Διεθνείς εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και ιδιωτικών φορέων επιστρατεύονται για εκπαιδεύσεις, πρακτικά εργαστήρια, κύκλους διαδικτυακών σεμιναρίων με σκοπό την προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την παραπληροφόρηση, τις ψευδείς ειδήσεις, τον «πληροφοριακό πόλεμο» και τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν αυτά τα φαινόμενα στις χώρες της Δύσης. Το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεργάζονται πλέον στενά θέλοντας να “χτίσουν” ένα τείχος αντίστασης στο αποκαλούμενο ως “Δόγμα Γεράσιμοφ” της Ρωσίας.

Πέρα ωστόσο από τη στενή συνεργασία, κάθε ένας από τους μεγάλους οργανισμούς έχει δημιουργήσει τους δικούς του διαδικτυακούς κόμβους εκθέτοντας αποτελέσματα ερευνών, case studies ρωσικής -κατά κύριο λόγο- παραπληροφόρησης είτε αυτή αποσκοπούσε ή αποσκοπεί σε παρέμβαση επηρεασμού εκλογικών αποτελεσμάτων σε δυτικές χώρες, είτε στην παραποίηση οποιουδήποτε γεγονότος με πολιτική σημασία. Εναν κατάλογο των διαδικτυακών κόμβων που ασχολούνται επισήμως με το θέμα μπορείτε να δείτε εδώ

Στον διαδικτυακό κόμβο του ΝΑΤΟ, οι τελευταίες αναλύσεις περιλαμβάνουν θέματα όπως «Το αποτύπωμα της Ρωσίας στο πληροφοριακό περιβάλλον των Δυτικών Βαλκανίων: Βαλκάνια: Ευαισθησία στη ρωσική επιρροή», «Ρωσικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης: Δομές, Μηχανισμοί και Τεχνολογίες Πληροφοριακών Λειτουργιών», «Robotrolling 2021/22- Τα ρομπότ-τρολ για το 2021/22». Στο τελευταίο εντοπίζουν την πιο σημαντική αύξηση της «μη αυθεντικής» δραστηριότητας στα Ρωσόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχει παρατηρηθεί από το 2017, χρονιά που εγκαινιάστηκε ο συγκεκριμένος διαδικτυακός κόμβος. Στην έρευνα σημειώνεται ότι ενώ το επίπεδο της δραστηριότητας bot παραμένει πολύ χαμηλότερο από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, η άνοδος είναι ανησυχητική ενώ η αυξημένη δραστηριότητα συνέπεσε με την ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή περίοδο στρατιωτικών ασκήσεων και την περίοδο που προηγείται των ασκήσεων Zapad της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021.

Στην έρευνα για το Robotrolling, παρουσιάζουν την Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την τοποθεσία και τον τόνο των εκδηλώσεων (GDELT). Οπως επισημαίνουν: «Αυτή η βάση δεδομένων ειδησεογραφικών άρθρων συμβάλλει στη χαρτογράφηση του τρόπου με τον οποίο καλύπτεται η συζήτηση για το ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τη Βαλτική από τα ειδησεογραφικά μέσα και λειτουργεί ως αντίθεση με το περιβάλλον που παρατηρείται στο Twitter και το VK. Η αντίθεση αυτή αποκαλύπτει ότι τον Απρίλιο του 2021 -καθώς τα Ρωσικά στρατεύματα κινητοποιήθηκαν κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων- οι αυθεντικοί Ρωσικοί λογαριασμοί ήταν επίσης δυσανάλογα ενεργοί στο διαδίκτυο. Η μελέτη περιλαμβάνει «μια σύντομη ανάλυση της πολιτικής, οικονομικής και νομοθετικής επιρροής που ασκείται στο περιβάλλον των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, επιτρέποντας στο Κρεμλίνο να επηρεάζει τη γνώμη στο εσωτερικό της χώρας και να διεξάγει ειδικές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης κατά των δυτικών χωρών και των συμμάχων τους».

Η έκθεση «Ρωσικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης: Δομές, Μηχανισμοί και Τεχνολογίες Πληροφοριακών Λειτουργιών» είναι αφιερωμένη σε βαθιές πτυχές των ρωσικών δραστηριοτήτων επιρροής της πληροφόρησης που σπάνια έχουν αποτελέσει αντικείμενο λεπτομερών μελετών. Πρόκειται για μια ανάλυση της δομής που δημιούργησε το ρωσικό κράτος για τον έλεγχο της ροής των πληροφοριών στο πλαίσιο του παραδείγματος ενός “υβριδικού πολέμου” κατά των δημοκρατικών χωρών. Η εργασία παρουσιάζεται σε τρία μέρη:

Στην ενότητα Μηχανισμοί κρατικού ελέγχου των ΜΜΕ στη Ρωσία, δείχνουν πώς ο έλεγχος του ρωσικού χώρου των μέσων ενημέρωσης έχει παγιωθεί στα χέρια λίγων ισχυρών ατόμων μέσω της μεταβίβασης της ιδιοκτησίας και των επιβεβλημένων αλλαγών, και παρέχουν στοιχεία για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές που αφορούν τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία των μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας και την υπαγωγή τους στο κράτος. Εξετάζουν τους μηχανισμούς πολιτικής επιρροής στους παραγωγούς πληροφοριών μέσω μη κερδοσκοπικών δομών και ενός συστήματος διορισμών προσωπικού. Παρέχουν στοιχεία για την κρατική χρηματοδότηση της Ρωσικής πολιτικής πληροφόρησης σε ομοσπονδιακό και περιφερειακό επίπεδο. Αναφέρουν επίσης παραδείγματα εμπλοκής των Ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στην κρατική πολιτική πληροφόρησης. Και τέλος, περιγράφουν πώς οι πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία και την πολιτική μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, για την υπονόμευση των δικαιωμάτων των πολιτών να εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους και για την εκδίωξη των ξένων ιδιοκτητών από την εθνική σφαίρα πληροφόρησης.

Στην ενότητα Τάσεις στη Ρωσική στρατηγική της πληροφορίας, διερευνούν τις τάσεις για την ενίσχυση του κρατικού μονοπωλίου στο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Εδώ συζητούν τη Ρωσική αντίληψη των σημερινών εργαλείων και τεχνικών του υβριδικού πολέμου -την “αρχή του καθρέφτη”, τον “αντίπαλο στο σύννεφο (cloud)”, τη “στρατηγική των συμπατριωτών” και άλλες στρατηγικές και τακτικές αδύναμων κρατών που αποσκοπούν στην απόκτηση πλεονεκτήματος χωρίς την πρόκληση κινητικής στρατιωτικής σύγκρουσης. Pαραθέτουn παραδείγματα ειδικών επιχειρήσεων πληροφόρησης εναντίον Eυρωπαϊκών κρατών.

Στην ενότητα Επιθέσεις πληροφοριακής επίδρασης κατά του ΝΑΤΟ, των Δυτικών χωρών και των συμμάχων τους, περιγράφουν τα προϊόντα πληροφοριακής επιρροής που δημιουργούν οι Ρώσοι πράκτορες πληροφοριών για ξένη και εγχώρια κατανάλωση και αναλύουν το περιεχόμενο του ειδησεογραφικού πρακτορείου RT και ορισμένων άλλων δομών μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο.

Ολόκληρη την έρευνα μεταφρασμένη στα Ελληνικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

πηγή κεντρικής φωτογραφίας