Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένας από τους βασικούς πρωτεργάτες της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραδέχτηκε ότι στην «πρωτοβουλία» αυτή όλα πήγαν λάθος: «Το Brexit έχει αποτύχει. Δεν το πετύχαμε και οι Τόρις μας έχουν απογοητεύσει πολύ άσχημα», είπε ο πρώην γνωστός πολιτικός και πρώην Βρετανός ευρωβουλευτής στην εκπομπή του BBC «Newsnight», σχολιάζοντας τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το Brexit έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας. Εξαιτίας αυτού μάλιστα, στα πρότυπα του «Brexit» έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο και μια νέα λέξη, η «Bregret». Αυτή προέρχεται από τις λέξεις «Britain» και «regret», που σημαίνουν «Βρετανία» και «μετανιώνω» αντίστοιχα.

Ανατροπή κατόπιν εορτής…
Την ίδια άποψη έχει και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, καθώς πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι πλέον το 62% των Βρετανών εκτιμούν πως η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτύχει, ενώ μόνο το 9% πιστεύει το αντίθετο. Παρόμοια είναι και τα συμπεράσματα έρευνας, που «έτρεξε» για την εφημερίδα Independent και πραγματοποιήθηκε στις αρχές της φετινής χρονιάς. Σε αυτήν το 75% των Βρετανών αναφέρει ότι η οικονομία, η παγκόσμια επιρροή της Μεγάλης Βρετανίας και η δυνατότητα ελέγχου των συνόρων της χώρας μετά το Brexit έχουν χειροτερέψει. Ήδη το 65% των Βρετανών επιθυμεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, ποσοστό που έχει ανέλθει κατά 10 μονάδες σε σχέση με το 2022. Πλέον, το ζήτημα απασχολεί συχνά πυκνά το δημόσιο διάλογο της χώρας.

Τα προβλήματα που έφερε το Brexit
Οι πολιτικοί που είχαν υποσχεθεί καλύτερες μέρες στους πολίτες μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδείχθηκαν επιεικώς ανεπαρκείς. Καταρχήν το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας (NHS) όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, όπως είχαν υποσχεθεί οι υποστηρικτές του Brexit πριν από το δημοψήφισμα, αλλά αντίθετα παραπαίει σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, μέσα σε 12 μήνες έχουν παραιτηθεί από την θέση τους περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι. Οι θέσεις τους δεν μπορούν να καλυφθούν εύκολα από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πια έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη η εγκατάσταση τους στη Μεγάλη Βρετανία. Ακόμη, όσοι σπουδαστές σκόπευαν να συνεχίσουν ή να εξελίξουν την ειδίκευσή τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, προτιμούν πλέον τα αγγλόφωνα πανεπιστήμια της Ολλανδίας (για παράδειγμα, ο αριθμός των Ελλήνων που σπουδάζουν ή κάνουν το μεταπτυχιακό τους στη «χώρα της τουλίπας», έχει εκτοξευτεί). Τέλος, έρευνα του London School of Economics έδειξε πως το Brexit κοστίζει κάθε χρόνο 210 στερλίνες στο μέσο νοικοκυριό μόνο για είδη διατροφής, λόγω της επιπλέον γραφειοκρατίας για την εισαγωγή διατροφικών προϊόντων από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ναι, σωστά μαντέψατε, το κόστος αυτό πλήττει κυρίως τα χαμηλά οικονομικά εισοδήματα.

Κλείνοντας, έχουν μειωθεί οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά έχουν αυξηθεί πολύ οι ξένοι εργαζόμενοι από άλλες χώρες. Με βάση έρευνα του Guardian, το 2021 οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής υπολογίζονταν σε 2,5 εκατ., όμως το 2022 ξεπέρασαν τα 2,7 εκατ.

Παρενέργειες που κοστίζουν
Αυτά συμβαίνουν όταν οι λαοί εμπιστεύονται την τύχη τους σε «μαϊντανούς» της πολιτικής. Τώρα, ποιος θα ξεμπερδέψει το κουβάρι;

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας