Ως το τρίτο τμήμα διακυβέρνησης στις ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο διατηρεί υπό έλεγχο τις εξουσίες των άλλων δύο κλάδων (τη νομοθετική και εκτελεστική) αλλά παίρνει ορόσημες αποφάσεις που μπορούν ουσιαστικά να μεταμορφώσουν τη χώρα, όπως ήταν η απόφαση του 1954 η οποία έκρινε ότι ο διαχωρισμός των δημοσίων σχολείων με βάση φυλετικά κριτήρια ήταν αντισυνταγματικός.

Πώς διορίζονται οι δικαστές; Γιατί έχει σημασία;

Οι δικαστές διορίζονται από τον πρόεδρο και πρέπει να επικυρωθεί ο διορισμός από τη Γερουσία. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει σκόπιμα τους άλλους δύο κλάδους της κυβέρνησης, τον εκτελεστικό και το νομοθετικό. υπήρξαν λιγότεροι από 115 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου  στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που υπογραμμίζει τη σημασία του. Ο πρώτος επικεφαλής της δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ο Τζον Τζέι, και υπήρξαν πολλοί άλλοι αξιοσημείωτοι δικαστές, συμπεριλαμβανομένου του παλαιότερου δικαστή, Τζον Μάρσαλ, και του πρώην προέδρου Τάφτ. Με τον διορισμό του δικαστηρίου Gorsuch τον Απρίλιο του 2017, το Δικαστήριο απαρτίζεται από τους ακόλουθους δικαστές: ο επικεφαλής δικαστής John G. Roberts, Jr. και οι αναπληρωτές δικαστές Anthony Kennedy, Clarence Thomas, Ruth Bader Ginsburg, Stephen Breyer, Samuel Alito, Sonia Sotomayor , Elena Kagan και Neil Gorsuch.  Σε αντίθεση με τους πολιτικούς, οι οποίοι εκλέγονται και έχουν όρια θητείας, οι ομοσπονδιακοί δικαστές, συμπεριλαμβανομένων των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, υπηρετούν εφόρου ζωής. Ενώ το επίσημο καθήκον του είναι να ερμηνεύει νόμους μέσω του Συντάγματος, αυτό μπορεί να πάρει πολλές μορφές.

Ζητήματα όπως ο διαχωρισμός του δημόσιου σχολείου, ο γάμος των ομοφυλοφίλων και βασικά δικαιώματα για την ελευθερία του λόγου έχουν αποφασιστεί σε υποθέσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου αρκετά διαχωρισμένες μεταξύ συντηρητικών και φιλελεύθερων, οι διορισμοί μπορεί να το αλλάξουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Η τελευταία επιλογή του Τραμπ  είναι καθοριστική δεδομένου ότι έχει ήδη διορίσει δύο συντηρητικούς δικαστές κατά τη διάρκεια της θητείας του. Μαζί με την τελευταία επιλογή, είναι πολύ πιθανόν, η προεδρία του να αλλάξει δραστικά το μέλλον του Δικαστηρίου αλλά και τη ζωή των Αμερικανών, ανεξάρτητα εάν αυτός εκλεγεί.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην υπόθεση Μπράουν κατά Υπουργείου Παιδείας σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στην ιστορία των φυλετικών σχέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 17 Μαΐου 1954, το Δικαστήριο αφαίρεσε τις συνταγματικές κυρώσεις για διαχωρισμό ανά φυλή, και κατοχύρωσε τις ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.  Η απόφαση στην υπόθεση Roe vs Wade (1973) καθόρισε ότι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή βάσει της 14ης τροπολογίας επεκτείνεται στην απόφαση μιας γυναίκας να κάνει άμβλωση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον Νίξον (1974), το Δικαστήριο έκρινε ότι ένας πρόεδρος δεν προστατεύεται από τη δικαστική διαδικασία.  Πιο πρόσφατα, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αποφανθεί για υποθέσεις που περιλαμβάνουν πολιτικές εισαγωγής στα κολέγια, εγκαταστάσεις στρατιωτικής εκπαίδευσης με βάση το φύλο, γάμο ομοφυλοφίλων και απαιτήσεις εντάλματος για την έρευνα τηλεφωνικών συνομιλιών από κινητά τηλέφωνα  από την αστυνομία.

Η αντικατάσταση της προοδευτικής Ginsburg από μία συντηρητική δικαστίνα μπορεί να έχει καθοριστικές επιπτώσεις σε ζητήματα όπως η προσιτή υγειονομική περίθαλψη και η ελευθερία των γυναικών στην άμβλωση.  Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επίσης διευθετήσει τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές στο παρελθόν, και με τις νομικές προκλήσεις για τις εκλογές 2020 να έχουν ήδη αυξηθεί, υπάρχει κάθε πιθανότητα να συμβεί αυτό ξανά.

πηγή κεντρικής φωτογραφίας