O Λευκός Οίκος παρουσίασε μια λίστα με 78 τρομοκρατικές επιθέσεις οι οποίες σύμφωνα με το επιτελείο του προέδρου δεν έχουν καλυφθεί αναλόγως από τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό έγινε μετά την ομιλία του προέδρου στην βάση Διοικήσεως στην Τάμπα της Φλόριντα στις αρχές Φεβρουαρίου που είπε μεταξύ άλλων ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν καλύπτουν επαρκώς τις τρομοκρατικές επιθέσεις που γίνονται ανά τον κόσμο και ότι οι τρομοκράτες είναι αποφασισμένοι να χτυπήσουν εντός της Αμερικής. Είχαν μεσολαβήσει οι δηλώσεις της συμβούλου του Trump, Kellyanne Conway για την επίθεση του Bowling Green «η οποία δεν έλαβε επαρκή κάλυψη». Όμως πώς να καλυφθεί μια επίθεση από τα μέσα ενημέρωσης εφόσον δεν έγινε ποτέ; Πρόσφατη είναι και η δήλωση του Trump για την επίθεση στην Σουηδία που ήταν δημιούργημα της φαντασίας του και μάλιστα προκάλεσε την αντίδραση της πρεσβείας της Σουηδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ρωτήσαμε τον ειδικό σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας και Τρομοκρατίας και βραβευμένο με δύο Πούλιντζερ, ρεπόρτερ της Washington Post Joby Warrick για το θέμα:
Τα μέσα ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένης και της Washington Post έχουν καλύψει ενδελεχώς το θέμα της τρομοκρατίας ιδιαίτερα μετά την 9/11, κάνοντας το κεντρικό θέμα εθνικής ασφάλειας. Τι πιστεύετε έχει στο μυαλό του ο Πρόεδρος Trump όταν δηλώνει ότι οι επιθέσεις δεν έχουν καλυφθεί επαρκώς;
“Για μένα η δήλωση του Πρόεδρου Trump ήταν μια από τις πιο περίεργες δηλώσεις που έχουν γίνει ποτέ από Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με τα μέσα ενημέρωσης. Ακόμα και ο πιο απαθής παρατηρητής των Αμερικανικών μέσων ενημέρωσης θα έχει προφανώς συμπεραίνει ότι το αντίθετο συμβαίνει: ο Τύπος τείνει πολλές φορές να υπερ-προβάλλει τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε τέτοιο βαθμό που πολλοί Αμερικανοί φοβούνται ότι θα γίνουν θύματα τρομοκρατικής επίθεσης (αξίζει να σημειώσω εδώ ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει εμπλακεί ενεργά σε καμιά επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες). Μπορεί κάποιος να μας ασκήσει κριτική ως ρεπόρτερ ότι δεν δίνουμε αρκετές φορές εκτενή κάλυψη σε επιθέσεις που γίνονται στην Συρία ή το Ιράκ αλλά δεν νομίζω ότι ο Πρόεδρος Trump αναφερόταν σε αυτό. Κατά την γνώμη ο Πρόεδρος φαίνεται να πιστεύει ότι υπάρχει κάποια συνομωσία των μέσων ενημέρωσης στην Αμερική προκειμένου να μην ενημερώνονται σωστά οι πολίτες. Αν και όπως αποδείχθηκε η λίστα που έδωσε στην δημοσιότητα το γραφείο Τύπου του Πρόεδρου αποδεικνύει επίσης το εντελώς αντίθετο, ανησυχώ ιδιαίτερα από την πιθανότητα το σχόλιο αυτό του πρόεδρου να έχει στόχο την, κατά κάποιο τρόπο, υπονόμευση συγκεκριμένης μερίδας του τύπου στα μάτια των Αμερικάνων πολιτών. Αν συμβαίνει αυτό, αποδυναμώνει ασφαλώς σε μεγάλο βαθμό την δημοκρατική μας κοινωνία.”
Την άποψη του Jobby Warrick, επιβεβαιώνουν και τα δεδομένα που προκύπτουν. Δυστυχώς για το επιτελείο του προέδρου η πραγματικότητα φαίνεται να είναι διαφορετική, σύμφωνα με την βάση δεδομένων Nexis η οποία καταγράφει τα «χτυπήματα» και τις αναφορές για ένα γεγονός που κάνουν τα μέσα ενημέρωσης, οι 78 επιθέσεις που παρουσίασε ο Λευκός Οίκος αντιστοιχούν περίπου σε αναφορές που φτάνουν περίπου τις 80,000, μια αντιστοιχία δηλαδή που φτάνει τις 1,000 αναφορές ανά γεγονός. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα δεν μπορεί να είναι άλλο από τις επιθέσεις στην Νίκαια, το Παρίσι και το Βερολίνο που είχαν περισσότερες από 3,000 αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο. Εξάλλου σύμφωνα με την μελέτη της ιστοσελίδας FiveThirtyEight οι επιθέσεις αυτές που έγιναν στην Ευρώπη βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό την υποψηφιότητα Trump. Όμως τον Trump βοήθησαν και τα γεγονότα εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Για παράδειγμα μετά την επίθεση σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο το καλοκαίρι του 2016 από τον Ομάρ Ματίν, το πρώτο πράγμα που δήλωσε ο Trump ήταν ότι θα απαγορεύσει την είσοδο μουσουλμάνων στην χώρα και ότι η Hilary Clinton η αντίπαλος του δεν θα κάνει τίποτα για το θέμα. Αμέσως μετά την δήλωση αυτή οι αναζητήσεις στο Google για τον Trump διπλασιάστηκαν ενώ οι μετρήσεις έδειξαν να αυξάνει και την δημοτικότητα του.
