Ο Πρόεδρος Ταγιάνι αναφέρθηκε στην 70ή επέτειο από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κατά την έναρξη της συνόδου στο Στρασβούργο.

“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ανέκαθεν στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγιάνι. Θεσμοθέτησε το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης πριν από τριάντα χρόνια, το οποίο απονέμεται σε όσους συνέβαλαν σημαντικά στον αγώνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την Τετάρτη, το Βραβείο Ζαχάρωφ 2018 θα απονεμηθεί στον Ουκρανό σκηνοθέτη Oleg Sentsov.

Έως τώρα σε πέντε νικητές του βραβείου Ζαχάρωφ έχει απονεμηθεί επίσης το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο Πρόεδρος Ταγιάνι εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στους νικητές του βραβείου Ζαχάρωφ Ντένις Μουκουέγκε και Νάντια Μουράντ, στους οποίους απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης χτες στο Όσλο.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το θάνατο της Λουντμίλα Αλεξέγιεβα, η οποία είχε βραβευθεί με το βραβείο Ζαχάρωφ το 2009.

Υπενθυμίζοντας ότι οι πρώτοι θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι οι δημοσιογράφοι, ο πρόεδρος του ΕΚ δήλωσε ότι οι σκέψεις του ήταν με την Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, τον Γιαν Κούτσιακ και όλους όσοι φυλακίστηκαν άδικα σε όλο τον κόσμο.

Πηγή φωτογραφίας