Μόλις 10 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον προηγείται του αντιπάλου της των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ με 15 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην πρόωρη ψηφοφορία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την ανάλυση States of the Nation project του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και του ινστιτούτου Ipsos.

Αν και τα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα για όλες τις πολιτείες όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της πρόωρης ψηφοφορίας, η Χίλαρι Κλίντον εξασφαλίζει ένα πλεονέκτημα σε πολιτείες κλειδιά όπως το Οχάιο και η Αριζόνα και σε μέχρι πρότινος προπύργια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος όπως η Τζόρτζια και το Τέξας.

U.S. Democratic presidential nominee Hillary Clinton boards her campaign plane in White Plains, New York, U.S. October 29, 2016. REUTERS/Brian Snyder

U.S. Democratic presidential nominee Hillary Clinton boards her campaign plane in White Plains, New York, U.S. October 29, 2016. REUTERS/Brian Snyder

Υπολογίζεται πως 19 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής στις εκλογές, σύμφωνα με το United States Election Project του Πανεπιστημίου της Φλόριντας, ένας αριθμός που ισοδυναμεί με το 20% του εκλογικού σώματος. Το να έχει εξασφαλίσει πριν από την 8η Νοεμβρίου τόσες πολλές ψήφους αποτελεί καλό νέο για την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Δεδομένου μάλιστα ότι χθες, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) ανακοίνωσε ότι εξετάζει νέα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που είδαν το φως της δημοσιότητας και ανήκουν στην βοηθό της Χίλαρι Κλίντον, Χούμα Αμπεντίν.  Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η έρευνα του FBI θα διαταράξει τις ισορροπίες στην προεκλογική κούρσα.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών διατηρεί ένα προβάδισμα που κυμαίνεται μεταξύ 4% έως 7% στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων καθώς ο αντίπαλός των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ είναι αντιμέτωπος με τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών.

Από την Πέμπτη, οι πιθανότητες υπέρ της Χίλαρι Κλίντον να συγκεντρώσει τις 270 ψήφους των εκλεκτόρων που χρειάζεται για να κατακτήσει τον προεδρικό θώκο βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω του 95%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα στην ανάλυση State of the Nation project.

reuters-jim-young

Εκτιμάται ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να κερδίσει με 320 ψήφους έναντι 218 κι ενώ 278 ψήφοι θεωρούνται βέβαιοι για τους Δημοκρατικούς. Το προβάδισμα της Κλίντον μεταξύ των ψηφοφόρων της πρόωρης κάλπης είναι ανάλογο με το προβάδισμα που είχε ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έναντι του αντιπάλου του, του Ρεπουμπλικανού Μιτ Ρόμνεϊ την ίδια περίοδο στην κούρσα του 2012, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos εκείνη την εποχή.

Ο Ομπάμα κέρδισε τις εκλογές συγκεντρώνοντας 332 εκλεκτορικές ψήφους έναντι 206 του Μιτ Ρόμνεϊ. Η ανάλυση States of the Nation project διενεργείται κάθε εβδομάδα σε ένα δείγμα περίπου 15.000 ανθρώπων και στις 50 αμερικανικές πολιτείες.

states-of-the-nationΜπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα ανά πολιτεία εδώ.

Πηγή Αρθρου και φωτό