Περιήγηση σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πλατφόρμες του παγκόσμιου web, που δεν περιορίζεται μόνο στην συνήθη τα τελευταία χρόνια συνωμοσιολογία.

Ο δεύτερος άθλος του Ηρακλή αναφέρεται στην εξόντωση της Λερναίας Ύδρας, ενός τέρατος με εννέα κεφάλια που ζούσε σε λίμνη της Αργολίδας. Θα ήταν απλή υπόθεση για εκείνον, αν το ον αυτό δεν αντικαθιστούσε κάθε κεφάλι του που κοβόταν με ένα καινούργιο. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να θανατωθεί, με καθοριστική τη συμμετοχή του βοηθού του Ιόλαου, που έκαιγε με φωτιά κάθε νέο κεφάλι που εμφανιζόταν. Στην ηλεκτρονική εποχή μας δεν υπάρχουν πλέον μύθοι, ωστόσο εξακολουθούν να εμφανίζονται «Λερναίες Ύδρες». Ας δούμε πώς συμβαίνει αυτό…

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

«Πρωταγωvιστής» της περιήγησής μας είναι η πλατφόρμα 8kun, που από πλευράς λειτουργίας και layout θυμίζει τα forums της προ social media εποχής. Με την ονομασία αυτή εμφανίζεται στο web από τον Νοέμβριο του 2019, έχοντας υποχρεωθεί να αλλάξει ταυτότητα άλλες τέσσερις φορές (Infinite chan, Infinity chan, 4chan, 8chan). Αιτία γι αυτό το μπαράζ μετονομασιών είναι το περιεχόμενό του, που συνδέεται με τον ρατσισμό, τον ναζισμό, τον αντισημιτισμό, την παιδοφιλία και τις ομαδικές δολοφονίες από μεμονωμένα άτομα στις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα αυτών των χαρακτηριστικών του, τέσσερεις φορές μέχρι σήμερα οι εταιρείες-πάροχοι που το φιλοξενούσαν αρνήθηκαν να το υποστηρίξουν τεχνικά και το κατέβασαν. Για τελευταία φορά βρέθηκε εκτός σύνδεσης στις 5 Αυγούστου 2019, δύο ημέρες μετά την ομαδική εκτέλεση 20 ανθρώπων στο Ελ Πάσο, από τον 21χρονο Patrick Crusius. Πριν την πράξη του, ο δολοφόνος είχε ανεβάσει στο 8chan ένα κείμενο ακραίου μίσους, όπου κατηγορούσε τους ισπανόφωνους, και όσους έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ από μετανάστες γονείς, ότι «κλέβουν» τις δουλειές των λευκών και αλλοιώνουν τη χώρα. Κατόπιν αυτού η πλατφόρμα εξαφανίστηκε από το διαδίκτυο ελλείψει παρόχου, για να εμφανιστεί πάλι τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ως 8kun, αυτή τη φορά με πάροχο μια εταιρεία από τη Ρωσία (πληροφορία που επιβεβαιώθηκε). Δύο μήνες πριν το μακελειό στο Ελ Πάσο, η πλατφόρμα ήταν η 3.830η πιο δημοφιλής στον κόσμο κι αν σκεφτούμε ότι λειτουργούν εκατοντάδες εκατομμύρια ιστότοποι στον πλανήτη, καταλαβαίνουμε ότι η θέση της ήταν πολύ ψηλά. Από το 2014 διαχειριστής της εμφανίζεται ο Jim Watkins, ο οποίος ενεπλάκη επαγγελματικά στο web για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90, υποστηρίζοντας τεχνικά μια ιαπωνική πορνογραφική ιστοσελίδα. Ο 57χρονος Αμερικανός (που θα συναντήσουμε ξανά) ίδρυσε το 2020 και την ιστοσελίδα Super PAC «αφοπλισμός του βαθέος κράτους», τον ρόλο της οποίας θα αφηγηθούμε εντός ολίγου.

