Ένας αιώνας έχει περάσει από το θάνατο του Λένιν τον Ιανουάριο του 1924. Αλλά οι “χρήσιμοι ηλίθιοι” – ο όρος που συνήθως αποδίδεται στον Λένιν – εξακολουθούν να κάνουν το ταξίδι στο Κρεμλίνο για να μεταδώσουν το μήνυμα της Ρωσίας στη Δύση, γράφει ο Gideon Rachman στον οποίο ανήκει η ανάλυση που ακολουθεί.

Ο τελευταίος σε αυτή τη μακρά σειρά εύπιστων ξένων είναι ο Τάκερ Κάρλσον, ένας  δημοσιογράφος, του οποίου τη συνέντευξη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο και στην Αμερική.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του χρήσιμου ηλίθιου είναι η εσωστρέφεια. Συνήθως, έχουν εμμονή με τις εγχώριες πολιτικές βεντέτες. Προσβλέπουν σε έναν ξένο ηγέτη όπως ο Πούτιν (ή πριν από αυτόν, ο Κάστρο ή ο Μάο) για να επικυρώσουν τις δικές τους στενόμυαλες εμμονές. Ο Κάρλσον χρησιμοποίησε το ακροατήριό του με τον Πούτιν για να κάνει μια σειρά από καθοδηγητικές ερωτήσεις, ελπίζοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης θα έριχνε λίγο “κόκκινο κρέας” για το πλήθος του MAGA (Make America Great Again/οπαδοί Τραμπ) στις ΗΠΑ.

Εκανε ερωτήσεις όπως:

Μήπως ο Πούτιν πίστευε ότι η Αμερική ήταν ένα σύστημα “που δεν διοικείται από ανθρώπους που εκλέγονται”;

Θεωρούσε ο Πούτιν τον εαυτό του χριστιανό ηγέτη;

Υπονομεύει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν το δολάριο;

Προσπάθησε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις να προκαλέσει τη Ρωσία σε πόλεμο;

Είναι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απλώς μια μαριονέτα της κυβέρνησης Μπάιντεν;

Ο Πούτιν αρνήθηκε συχνά να τσιμπήσει το δόλωμα. Αυτό δεν έγινε από φροντίδα για τον Μπάιντεν ή από σεβασμό στην αλήθεια. Απλώς ο Ρώσος πρόεδρος ήταν απασχολημένος με το να ασχολείται με τις δικές του εμμονές – ιδίως με την ιστορία της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Μπορούσε κανείς να αισθανθεί τον αυξανόμενο πανικό του Κάρλσον κατά τη διάρκεια του εκτεταμένου εναρκτήριου μονολόγου του Πούτιν, καθώς ο Ρώσος ηγέτης έδωσε στη Μέση Αμερική μια διάλεξη για την κρίσιμη σημασία του Γιάροσλαβ του Σοφού, Μεγάλου Πρίγκιπα του Κιέβου το 1019.

Η όλη συνάντηση θα ήταν αστεία αν το υπόβαθρο αυτής της παράξενης συζήτησης δεν ήταν τόσο τραγικό. Ωστόσο, θα ήταν επίσης λάθος να πιστέψουμε ότι ο Carlson και ο Πούτιν απλώς μιλούσαν ο ένας δίπλα στον άλλο. Από σημαντική άποψη, οι δύο άνδρες έχουν όντως κοινό σκοπό και κοινούς εχθρούς.

Πίσω στις μέρες του στο Fox TV, ο Carlson είπε στο κοινό του να αναρωτηθεί: “Με έχει αποκαλέσει ποτέ ο Πούτιν ρατσιστή; Έχει απειλήσει να με απολύσει επειδή διαφωνώ μαζί του;”. Ο Ρώσος ηγέτης, πρότεινε ο Κάρλσον, δεν αποτελούσε απειλή για τη Μέση Αμερική. Ο πραγματικός εχθρός είναι οι “ξύπνιοι” φιλελεύθεροι που σκοπεύουν να πλημμυρίσουν τις ΗΠΑ με μετανάστες, να υπονομεύσουν την αμερικανική δημοκρατία και να προωθήσουν τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ.

