Η οργή στη χώρα έχει αυξηθεί από τότε που η κυβέρνηση προώθησε το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο, χωρίς ψηφοφορία νωρίτερα αυτό το μήνα. Η Γαλλία προετοιμάζεται για άλλη μια ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να παραμένει άκαμπτος σχετικά με μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση των συντάξεων που έχει προκαλέσει αναταραχή στη χώρα, περιλαμβάνοντας την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη έως το 2030.

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν οι πιο βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, καθώς οι εντάσεις ξέσπασαν σε μάχες στους δρόμους του Παρισιού. Σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου ο Μακρόν πέρασε τον νέο συνταξιοδοτικό νόμο από το Κοινοβούλιο χρησιμοποιώντας το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος που επιτρέπει την υιοθέτηση νομοθεσίας χωρίς επίσημη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, τα συνδικάτα υποσχέθηκαν ότι δεν θα σταματήσουν τις μαζικές διαμαρτυρίες για την απόσυρση του νόμου.

Η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου Γ’ στη Γαλλία, η οποία επρόκειτο να αρχίσει την Κυριακή, αναβλήθηκε λόγω των ταραχών. Αντί να τον φιλοξενήσει, ο Μακρόν συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, άλλους υπουργούς και ανώτερους νομοθέτες για συνομιλίες στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Πρέπει να συνεχίσουμε να τείνουμε το χέρι στα συνδικάτα, ανέφερε ένας συμμετέχων στη συνάντηση με τον Μακρόν. Είπε όμως ότι οι βίαιες διαμαρτυρίες δεν είχαν καμία σχέση με τις συντάξεις και το μόνο κοινό που είχαν ήταν να στοχεύουν τους θεσμούς και τις δυνάμεις ασφαλείας.
Σε μια συμφιλιωτική χειρονομία, η Ελιζαμπέτ Μπορν έχει προγραμματίσει συνομιλίες σε διάστημα τριών εβδομάδων, μεταξύ άλλων με μέλη του Κοινοβουλίου, πολιτικά κόμματα, τοπικές αρχές και συνδικάτα. Εάν τα συνδικάτα αποδεχθούν την πρότασή της για συνομιλίες, η Μπορν αναμένεται να θέσει στο τραπέζι νέα μέτρα που αποσκοπούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων του συνταξιοδοτικού νόμου με στόχο τις σωματικά απαιτητικές θέσεις εργασίας, τις συνθήκες για τους ηλικιωμένους εργαζόμενους και την κατάρτιση. Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις δεν ήταν ελπιδοφόρες για την πρωθυπουργό.

Ο Λοράν Μπερζέ, ο ηγέτης του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, δήλωσε ότι θα αποδεχόταν την προσφορά για συνομιλίες μόνο εάν πρώτα παραμεριστεί η μεταρρύθμιση. Κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει μια πολύ μεγάλη κίνηση για τις συντάξεις. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν του LFI, δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να επιστρέψουν οι ειρηνικές σχέσεις και αυτός είναι η απόσυρση του νόμου. Το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη εσωτερική κρίση της δεύτερης θητείας του Μακρόν. Την περασμένη Πέμπτη, η αστυνομία ανέφερε 457 συλλήψεις σε όλη τη Γαλλία και τραυματισμούς 441 αστυνομικών. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι 13.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, εκ των οποίων 5.500 μόνο στο Παρίσι, θα αναπτυχθούν σε εθνικό επίπεδο από την Τρίτη.

Σύμφωνα με την RATP, την αρχή που είναι υπεύθυνη για τις δημόσιες συγκοινωνίες στο Παρίσι, τα μετρό και οι προαστιακοί συρμοί επρόκειτο να διαταραχθούν σε μεγάλο βαθμό” κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Οι σκουπιδιάρηδες στην πρωτεύουσα συνέχιζαν επίσης την απεργία τους, με σχεδόν 8.000 τόνους σκουπιδιών να έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους από την Κυριακή. Το Λούβρο, το μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο, έκλεισε τη Δευτέρα αφού οι εργαζόμενοι απέκλεισαν την είσοδο στους χώρους του. Πηγή: Le Monde

Πηγή φωτογραφίας