Μάσκες, τήρηση σωματικών αποστάσεων, πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συνωστισμού και προσοχή στις ευάλωτες ομάδες συνθέτουν τη νέα πραγματικότητα, αρχής γενομένης από την 4η Μαΐου, με βάση το γενικό πλαίσιο που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσαν  έξι συναρμόδιοι υπουργοί.

Σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης – Γέφυρα Ασφαλείας (28/04/2020)

Έτσι από Δευτέρα, η χρήση της μάσκας θα είναι απαραίτητη για όλους όσοι μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και για εκείνους που βρίσκονται σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους, όπως τα κομμωτήρια και τα κουρεία.

Από τις επερχόμενες αλλαγές ή τροποποιήσεις την επόμενη μέρα διαμορφώνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Πώς και που απαιτείται η χρήση προστατευτικής μάσκας

–  Σύσταση τηλεργασίας όπου είναι εφικτό

– Κλιμακωτή προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων στις εργασίες τους

– Τα ΚΑΠΗ θα παραμείνουν κλειστά.

– Δεν θα ανοίξουν τα κλειστά γυμναστήρια και οι παιδικές χαρές.Θα επαναλειτουργήσουν τα ΚΤΕΟ με ραντεβού

– Προκρίνεται η χρήση ΙΧ αντί ΜΜΜ – Δεν ισχύει ο δακτύλιος για τον Μάιο-Περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ, λεωφορεία και τραμ

– Στα ταξί μόνο ένα άτομο εκτός εάν είναι γονείς με τα παιδιά

– Παραμένει η άδεια ειδικού σκοπού

-Σε κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου 20 τετραγωνικών μέτρων  επιτρέπεται η παρουσία συνολικά 4 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού.

-Τηρείται η απόσταση 2 μέτρων από κάθε άτομο.

Το χρονοδιάγραμμα

4 Μαΐου
– Αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός περιφερειακής ενότητας, άρα δεν χρειάζεται αποστολή SMS ή συμπλήρωση γραπτής βεβαίωσης πριν την έξοδο από το σπίτι (για εκτός περιφέρειας μετακινήσεις οι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα)
– Ανοίγουν ορισμένες επιχειρήσεις λιανεμπορίου, όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών και αθλητικών ειδών και ΚΤΕΟ, πάντοτε με μέτρα προστασίας που θα διασφαλίζουν τήρηση αποστάσεων
– Επιτρέπεται η υπαίθρια ατομική άθληση, σε στεριά και θάλασσα, δίχως να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες
– Ανοίγουν οι ναοί για ατομική λατρεία

11 Μαΐου
-Ανοίγει το υπόλοιπο λιανεμπόριο, πλην εμπορικών κέντρων, επίσης με μέτρα προστασίας
-Επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, με την εφαρμογή και σε αυτή την περίπτωση κανόνων για την αποτροπή μεγάλων συναθροίσεων ή συγχρωτισμού

17 Μαΐου
– Επιτρέπεται η συμμετοχή πιστών στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας και άλλων ακολουθιών, με αυστηρούς κανόνες που θα καταρτιστούν σε συνεργασία και με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο

18 Μαΐου
– Επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

1 Ιουνίου
– Επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα
– Ανοίγουν επιχειρήσεις εστίασης, με προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν έως τότε
– Ανοίγουν εκ νέου τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας
– ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα
– Ενεργοποιούνται και πάλι υπηρεσίες της Δικαιοσύνης

Το  πρόγραμμα της επόμενης φάσης θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας.

Τα επτά στάδια επιστροφής

1o στάδιο: 4 Μαΐου

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα «επιστρέψουν» επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου χαμηλής όχλησης (βιβλία/χαρτικά, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, φυτά/λιπάσματα), αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών.

Επίσης την ίδια ημέρα θα επαναλειτουργήσουν επιχειρήσεις και στο τομέα των υπηρεσιών: Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής (λειτουργία αποκλειστικά με ραντεβού), υπηρεσίες ατομικής άθλησης σε ανοιχτούς χώρους και επιδιορθώσεις ρούχων / υποδημάτων.

Ανοίγουν και τα ΚΤΕΟ, επίσης με αυστηρή τήρηση ραντεβού.

Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Οι ΚΑΔ που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602.

