«Δεν αναλαμβάνουμε αυτό το έργο ελαφρά τη καρδία ούτε λόγω ιδεολογικών προτιμήσεων. Οι πολλές πολιτικές μας διαφορές με τους Δημοκρατικούς παραμένουν. Ωστόσο, η προτεραιότητα για όλους τους πατριώτες Αμερικανούς πρέπει να είναι η κοινή πίστη στο Σύνταγμα και η δέσμευση να μην υπερασπιστούν εκείνους τους υποψηφίους που έχουν εγκαταλείψει τους συνταγματικούς τους όρκους, ανεξαρτήτως κόμματος. Η εκλογή Δημοκρατικών που υποστηρίζουν το Σύνταγμα έναντι Ρεπουμπλικάνων που δεν το κάνουν, είναι μια προσπάθεια που αξίζει». Αυτή είναι η ιδρυτική δήλωση των συμμετεχόντων στο Lincoln Project, μιά κίνηση που προέρχεται από τα «σπλάχνα» του ρεπουμπλικανικού κόμματος, του κόμματος δηλαδή του οποίου είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ”. “ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ Η ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠΙΣΜΟΥ” γράφουν στην επικεφαλίδα τους.

Οι George T. Conway, John Weaver, Steve Schmidt ,Rick Wilson που έχουν εργαστεί και υποστηρίξει εκστρατείες Ρεπουμπλικανών όπως ο πρώην Πρόεδρος George H.W Bush είχαν (σε άρθρο με τίτλο «Είμαστε ρεπουμπλικάνοι και θέλουμε να χάσει ο Τραμπ»), εξαγγείλει ήδη από το Νοέμβριο 2019 στους New York Times, τις προθέσεις τους να υπερασπιστούν την Αμερικανική Δημοκρατία, δηλώνοντας ότι: «Ο πατριωτισμός και η επιβίωση του έθνους μας απέναντι στα εγκλήματα, τη διαφθορά και τη διαβρωτική φύση του Ντόναλντ Τραμπ είναι υψηλότερη έκκληση από την απλή πολιτική. Ως Αμερικανοί, πρέπει να σταματήσουμε τη ζημιά που κάνει στο κράτος δικαίου, στο Σύνταγμα και στον αμερικανικό χαρακτήρα.  Γι ‘αυτό ανακοινώνουμε το Lincoln Project, μια προσπάθεια να αναδείξουμε την ιστορία και τις αξίες της χώρας μας, καθώς και τις θυσίες και τις υποχρεώσεις του λαού της. Αυτή η προσπάθεια υπερβαίνει τα κόμματα και δεν είναι τίποτα λιγότερο από την προσπάθεια για τη διατήρηση των αρχών για τις οποίες πολλοί έχουν αγωνιστεί, σε πεδία μάχης εντός και εκτός της Αμερικής.

Αυτή η προσπάθεια ζητά από όλους τους Αμερικανούς όλων των τόπων, θρησκειών και τρόπων ζωής να συμμετάσχουν στο βασικό καθήκον της γενιάς μας: αποκατάσταση με ηγεσία και διακυβέρνηση που σέβεται το κράτος δικαίου, αναγνωρίζει την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων και υπερασπίζεται το Σύνταγμα και τους Αμερικανούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό[…]Δεν αναλαμβάνουμε αυτό το έργο ελαφρά τη καρδία, ούτε από ιδεολογικές προτιμήσεις. Είμαστε, και παραμένουμε, σε γενικές γραμμές συντηρητικοί (ή κλασικά φιλελεύθεροι) στις πολιτικές και τις προοπτικές μας. Οι πολλές πολιτικές μας διαφορές με τους Δημοκρατικούς παραμένουν, αλλά η κοινή μας πίστη στο Σύνταγμα υπαγορεύει μια κοινή προσπάθεια.[…] Οι προσπάθειές μας στοχεύουν στο να πείσουμε αρκετά δυσαρεστημένους συντηρητικούς, Ρεπουμπλικάνους, και Ρεπουμπλικάνους που τείνουν, σε ανεξάρτητες πολιτείες και περιοχές, να βοηθήσουν στη διασφάλιση της νίκης στο σώμα των εκλεκτόρων και σε πλειοψηφίες του Κογκρέσου που δεν επιτρέπουν ή υπονομεύουν τις παραβιάσεις του Συντάγματος του κ. Τραμπ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει δημοκρατικό έλεγχο της Γερουσίας και διευρυμένη δημοκρατική πλειοψηφία στο Σώμα[…] Η αμερικανική προεδρία ξεπερνά τα άτομα που κατέχουν το Oval Office. Οι προσωπικότητές τους γίνονται μέρος του εθνικού μας χαρακτήρα. Οι ενέργειές τους γίνονται οι ενέργειές μας, για τις οποίες όλοι έχουμε κοινή ευθύνη».

«Ο Ουάσινγκτον, ο Τζέφερσον, ο Λίνκολν και ο Ρούσβελτ κατανοούσαν και σέβονταν βαθιά την ευθύνη της Προεδρίας και καθένας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της Δημοκρατίας μας. Ο Ντόναλντ Τραμπ, αντιθέτως, καταπατεί τον όρκο του, συνεχώς μετατοπίζει την ευθύνη για να συγκαλύψει την ανικανότητά του και χρησιμοποιεί τη θέση του για να διαιρέσει περαιτέρω τον αμερικανικό λαό», δηλώνει ο Reed Galen, συνιδρυτής του The Lincoln Project. «Ο Τραμπ», συνεχίζει, «έχει ήδη ανεπανόρθωτα αμαυρώσει την κληρονομιά του και θα τον θυμόμαστε μόνο για τις αμέτρητες αποτυχίες του και για τη ζημιά που έχει κάνει στην Αμερική και στους ανθρώπους της».