι αμερικανικές βιομηχανίες κατασκευής μικροεπεξεργαστών και υποδομής δικτύων όπως η Qualcomm Inc., η Xilinx Inc. και η Broadcom Inc., ενημέρωσαν ήδη το προσωπικό τους ότι σταματούν μέχρι νεωτέρας τις παραδόσεις προϊόντων τους στην Huawei. Οι συγκεκριμένες εταιρείες θα χρειάζονται στο εξής την άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης για οποιεσδήποτε εξαγωγές τους στην Κίνα.
Πάντως, την επομένη της απόφασης Τραμπ, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μετριάσει τους περιορισμούς του ειδικά προς την Huawei προκειμένου να «αποτρέψει την διατάραξη της λειτουργίας των υφιστάμενων δικτύων και εξοπλισμού».
Την πληροφορία του «αποκλεισμού» του κινεζικού ομίλου από την Google έφερε στο φως της δημοσιότητας κατ’ αποκλειστικότητα το πρακτορείο Reuters. Το χειρότερο είναι ότι η δυσάρεστη είδηση συνέπεσε με μια συγκυρία συμβολική για την εταιρία. Την ίδια ημέρα παρουσίαζε σε «παγκόσμια πρώτη» στο Λονδίνο, υπό τον τίτλο #CaptureWonder (“Αιχμαλώτισε το θαύμα”) και με προσκεκλημένους εκατοντάδες δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο, τη νέα σειρά έξυπνων κινητών Honor 20.
Τεχνολογικό «παραπέτασμα»
Σύμφωνα με το BBC, οι νέες συσκευές θα συνεχίσουν να προσφέρουν στους χρήστες τους την πλήρη εμπειρία του λειτουργικού Android, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στο Google Play, το ηλεκτρονικό κατάστημα αγοράς εφαρμογών και καταφόρτωσης ενημερώσεων της Google.
Ωστόσο, αν δεν επιλυθεί η κόντρα με την αμερικανική κυβέρνηση, που προφανώς εντάσσεται στον ευρύτερο αμερικανοκινεζικό εμπορικό πόλεμο, οι μελλοντικές κυκλοφορίες νέων συσκευών της Huawei θα υπόκεινται σε σοβαρούς περιορισμούς λειτουργικότητας, όπως π.χ. η μη δυνατότητα πρόσβασης στο Gmail και το YouTube, εκτός βέβαια κι αν η κινεζική φίρμα αποφασίσει να «ξεφορτωθεί» εντελώς το Android.
Η Κίνα δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να επιδιώξει τον τεχνολογικό «απογαλακτισμό» της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να διαθέσει μεγάλες ποσότητες «ζεστού χρήματος», επισημαίνει το Bloomberg.
Είναι δεδομένο ότι ο κινεζικός τεχνολογικός τομέας θα εντείνει τις προσπάθειές του να αναπτύξει το δικό του λειτουργικό σύστημα για έξυπνα κινητά και φορητές συσκευές, τη δική του τεχνολογία ημιαγωγών (συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων σχεδιασμού και εξοπλισμού παραγωγής), να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τους δικούς του μικροεπεξεργαστές και να εφαρμόσει τα δικά του τεχνολογικά πρότυπα.
Όσο οι δυτικές εναλλακτικές λύσεις ήταν ακόμη διαθέσιμες, οι προσπάθειες αυτές είχαν ατονίσει αλλά τώρα αναμένεται να προχωρήσουν εντατικά. Η κυβέρνηση του Πεκίνου θα ενισχύσει με περισσότερες επιδοτήσεις την εγχώρια βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας.
Αν και το χρήμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και να πετύχει τα πάντα, θεωρείται δεδομένο ότι με τον χρόνο η κινεζική κρατική χρηματοδότηση θα καταστήσει τις τοπικές εναλλακτικές λύσεις βιώσιμες αν όχι συγκρίσιμες με την αμερικανική τεχνολογία. Την ίδια ώρα, θεωρείται απίθανο να υπάρξει αμερικανική κυβέρνηση που θα έχει την βούληση να επιχορηγήσει στον ίδιο βαθμό τις αμερικανικές βιομηχανίες.
Αν και αρχικά δεν θα χρειαστεί αυτό λόγω της τρέχουσας τεχνολογικής υπεροχής της Αμερικής, η θέση της Huawei στην πρωτοπορία των δικτύων τεχνολογίας 5G δείχνει ότι το αμερικανικό προβάδισμα δεν θα διατηρηθεί για πάντα. Όλα αυτά όμως θα έχουν μια αναπόδραστη συνέπεια: Η κινεζική τεχνολογική ανεξαρτησία, λένε οι αναλυτές, θα επιταχύνει αναπόφευκτα τη δημιουργία ενός ψηφιακού «σιδηρούν παραπετάσματος» που θα χωρίσει τον κόσμο σε δύο διαφορετικές, αμοιβαία αποκλεισμένες, τεχνολογικές σφαίρες.