Αύξηση της ύποπτης δραστηριότητας στο Twitter στην ΠΓΔΜ με στόχο τον περιορισμό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών εντόπισε η Διατλαντική Επιτροπή για την Ακεραιότητα των Εκλογών, ενώ η γειτονική χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής.

Το δημοψήφισμα θα είναι έγκυρο μόνον εάν η συμμετοχή φτάσει στο 50%, και οι νεότερες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως σε αυτό το μέτωπο θα κριθεί το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί στο Twitter, τα αποκαλούμενα bots, υποστηρίζουν την προσπάθεια συμπίεσης της προσέλευσης στις κάλπες.

Η δραστηριότητα των bots έχει αυξηθεί τις τελευταίες 50 ημέρες ενώ η συμμετοχή καινούργιων λογαριασμών – που δημιουργήθηκαν το πολύ πριν δύο μήνες – αναλογεί στο 10% της συζήτησης για το ονοματολογικό, ούσα πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε παρατηρηθεί στις πρόσφατες εκλογές στο Μεξικό και στην Ιταλία.

«Τα αφηγήματα που διανέμουν αυτά τα bots επιζητούν να στηρίξουν το κίνημα για μποϊκοτάρισμα [του δημοψηφίσματος] και τους πολιτικούς ή αξιωματούχους που το έχουν υποστηρίξει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, η οποία εδρεύει στην Κοπεγχάγη και έχει ιδρυθεί από τον πρώην γενικό γραμματέα του NATO Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Σημειώνει μάλιστα πως μέλη της έχουν «πρόσβαση σε στοιχεία» που καταδεικνύουν υπόγεια χρηματοδότηση ομάδων που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα από «άτομα» στην Ελλάδα και στη ΠΓΔΜ.

Ένα από τα κόμματα που στηρίζουν την αποχή είναι το Ενωμένοι για την Μακεδονία, ένα εθνικιστικό κόμμα που σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters συνδέεται με την παράταξη Ενωμένη Ρωσία του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Έμμεσο μήνυμα υπέρ της αποχής από το δημοψήφισμα έστειλε το απόγευμα ο εθνικιστής πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κάλεσμα στους πολίτες να λάβουν μέρος έστειλε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, λέγοντας πως την Κυριακή οι πολίτες θα λάβουν μια ιστορική απόφαση για το μέλλον τους.

Πηγή Aρθρου

Πηγή Φωτογραφίας