Ο Κάρλσον έχει επίσης καταγγείλει τον Ζελένσκι με φλογερές εκφράσεις, αποκαλώντας τον Ουκρανό ηγέτη “δικτάτορα, έναν επικίνδυνο αυταρχικό”. Δεν είναι να απορεί κανείς που αυτή η αμερικανική διασημότητα ήταν τόσο ευπρόσδεκτη στο Κρεμλίνο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Carlson κάλεσε τον Πούτιν να συμφωνήσει ότι ο Zelenskyy ακολουθεί τις εντολές της αμερικανικής κυβέρνησης. Αλλά ο Πούτιν απέτυχε να υποστηρίξει αυτή την ιδέα. Φάνηκε μάλιστα να κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Zelenskyy να αποφασίσει να είναι εταίρος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, ο Πούτιν έχει δείξει ότι γνωρίζει πολύ καλά τους ιδεολογικούς βραχνάδες της αμερικανικής ακροδεξιάς – και είναι περισσότερο από πρόθυμος να τους εξυπηρετήσει.

Όπως επισημαίνει ο Ρώσος αναλυτής Mikhail Zygar σε πρόσφατο άρθρο του στο Foreign Affairs, ο Πούτιν και ο κύκλος του έχουν εσκεμμένα μπει στον “πόλεμο κατά του woke” σε μια προσπάθεια να βρουν συμμάχους στην ακροδεξιά στην Αμερική και την Ευρώπη. Σε μια ομιλία του 2013, ο Ρώσος ηγέτης υπέδειξε ότι “πολλές ευρωατλαντικές χώρες έχουν πάρει το δρόμο της εγκατάλειψης των ριζών τους, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών αξιών” και δεν μπόρεσαν να ενσωματώσουν “ξένα πολιτιστικά στοιχεία” στις κοινωνίες τους.

Πιο πρόσφατα, ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας και ένας από τους στενότερους έμπιστους του Πούτιν, κατήγγειλε το κίνημα Black Lives Matter στις ΗΠΑ και πρότεινε ότι υπάρχουν μέρη της Αμερικής “όπου απαγορεύεται η είσοδος στους λευκούς”.

Όπως γράφει ο Zygar: “Τέτοια σχόλια θα μπορούσαν εύκολα να έχουν γραφτεί από τον Τάκερ Κάρλσον”. Ο Πούτιν και οι σύμμαχοί του έχουν επίσης χτυπήσει άλλα βασικά θέματα που αγαπά η αμερικανική δεξιά του Τραμπ – όπως η αντίθεση στην άμβλωση και η εχθρότητα προς την LGBTQ “προπαγάνδα”.

Ο Πούτιν και ο Κάρλσον μοιράζονται μερικούς από τους ίδιους συμμάχους: Ο Κάρλσον ταξίδεψε στη Βουδαπέστη για να παραχωρήσει μια συνέντευξη με κολακείες στον Βίκτορ Όρμπαν, τον Ούγγρο ηγέτη – ο οποίος έχει επίσης λειτουργήσει ως συμπαθούσα και υπερασπιστική φωνή για τον Πούτιν εντός της ΕΕ. Ο Elon Musk, το αφεντικό της Tesla και του X, ευχαριστήθηκε με ενθουσιασμό από τον Carlson για την παροχή μιας πλατφόρμας για τη συνέντευξή του στον Πούτιν και στη συνέχεια ειπώθηκαν μερικά καλά λόγια από τον ίδιο τον Ρώσο ηγέτη, ο οποίος είπε στον Carlson: “Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σταματήσουμε τον Elon Musk”.

Ο Carlson έχει προωθήσει τη θεωρία συνωμοσίας της “μεγάλης αντικατάστασης” – την ιδέα ότι η ελίτ των ΗΠΑ προωθεί σκόπιμα τη μαζική μετανάστευση για να δημιουργήσει ένα μπλοκ πειθήνιων ψηφοφόρων.

Ο Μασκ φλέρταρε πρόσφατα με την ίδια ιδέα, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι “διευκολύνει ενεργά την παράνομη μετανάστευση” και πρότεινε ότι βλέπουν τους μετανάστες ως “μελλοντικούς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών”. Η συνέντευξη με τον Πούτιν ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή για την πολιτική των ΗΠΑ με μια εντεινόμενη προεδρική κούρσα και τη βοήθεια προς την Ουκρανία που εμποδίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.

Με κάποια ευχαρίστηση, ο Πούτιν είπε στον Κάρλσον ότι αν η Αμερική σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία, ο πόλεμος θα τελειώσει “σε λίγες εβδομάδες”. Ο Ρώσος ηγέτης άδραξε την ευκαιρία να γείρει τη συζήτηση στην Ουάσινγκτον περαιτέρω προς την κατεύθυνση της Ρωσίας. Αλλά οι εκκεντρικές του ιστορικές διαλέξεις είναι απίθανο να έχουν επηρεάσει πολλές ψήφους στο Καπιτώλιο. Ο Γιάροσλαβ ο Σοφός θα μπορούσε να τα είχε καταφέρει καλύτερα.

πηγή