Η Γερουσία ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία (52 ψήφοι υπέρ έναντι 48 κατά) τον διορισμό της Έιμι Κόνι Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται νίκη με τεράστια σημασία για τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οκτώ ημέρες προτού διεξαχθούν οι εκλογές. Στην ψηφοφορία τηρήθηκαν γενικά οι κομματικές γραμμές, με μια εξαίρεση μόνο να σημειώνεται από μία ρεπουμπλικανή γερουσιαστή. Η έγκριση του διορισμού της Μπάρετ, που πρακτικά είναι ισόβιος, σηματοδοτεί τη μεταβολή της ισορροπίας ισχύος στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου πλέον οι συντηρητικοί έχουν καθαρή υπεροχή (6-3).

 Οι θρησκευόμενοι συντηρητικοί θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με την Barrett, μια πιστή Καθολική που έχει δηλώσει ότι «η ζωή ξεκινά από τη σύλληψη», σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Notre Dame του 2013. Εχει πει επίσης ότι οι δικαστές δεν θα πρέπει να δεσμεύονται αυστηρά από προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα ότι θα μπορούσε να ψηφίσει για την ανατροπή της απόφασης στη υπόθεση Roe εναντίον Wade: την υπόθεση που το 1973 καθόρισε ότι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή βάσει της 14ης τροπολογίας επεκτείνεται στην απόφαση μιας γυναίκας να κάνει άμβλωση.

Σε ηλικία 48 ετών, η Barrett θα ήταν η νεότερη δικαστής επί του παρόντος στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθιστώντας απολύτως εύλογο το γεγονός ότι μπορεί να αφήσει το «σημάδι» της σε μια σειρά υποθέσεων για μια γενιά ή περισσότερες.

Η Barrett έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Notre Dame και έχει εργαστεί για τον εκλιπόντα δικαστή Antonin Scalia. Όπως και ο Scalia, τον οποίο η Barrett θεωρεί μέντορα, είναι αυστηρή και μοιράζεται την πίστη του στον «αυθεντισμό»: την άποψη ότι οι δικαστές πρέπει να προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα λόγια του Συντάγματος όπως ήθελαν οι συγγραφείς όταν τα έγραφαν και όχι σύμφωνα με την ευελιξία των επόμενων.

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις που δημιούργησαν αμφιβολίες στους Δημοκρατικούς

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης επικύρωσης για να υπηρετήσει στο 7ο Εφετείο το 2017, η Barrett συμμετείχε σε μια αμφιλεγόμενη ανταλλαγή απόψεων με την κορυφαία Δημοκρατική της επιτροπής δικαστικών της Γερουσίας, Γερουσιαστή Dianne Feinstein. Η Δημοκρατική της Καλιφόρνιας πίεσε την Barrett ως προς τις βαθιά θρησκευτικές της πεποιθήσεις και πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτές τη νομολογία της, γεγονός που οδήγησε σε κριτική ότι οι απόψεις των Δημοκρατικών ήταν αντικαθολικές.

Οι δημοκρατικοί είχαν τότε αρνηθεί τον διορισμό της, επισημαίνοντας το γεγονός ότι λόγω των βαθιών θρησκευτικών πεποιθήσεών της δεν θα μπορούσε να είναι αμερόληπτη δικαστής.

«Το δόγμα ζει δυνατά μέσα σου και αυτό προκαλεί ανησυχία όταν αντιμετωπίζεις μεγάλα ζητήματα για τα οποία πολλοί πολέμησαν εδώ και χρόνια σε αυτήν τη χώρα», δήλωσε η Φέινσταϊν στον Μπάρετ.  Η Μπάρετ απάντησε απότομα: «Δεν είναι ποτέ σωστό για έναν δικαστή να επιβάλει τις προσωπικές πεποιθήσεις του στο νόμο, είτε προκύπτουν από πίστη είτε από οπουδήποτε αλλού». Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς ότι έκαναν «θρησκευτικό τεστ».

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί επεσήμαναν σχόλια που είχε κάνει στη Νοτρ Νταμ χρόνια πριν σχετικά με το ότι είναι «διαφορετικό είδος δικηγόρου». Είχε πει ότι πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι «η νομική σταδιοδρομία είναι μόνο ένα μέσο για το τέλος… και αυτός ο σκοπός χτίζει τη Βασιλεία του Θεού». Η Barrett υπηρέτησε λιγότερο από τρία χρόνια στο 7ο Εφετείο αφού εργάστηκε ως καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Notre Dame για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Η σύντομη θητεία της σημαίνει ότι υπήρξε λίγος χρόνος στα έδρανα για την ανάπτυξη μιας στιβαρής εμπειρίας νομικών γνωμοδοτήσεων, τις οποίες πιθανώς θα εξέταζαν οι νομοθέτες πολύπλευρα.

Προσωπική ζωή

Η Barrett, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ορλεάνη, είναι παντρεμένη με τον Jesse Barrett, πρώην βοηθό δικηγόρο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βόρεια Περιφέρεια της Ιντιάνα. Μαζί έχουν επτά παιδιά.

πηγή κεντρικής φωτογραφίας