Σύμφωνα με τους Βρετανικούς Times, Βρετανοί και Αμερικανοί κατάσκοποι ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναπτύξουν κυβερνοόπλα (cyberweapons) με στόχο το hacking κινητών τηλεφώνων, “έξυπνων” τηλεοράσεων (smart TV) και προσωπικών υπολογιστών. Αυτό ισχυρίζεται το WikiLeaks καθώς χθες ανήρτησε σχεδόν 9.000 αρχεία της CIA.

Το έγγραφο που διέρρευσε – η χειρότερη παραβίαση της ασφάλειας για τη Δύση, από τις διαρροές του Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013 – αποκαλύπτει πώς η CIA έχει δημιουργήσει ισχυρά όπλα παρακολούθησης του κυβερνοχώρου κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών. Τα 8761 έγγραφα, λέγεται ότι αντιπροσωπεύουν μέρος ενός μεγαλύτερου αρχείου που θα κυκλοφορήσει σταδιακά από το WikiLeaks. Δείχνουν επίσης στενή βρετανική εμπλοκή με τα προγράμματα της CIA και περιλαμβάνουν αναφορές σε GCHQ και MI5.

Τα WikiLeaks, του οποίου ο εκδότης Julian Assange είναι είναι γνωστό ότι ζει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, δήλωσαν ότι η CIA είχε “χάσει ουσιαστικά τον έλεγχο των κυβερνοόπλων της”. Ενας πρώην Βρετανός αξιωματούχος με διασυνδέσεις στις υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν φαίνονται αυθεντικά και είναι “ένα εγχειρίδιο how-to για τον επίδοξο cyberterrorist (κυβερνοτρομοκράτη)” και ένα υλικό “αδέσποτο” που θα μπορούσε να βοηθήσει όλους τους hackers”.

Τα αρχεία αποκαλύπτουν ότι η MI5 βοήθησε να εκμεταλλευτούν μια “πίσω πόρτα” στο σύστημα αναγνώρισης φωνής της Samsung για να μεταβάλλει την έξυπνη τηλεόραση (smart TV) σε συγκεκαλυμμένη συσκευή ακρόασης. Το έργο ονομάστηκε “δακρυσμένος Άγγελος”, μια αναφορά σε χαρακτήρα του Doctor Who.

Οι υπηρεσίες GCHQ και MI5 αναφέρονται σε συζητήσεις για ένα πρόγραμμα με την κωδική ονομασία “διαχείριση θυμού”, σχεδιασμένο να χακάρει το σύστημα Android που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια των κινητών τηλεφώνων. Μια τεχνική για την απόκτηση πρόσβασης στο Google Chrome λέγεται ότι έχουν αναπτυχθεί από την GCHQ σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η διαρροή έρχεται εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ Donald Trump και στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών του, συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων ότι οι Ρώσοι χάκερς βοήθησαν στην εκλογή Trump. Χθες το WikiLeaks προσπάθησε να πυροδοτήσει τη διαμάχη λέγοντας ότι η “Δυσαρέσκεια”, ένα αρχείο της CIA στο οποίο φυλάσσεται μια βιβλιοθήκη τεχνικών hacking, επέτρεψε σε Αμερικανούς κατασκόπους τη διεξαγωγή κυβερνοεπιθέσεων. Θα μπορούσαν λοιπόν στη συνέχεια να αφήσουν false “δακτυλικά αποτυπώματα” προκειμένου να παγιδεύσουν άλλους. Ένα αρχείο «ευέλικτο και εύκολο στη χρήση συσκότισης». Το WikiLeaks δήλωσε επιπλέον ότι σ’ αυτό περιλαμβάνονται τεχνικές που εφευρέθηκαν στη Ρωσία.

Γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύουν ότι το WikiLeaks είναι όχημα για τη ρωσική κατασκοπεία και ενισχύονται από τη Ρωσία με υλικό που έχει στόχο την υπονόμευση της Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η MI5 προειδοποίησε πέρυσι ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα «ευρύ φάσμα» των τεχνικών κατά της Δύσης.

Ο Assange είπε ότι η διαρροή ήταν «εξαιρετική από πολιτική, νομική και εγκληματολογική σκοπιά”. Ο Snowden, που βρίσκεται στη Μόσχα, είπε ότι οι διαρροές έδειξαν ότι η CIA είχε βρει αδυναμίες στα συστήματα Apple και Android πριν τα αφήσει ανοιχτά.

Βρετανικά πρακτορεία δήλωσαν τη χρήση hacking στην πορεία προς τη δημόσια συζήτηση για το “νόμο περί εξουσιών έρευνας- Investigatory Powers Act του περασμένου έτους. Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είπαν ότι χακάρουν συσκευές επειδή εξελιγμένες εφαρμογές κρυπτογράφησης των επικοινωνιών έχουν δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στην παρακολούθηση τρομοκρατών. Μια πηγή από το Λευκό Οίκο είπε ότι «οι οργανισμοί έπρεπε να βρουν διάφορους τρόπους για να επιτευχθεί ο ίδιος σκοπός. Αυτό δεν σημαίνει ότι προορίζεται για να κατασκοπεύεται το ευρύ κοινό. ”

Εναςπρώην Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι «η CIA θα προσπαθήσει να εξακριβώσει αν κάποιος αντέγραψε τα δεδομένα που διέρρευσαν σε ένα στικάκι. Είναι ένα μέλος του προσωπικού; Είναι κάποιος που συνεργάζεται; Είναι ξανά μια περίπτωση Snowden; ”

Η CIA, δήλωσε ότι «δεν σχολιάζει την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο των υποτιθέμενων εμπιστευτικών εγγράφων.”

Ο Snowden σε μια σειρά δημοσιεύσεων στο Twitter είπε ότι τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν φαίνονται γνήσια και ότι αποτελούν την “πρώτη δημόσια απόδειξη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ κρυφά πληρώνει για να κρατήσει το λογισμικό των ΗΠΑ ανασφαλές”.

Και σε ένα άλλο tweet: “Οι εκθέσεις της CIA δείχνουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναπτύσσει τρωτά σημεία στα προϊόντα των ΗΠΑκαι μετά σκοπίμως κρατάει τις τρύπες ανοικτές. Ριψοκίνδυνο πέραν πάσης περιγραφής. ”

Οι διαρροές είναι από το κέντρο της CIA στη Βιρτζίνια. Υπάρχει ένα δεύτερο κέντρο ως συγκεκαλυμμένη βάση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Φρανκφούρτη που καλύπτει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αποκαλύπτουν τα ίδια έγγραφα.

πηγή κειμένου

άλλες πηγές εδώ και εδώ και εδώ

πηγή φωτό