Κατάδυση στο σκοτάδι του 8kun

Την πλατφόρμα 8kun δεν θα τη βρεις στο Google, καθώς είναι αποκλεισμένη από τις μηχανές αναζήτησής του. Επίσης, δεν έχει σελίδα στο Facebook, αφού έχει αποβληθεί και από εκεί. Στα ενδότερά της φτάνεις μόνο μέσω της αρχικής της σελίδας. Mπαίνοντας, συναντήσαμε περισσότερες από 500 ομάδες συζητήσεων. Σε όλες, χρειάζεται κωδικός για να ποστάρεις και να λάβεις μέρος στην κουβέντα, ο οποίος σου παρέχεται με συνοπτικές διαδικασίες. Επιλέξαμε να μη τον χρησιμοποιήσουμε, αφού δεν χρειαζόταν για να έχουμε το «δείγμα γραφής» της πλατφόρμας (μπορείς να διαβάσεις ελεύθερα τα πιο πολλά από τα σχόλια). Ξεκινήσαμε από μια ομάδα με περισσότερα από 165.000posts, η οποία είναι αφιερωμένη στην πολιτική, με τα περίεργα αρχικά pnd (paroxysmal nocturnal dyspnoea, παροξυσμός νυχτερινής δύσπνοιας). Εκεί αντιληφθήκαμε αμέσως τις βασικές της κατευθύνσεις, αφού κάτω από το εικονίδιο που περιέχει τον κωδικό, υπάρχει γραμμένο το μότο my greatest dream is a world without jews.

Δεν χρειαζόταν τίποτε άλλο για να καταλάβουμε τί άτομα μετείχαν σε τέτοιες συζητήσεις, βλέποντας post με σβάστικες και το λογότυπο των SS, που κατέληγαν στον χαιρετισμό «Heil Hitler». Στη συνέχεια, διαβάσαμε σχόλια για την ανωτερότητα της λευκής φυλής και αποσυρθήκαμε, για να συνεχίσουμε την περιήγηση.

Τότε, ξεκίνησαν τα διαδοχικά σοκ: πέρα από τις πολλές πορνογραφικές σελίδες και την ομάδα συζητήσεων των.. μισογύνηδων, βρήκαμε και αρκετές με -τουλάχιστον- ακραίες σεξουαλικές προτιμήσεις (διαβολικές πόρνες, BDSM, κοπρολάγνοι, αφέντρες, σφιχτοδεμένοι γυμνοί σκλάβοι, σεξουαλικά βοηθήματα που προκαλούν πόνο, άνδρες που έψαχναν νεαρά κορίτσια για sex με μωρουδιακές πάνες). Το χειρότερο είναι ότι βρήκαμε και δημοφιλείς παιδοφιλικές, με περισσότερα από 520.000 post και ονομασίες όπως «Adult Baby» και «BoyPussy». Παρακάτω, η θεματολογία «μαλάκωσε»: αστρολογία, παραψυχολογία, μεταφυσική, σελίδες κατά του Bill Gates που θέλει να εξαφανίσει το 15% της ανθρωπότητας μέσω εμβολίων, μυστικισμοί, ομάδες υπέρ της οπλοκατοχής και άλλα πολλά υπέρ του ακραίου συντηρητισμού και της συνομωσιολογίας. Στον αντίποδα, υπάρχουν και αρκετές φυσιολογικές σελίδες δίχως κάτι μεμπτό, αφιερωμένες στην υγεία και τη διατροφή, στα videogames, στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και στα σπορ. Ολοκληρώσαμε την περιήγησή μας scrollάροντας ως κάτω, όπου μας περίμεναν banners γεμάτα εκπλήξεις…