Επί της ουσίας επιστρέφει το 10% περίπου των επαγγελματιών – εργαζομένων και των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

Όπως είπε ο υφυπουργός, επιστρέφουν 68.523 επαγγελματίες και εργαζόμενοι από τους περίπου 690.000 που έχουν διακόψει την εργασία τους και 26.167 επιχειρήσεις από τις περίπου 260.000 που έχουν κλείσει.

2o στάδιο: 11 Μαΐου

Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, εκτός των εμπορικών κέντρων (malls), με τους κανόνες ασφαλείας που ισχύουν και για το πρώτο στάδιο.

Στον τομέα των υπηρεσιών επαναλειτουργούν με μάσκες και γάντια και κανόνες, οι σχολές εκμάθησης οδήγησης και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών (χωρίς τραπεζοκαθίσματα μόνο για όρθιους), εξαιρουμένου των ΟΠΑΠ play.

3o στάδιο: 18 Μαΐου

Ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι, χωρίς να επιτρέπονται παραστάσεις.

4o στάδιο: 1 Ιουνίου

Ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα (malls) υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας και χωρίς να επιτρέπεται η παραμονή μέσα σε αυτά για φαγητό ή καφέ. Δηλαδή τα καταστήματα εστίασης μέσα στα εμπορικά κέντρα δεν θα λειτουργούν με καθήμενους.

Την ίδια μέρα και επίσης με την υποχρέωση τήρησης αυστηρών μέτρων ασφαλείας θα ανοίξουν εστιατόρια και καφέ με τραπέζια μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών θα είναι τουλάχιστον 2 μέτρα, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 3 τ.μ και ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι θα είναι τέσσερα άτομα.

Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι στις αρχικές ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας προβλεπόταν να λειτουργήσουν στο πέμπτο στάδιο, κάτι ωστόσο που ερχόταν σε αντίθεση με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και τα όσα είχαν γίνει γνωστά τις προηγούμενες μέρες. Η παρεξήγηση λύθηκε με διόρθωση των στοιχείων από το υπουργείο Ανάπτυξης.

5o στάδιο

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο και αναλόγως της απόδοσης της στρατηγικής επανόδου στην κανονικότητα, επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%.

6ο στάδιο

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

7ο και τελευταίο στάδιο

Στο έβδομο στάδιο και τελευταίο, επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τήρηση αποστάσεων

Ειδικότερα, όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής:

Στις επιχειρήσεις με εμβαδό:

  • έως 20 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα,
  • από 20 τ.μ έως 100 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ.
  • και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1 άτομο / 15 τ.μ.

Παράδειγμα: Σε ένα κατάστημα 130 τ.μ επιτρέπονται έως 14 άτομα. Δηλαδή τα 12 άτομα που αφορούν τα 100 τ.μ και επιπλέον 2 άτομα που αφορούν τα υπόλοιπα 30 τ.μ

Ωράριο και τρόπος λειτουργίας

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη του μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση.

Υποχρεωτική είναι η τήρηση απόστασης 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες.

Συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία, τότε επιτρέπεται η χρήση του με πληρότητα 40% του επιτρεπόμενου ορίου, ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα, παρά μόνο σε ηλικιωμένους και ανάπηρους.

Μέτρα προφύλαξης για κομμωτήρια – Διευρύνεται το ωράριο

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

Η προσέλευση πελατών θα γίνεται μόνο με ραντεβού, τα οποία θα καταχωρούνται σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας και θα μπορεί να επιδείξει σε κάθε έλεγχο.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.

Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα.

Και για τα κομμωτήρια ισχύουν στο ακέραιο τα μέτρα για την τήρηση αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού, δηλαδή σε κατάστημα έως 20 τ.μ επιτρέπονται έως 4 άτομα, από 20 τ.μ έως 100 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ., κτλ

Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, ισχύει ο «κανόνας επιπέδου», δηλαδή δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του 1 ατόμου 1/10 τ.μ.

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών, δηλαδή μόνο με ραντεβού. Επίσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, γαντιών και αντισηπιτικού από το προσωπικό.

Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών.

 Αυστηρά πρόστιμα

Η μη τήρηση των κανόνων επιφέρει τσουχτερά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Το ύψος του προστίμου εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και φυσικά γίνεται πιο βαρύ σε περίπτωση και δεύτερης παράβασης.