Το δεύτερο δεδομένο έχει σχέση με την κάλυψη των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Δύση και τον υπόλοιπο κόσμο. Πράγματι, ο πρόεδρος Trump θα μπορούσε να κατηγορήσει τα μέσα ενημέρωσης αλλά για το λάθος ζήτημα. Στην πραγματικότητα τα μέσα ενημέρωσης υπερκαλύπτουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Δύση. Για παράδειγμα την περίοδο της επίθεσης στο Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015 οι αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ξεπέρασαν τις 20,000 ενώ για την Νιγηρία όπου η Μπόκο Χαράμ είχε προβεί σε μαζικές σφαγές 2,000 ανθρώπων στην Μπάγκα οι αναφορές ήταν περίπου 1,200. Ένα άλλο παράδειγμα αφορά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι τον Νοέμβριου του 2015, οι αναφορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για το Παρίσι ξεπέρασαν τις 21,000 ενώ επιθέσεις που έγιναν την ίδια περίοδο στην Βυρηττό και την Βαγδάτη είχαν 1,292 και 392 αναφορές αντίστοιχα. Άλλωστε όπως ανέφερε το Nation σε άρθρο του Sean Darling Hammond η κάλυψη για επιθέσεις σε χώρες εκτός Δύσης με θύματα που δεν είχαν θύματα από χώρες της Δύσης ήταν διαφορετική από αυτήν που γινόταν όταν θύματα ήταν πολίτες χωρών της Δύσης.
Για το 2015
Το τρίτο δεδομένο με την «λίστα» των τρομοκρατικών επιθέσεων που ανέφερε ο Trump είναι ότι δεν περιέχει καμιά επίθεση από ακροδεξιούς εξτρεμιστές και εμπνευσμένους από το λεγόμενο alt-right κίνημα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επίθεσης στο Κεμπέκ από τον Alexandre Binosette στις 29 Ιανουαρίου του 2017 που σκότωσε έξι άτομα, ο δράστης μάλιστα σύμφωνα με ειδικούς ήταν γνωστό troll του alt right χώρου, παρόλα αυτά ο πρόεδρος Trump δεν έκανε καμιά αναφορά στο συμβάν. Μια λογική και πρώτη εξήγηση είναι ότι το alt right κίνημα είναι προνομιακό κοινό του προέδρου Trump και ιδιαίτερα του συμβούλου του Stephen Bannon όπως έχει αναφέρει ξανά το JAJ.
Το τέταρτο δεδομένο ασφαλώς έχει να κάνει με την διαστρέβλωση της πραγματικότητας ή την χρησιμοποίηση γεγονότων κατά το δοκούν. Ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι αυτή που αναφέρεται στην λίστα Trump, της Βρετανίδας Μia Ayliffe Chung η οποία δολοφονήθηκε σε ξενοδοχείο στην Αυστραλία και της οποίας τον θάνατο τόσο η αστυνομία της Αυστραλίας όσο και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία απέδωσαν σε άλλα κίνητρα παρόλα αυτά στην λίστα Trump αναφερόταν ως τρομοκρατική επίθεση.
Τέλος θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το 2015 o Guardian δημοσίευσε ευρήματα της μελέτης ενός ερευνητή του Michael Jetter που προσπάθησε να δει αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην δημοσιότητα και τις επιθέσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων. Σύμφωνα με την μελέτη του Jetter η υπερκάλυψη μιας τρομοκρατικής επίθεσης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επίθεσης στο ίδιο μέρος μέσα στον επόμενο μήνα κατά 11% με 15%. Με άλλα λόγια υπάρχουν αρκετές φωνές στον δημοσιογραφικό κόσμο που λένε ότι τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να «ξαναδούν» τον τρόπο που καλύπτουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και να σταματήσουν να δίνουν ένα «ελεύθερο βήμα» στις τρομοκρατικές ομάδες, κάτι δηλαδή εντελώς αντίθετο με ό,τι υποστηρίζει ο πρόεδρος Trump.