Από τον καφέ στον Αϊζενχάουερ και τους Q

Το banner με τις πιο πολλές παρουσίες αφορά στην πώληση του «kuncoffee», τον οποίο μπορείς να παραγγείλεις ηλεκτρονικά. Ακολούθως, πολύ συχνά (ακόμη και στις πιο σκληροπυρηνικές πορνογραφικές σελίδες) εμφανίζεται ένα εικονίδιο με τη φωτογραφία του Donald Trump, που παραπέμπει στον επίσημο διακτυακό του τόπο. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συναινεί ο ίδιος ή το επιτελείο του στην παρουσίαση αυτή, αφού κάθε διαχειριστής έχει τη δυνατότητα να εγγράψει στην πλατφόρμα του όποιο banner θέλει, άσχετα αν έχει άδεια γι αυτό ή όχι. Στην εικόνα εμφανίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ να γράφει σε ένα διαχωριστικό (το τείχος του Μεξικό;) μια φράση που αρχίζει με το γράμμα «Q». Οι απορίες μας, σε συνδυασμό με τη φωτογραφία που φαίνεται επεξεργασμένη, αυξήθηκαν όταν στο κάτω μέρος του banner είδαμε το link που οδηγεί στην ιστοσελίδα Super PAC «αφοπλισμός του βαθέος κράτους».

Στα ενδότερά της, διαβάσαμε τα κάτωθι: το 1961, στον αποχαιρετιστήριο λόγο του ως 34ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Dwight Eisenhower έδωσε μια κρυπτογραφημένη εντολή σε κάποιους στρατιωτικούς να επέμβουν και να σώσουν την κατάσταση όταν η διαφθορά του «deep state» των ΗΠΑ φτάσει σε δρόμο χωρίς επιστροφή και η εντολή αυτή ισχύει διαχρονικά (για να είναι πειστική, η ιστοσελίδα παρέχει και 16 λεπτά αυτής της ομιλίας στο youtube). Από τότε, υποτίθεται ότι κάποιοι εργάζονται μυστικά γι αυτόν τον σκοπό και η κάθαρση θα ολοκληρωθεί με την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας. Τα ερωτήματά μας για τη «σχέση» του τωρινού προέδρου με όλο αυτό δεν θα έπαιρναν απάντηση, αν δεν βλέπαμε ένα πράσινο εικονίδιο με ευμεγέθες το γράμμα «Q» στο κέντρο του, που καλούσε τους επισκέπτες του 8kun να λάβουν μέρος σε επαναλαμβανόμενες ανά τακτά διαστήματα διαδικτυακές πολιτικές συζητήσεις με πέντε κύριους συντονιστές. Σε όλες, ένας από αυτούς είναι ο Jim Watkins, που οι αποχρώσες ενδείξεις τον δείχνουν ως τον «κύριο Q», τον πνευματικό ηγέτη της ομάδας QAnonymus (QAnon).

QAnon – η «μπαρούφα» ανεβαίνει επίπεδο

H ομάδα αυτή βρίσκεται στην επικαιρότητα, προσπαθώντας να παίξει ρόλο στις επικείμενες εκλογές των ΗΠΑ. Αναφέρουμε σε τίτλους τα πιστεύω της: υπέρμαχοι της λευκής φυλής και ρατσιστές, αντισημίτες και αρνητές του Ολοκαυτώματος, υποστηρικτές μιας στρατιωτικής δικτατορίας, ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω του δικτύου 5G, σχεδόν όλοι οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’80 ως πρόσφατα και οι πιο σημαντικοί υφιστάμενοί τους είναι σατανιστές και παιδόφιλοι, ο Bill Gates με τη συνδρομή και άλλων υπερπλούσιων θέλει να μειώσει τον παγκόσμιο πληθυσμό, οι μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων απαγάγουν και πουλάνε παιδιά σε παιδεραστές (pizzagate). Εκτιμάται πως ο αριθμός τους προσεγγίζει τα 450.000 άτομα, ενώ τα social media έχουν διαγράψει 150.000 λογαριασμούς τους, εξαιτίας των απόψεών τους. Έχουν ως συμπαθούντες περισσότερους από 75 γερουσιαστές και στις κάλπες του Νοεμβρίου θα εκλεγεί σίγουρα ένα μέλος τους στο Κογκρέσο. Ακόμη, για να αμβλύνουν την εικόνα τους έχουν εισχωρήσει στην ομάδα #SaveTheChildren, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι στην κύρια πλατφόρμα επικοινωνίας τους φιλοξενούνται παιδεραστές. Το FBI τους παρακολουθεί και τους έχει χαρακτηρίσει ως «πιθανούς τρομοκράτες», αφού το όνειρό τους για δικτατορία στρέφεται κατά του Συντάγματος. Οι «ιδέες» τους έχουν αρχίσει να αποβιβάζονται στην Ευρώπη, βρίσκοντας ευήκοα ώτα στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Γερμανία. Όλοι αυτοί πιστεύουν ότι ο τωρινός πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μαζί τους και εργάζεται μυστικά ενάντια στο βαθύ κράτος, με αφορμή φράσεις και κινήσεις του σε ανύποπτο χρόνο. Όσο για εκείνον, που έχει πληροφορηθεί τη στήριξή τους, δεν αντιδρά…

Ο απρόσεκτος Donald

Έχουν γραφτεί πολλά για τις απόψεις του τωρινού προέδρου των ΗΠΑ, τα οποία είναι γνωστά και δεν θα τα επαναλάβουμε. Ο ίδιος, με ένα retweet του σε σχόλιο προερχόμενο από τους QAnon που ανέφερε πως ο αντίπαλός του Jo Biden συνωμότησε για να δολοφονηθούν Αμερικανοί κομάντος, ώστε να κουκουλωθεί ο «ψεύτικος» θάνατοςτου Osama Bin Laden, έδωσε την αφορμή να συζητηθεί η όποια σχέση του με εκείνους. Στα πρώτα σχόλια για την αντίδρασή του, είπε απλά πως «άφησα τον κόσμο να κρίνει». Σε ένα από τα πιο δύσκολα βράδια του ανθρώπου που φαίνεται να μην ακολουθεί πολιτικούς κανόνες, βρέθηκε απέναντι στη δημοσιογράφο Savannah Guthrie του ΝΒC, που τον πίεσε για να λάβει απαντήσεις για το θέμα.


Οι τοποθετήσεις του ήταν χαρακτηριστικές της αμηχανίας, στην οποία περιήλθε. «Είναι ένα κίνημα ανθρώπων που αγαπούν την πατρίδα και είναι πάρα πολύ εναντίον της παιδεραστίας», είχε ήδη δηλώσει, αγνοώντας προφανώς τη γειτνίαση του μορφώματος αυτού με τους παιδόφιλους και τους Nazi. Στη συνέντευξη ζορίστηκε ακόμη περισσότερο, όταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν καταδικάζει αυτήν την περιθωριακή ομάδα, που σπέρνει θεωρίες συνωμοσίας. Απάντησε πως «δεν γνωρίζει τίποτε για τους QΑnon και τα περί συνομωσιολογίας, για τα οποία τους κατηγορούν, δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι ισχύουν». Στο τέλος, αφού απέφυγε να τους στηλιτεύσει, υποσχέθηκε αόριστα πως «θα μελετήσει το θέμα». Προφανώς, ο τωρινός πρόεδρος των ΗΠΑ κράτησε αυτή τη στάση για να μη χάσει τις ψήφους των «Q», που ίσως να είναι πολύτιμοι στην εκλογική αναμέτρηση που έρχεται. Επίσης, κάποιες φορές χαϊδεύει έμμεσα τα αυτιά των συνωμοσιολόγων, παίζοντας με τις λέξεις. Για παράδειγμα, όταν αναφέρεται στον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ τον ονομάζει Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, αφήνοντας τη φαντασία των προβληματικά σκεπτόμενων να καλπάσει. Όμως, δεν ξέρει (ή δεν θέλει να ξέρει) πως ο τυχοδιωκτισμός στην πολιτική είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι, που τελειώνει δίχως νικητές…

Mη χαμογελάτε. Το ίδιο έκαναν το 1920 και οι Γερμανοί, βλέποντας μια δράκα γελοίων να φοράνε στρατιωτικές στολές και να παρελαύνουν στους δρόμους, με τον βηματισμό της χήνας. Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, ύστερα από τον χαμό 60 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν γελούσε κανένας…   

 *Πληροφορίες αντλήθηκαν από έρευνα του συντάκτη, τις εφημερίδες Guardian και  New York Times

πηγή κεντρικής φωτογραφίας