Πολλοί λένε ξεκάθαρα πια στην Αμερική ότι ο πραγματικός πρόεδρος είναι ο Steve  Bannon, όταν πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να το βουλώσουν και όταν έγινε γνωστό ότι, ενδεχομένως, γράφει ο ίδιος τις εκτελεστικές εντολές του προέδρου Trump, ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν μετανάστες και Ισλάμ. Βέβαια, ο Donald Trump είχε δείξει τις προθέσεις του απέναντι στα λεγόμενα mainstream media από τις προκριματικές ακόμα εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Είχε αποκαλέσει τους New York Times «εφημερίδα σε πτώση», την ιστοσελίδα Politico «αναξιόπιστη» και το CNN «fake news» (ψεύτικες ειδήσεις). Toν Αύγουστο του 2016, δηλαδή πριν από τις εκλογές, ο υποψήφιος, τότε, πρόεδρος Trump είχε ζητήσει μέσω της ιστοσελίδας του να αξιολογήσουν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του τα μέσα ενημέρωσης και να αναδείξουν ποια εξ αυτών είναι ικανά να ενημερώνουν για την καμπάνια του.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ο Donald Trump προέβη σε μια κίνηση ‒την προσωρινή απαγόρευση εισόδου σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών‒ που δημιούργησε την πρώτη συνταγματική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα τόσο νωρίς στη θητεία ενός πρόεδρου. H κίνηση αποδίδεται από αξιωματούχους της κυβέρνησης Trump στην προηγούμενη διοίκηση Obama, οι οποίοι επικαλούνται τα γνωστά συνωμοσιολογικά Infowars και Breibart. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι το «ιδεολογικό τέκνο» του Stephen Bannon, του ακραίου συμβούλου του Donald Trump, και απότοκη της προσπάθειας διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Το πρώτο δεδομένο έχει σχέση, λοιπόν, με τα μέσα ενημέρωσης και τον τρόπο που τα αντιλαμβάνεται η ομάδα Trump. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Billy O’ Reilly του Fox News, που όπως έχει πει ο ίδιος ο Trump είναι εκ των αγαπημένων του shows, άσκησε σκληρή κριτική στην απόφαση του προέδρου, κάτι που έκανε και ο David French της συντηρητικής National Review, λέγοντας ότι τα μέσα χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν. Τα μέσα ενημέρωσης που χρησιμοποιεί η ομάδα Trump δείχνουν είτε μια τουλάχιστον διαστρεβλωμένη αίσθηση της πραγματικότητας ή μια συγκροτημένη προσπάθεια να διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα.

Μαζί με τον Stephen Bannon, η Kellyanne Conway χρησιμοποιεί τα alternative facts, μια ιδεολογική πλατφόρμα που αντλεί τη δυναμική της από παραποίηση στοιχείων, αριθμών και δεδομένων, με παράδειγμα το προεκλογικό retweet του Trump για τη χρήση όπλων στην Αμερική ( Ο Τrump είχε υποστηρίξει ότι οι μαύροι είναι αυτοί που σκοτώνουν λευκούς, χρησιμοποιώντας μάλιστα λανθασμένα στοιχεία). Ένα άλλο παράδειγμα είναι η δήλωση της Conway περί σφαγής στο Bowling Green, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Όταν ο πρόεδρος Trump έκανε την πρώτη δήλωσή του, μετά την υπογραφή της εντολής, επικαλέστηκε στοιχεία του Κέντρου Μετρήσεων Pew και του Center for Security Policy, όμως δεν έδωσε κανένα link ή αριθμό που να σχετίζεται με τη δήλωσή του. Η αλήθεια είναι ότι το κέντρο Pew σε έκθεσή του το 2011 σχετικά με τους Αμερικανούς μουσουλμάνους, ανέφερε ότι δεν υπήρχαν εμφανή σημάδια μεγέθυνσης του εξτρεμισμού και ότι μόνο το 6% υποστήριζαν εξτρεμιστικές απόψεις. Αμέσως μετά τη δήλωση Trump ο αντιπρόεδρος του Pew, James Bell, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Trump δεν έδωσε στοιχεία και δεν έδωσε καμιά δική μας έκθεση που να υποστηρίζει τα λεγόμενά του». Όμως αυτό που σίγουρα υπάρχει είναι το αμφιλεγόμενο Center for Security Policy και ο, τουλάχιστον ισλαμοφοβικός, διευθύνων σύμβουλός του Frank Gaffney. Στη δήλωσή του ο Trump επικαλείται και τα στοιχεία του κέντρου αυτού, τα οποία αναφέρουν ότι «περίπου το 25% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η βία στην Αμερική είναι προϊόν της τζιχάντ και ότι το 51% αυτών που ερωτήθηκαν θεωρούν ότι οι μουσουλμάνοι στην Αμερική θέλουν να κυβερνώνται με τον νόμο της Σαρία». Αυτό που δεν ανέφερε ούτε η Kellyanne Conway ούτε φυσικά ο Donald Trump είναι ότι το poll που διεξήγαγε το Center for Security Policy ήταν διαδικτυακό, χωρίς να συλλέγει επιμέρους στοιχεία για τους ερωτώμενους, με βάση τουλάχιστον τα ειωθότα των εταιρειών δημοσκοπήσεων αλλά και του Αμερικανικού Συνδέσμου για τις Μετρήσεις Δημοσίων Απόψεων, ο οποίος αναφέρει ότι τέτοιες μετρήσεις μπορεί να οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι το Center for Security Policy επέλεξε για τη διεξαγωγή του poll την εταιρεία Polling Company/Woman Trend της συμβούλου του Trump Κellyanne Conway, η οποία πρώτη μίλησε για τη θεωρία των alternative facts.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Bannon παίζει έναν ρόλο πολύ πιο δυναμικό από ό,τι οι σύμβουλοι των Barack Obama και George W. Bush, David Axelord και Karl Rove αντιστοίχως, με μια σημαντική όμως διαφορά: τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας . Αλλωστε, όπως είπε πρόσφατα ο ίδιος, βλέπει τα μέσα ενημέρωσης σαν τον αντιπολιτευτικό πόλο. Κάτι που δεν είχε κρύψει κατά τη θητεία του ως εκτελεστικός διευθυντής του Breibart όταν είχε δηλώσει ότι στόχος του ήταν «να χτίσει ένα μέσο ενημέρωσης που θα πληροφορεί τον κόσμο ενάντια στα παραδοσιακά μέσα». Ο Τrump άλλωστε αποφάσισε, σε απόλυτο συγχρονισμό με τον Breibart και τον Bannon, η κυβέρνηση να δίνει εβδομαδιαίο κατάλογο των παράνομων πράξεων που κάνουν οι μετανάστες στην Αμερική.

Δεν είναι τυχαίο ότι με εκτελεστική εντολή ο πρόεδρος Trump τοποθέτησε τον Bannon στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Ο Bannon, μαζί με τον Stephen Miller και την Kellyanne Conway, είναι ο αρχηγός του «συμβουλίου της κουζίνας» ‒ ενός κύκλου συμβούλων που περιστοιχίζουν τον πρόεδρο. Δρουν κατά βάση ανεξάρτητα από τους ανθρώπους που τυπικά αποφασίζουν στην εκτελεστική εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή τους υπουργούς, με παράδειγμα τις ενστάσεις του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας για την απόφαση του προέδρου.

Σε πολλά από τα ραδιοφωνικά shows του ο Bannon επικαλούνταν στοιχεία που δεν υπήρχαν παρά μόνο στη δική του οπτική της πραγματικότητας. Για παράδειγμα τον Νοέμβριο του 2015, έχοντας καλεσμένο τον ίδιο τον Trump, υποστήριζε ότι η Sillicon Valley είναι γεμάτη Ασιάτες οι οποίοι (σύμφωνα με τον Bannon τα 2/3),  κλέβουν δουλειές από Αμερικανούς, κάτι βέβαια που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Εξάλλου σε μια σειρά από συνεντεύξεις του με επιφανείς αντι-μουσουλμάνους ακτιβιστές (ανάμεσά τους ο Frank Gaffney και η Pamella Geller (η οποία μεταξύ άλλων έχει υποστηρίξει ότι ο πρώην διευθυντής της CIA John Brennan μπορεί να έχει ασπαστεί το Ισλάμ), στο Breibart News Daily ο Βannon προσπαθούσε να αποδείξει ότι τα 3,3 εκατομμύρια μουσουλμάνων της Αμερικής αποτελούν απειλή για τη χώρα.

Το δεύτερο δεδομένο έχει σχέση με την ίδια την απαγόρευση, καθώς αναλυτές και πολιτικοί ακόμα και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θεωρούν πως δεν θα φέρει αποτελέσματα, ενώ αρκετοί πάνε ένα βήμα παρακάτω θεωρώντας πως αυτή είναι μια επικοινωνιακή νίκη του Ισλαμικού Κράτους. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής στοιχεία: πρώτον, η απόφαση Trump δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για τους πολίτες από χώρες όπως η Τυνησία ή το Πακιστάν, χώρες που τροφοδοτούν το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάϊντα με πολλούς μαχητές δηλαδή. Δεύτερον οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι επιθέσεις ισλαμικής τρομοκρατίας στην Αμερική μετά την 9/11 γίνονται αποκλειστικά από πολίτες που έχουν Αμερικανική υπηκοότητα. Τρίτον, το 2016 στην Αμερική εισήλθαν 85,000 πρόσφυγες με τρείς πρώτες χώρες προέλευσης να είναι η Δημοκρατία του Κονγκό, η Συρία και η Μιανμάρ. Τέταρτον, από το 1975 και μετά μόνο 17 πολίτες των επτά χωρών που τέθηκαν σε αποκλεισμό έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές επιθέσεις ή συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και πέμπτον κανείς από τις χώρες αυτές δεν έχει επιτεθεί πότε σε Αμερικανικό έδαφος.

Το τρίτο και τελευταίο δεδομένο έχει σχέση με το πώς οι εξτρεμιστικές οργανώσεις θα χρησιμοποιήσουν την θυματοποίηση των Μουσουλμάνων. Ένας ιδεολογικός φίλος του Stephen Bannon ο Τimothy McVeigh χρησιμοποίησε αυτή την λογική για να δικαιολογήσει την επίθεση του 1996 στην Οκλαχόμα. Αν και αρκετοί Μουσουλμάνοι της Αμερικής δήλωσαν ότι δεν φοβούνται και δεν επηρεάζονται από την απόφαση του Trump, η εκτελεστική εντολή Trump είναι σίγουρο ότι ρίχνει αρκετό νερό στον μύλο της προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους.