O αμερικανός καθηγητής Allan Lichtman έχει προβλέψει σωστά τα αποτελέσματα όλων των εκλογικών αναμετρήσεων στις ΗΠΑ από το 1984, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των 13 κλειδιών. Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει αναπτύξει ο ίδιος, μελετώντας τις προεδρικές εκλογές από το 1860 έως το 1980 και το οποίο αναλύεται στο βιβλίο: Predicting the Next President: The Keys to the White House 2016
Για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, λοιπόν, ο Allan Lichtman προβλέπει ότι νικητής θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Η διαφορά με τις προηγούμενες φορές είναι ότι τώρα, αφήνει ένα μικρό ενδεχόμενο να διαψευσθεί λόγω της φύσης της εκλογικής αναμέτρησης.
Πώς λειτουργούν αυτά τα 13 κλειδιά; Υπάρχει μια σειρά από συγκεκριμένες ερωτήσεις τύπου «σωστό-λάθος» που μετρούν υπέρ της επανεκλογής του κόμματος που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο. Εάν η απάντηση σε έξι από αυτές – ή και σε περισσότερες – είναι «λάθος», τότε ο Λευκός Οίκος αλλάζει χέρια.
Μέχρι πρόσφατα ο Λίχτμαν απέφευγε να κάνει τη… “μαντεψιά του” καθώς ο αριθμός των αρνητικών κλειδιών για τους ενοίκους του Λευκού Οίκου, δηλαδή των Δημοκρατικών, έφτανε τον αριθμό 5. Στην πορεία ωστόσο παρουσιάστηκε και ένα έκτο: η σημαντική παρουσία ενός τρίτου υποψηφίου, του φιλελεύθερου Γκάρι Τζόνσον.
Ο Γκάρι Τζόνσον, που εκτός αμερικανικών συνόρων έγινε γνωστός επειδή σε μια δημόσια παρουσία του ρώτησε “Τι είναι το Χαλέπι”, μπορεί να μην έχει καμία ελπίδα να εκλεγεί. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ωστόσο παίρνει ένα ποσοστό άνω του 5%, το οποίο όπως εξηγεί ο Λίχτμαν σηματοδοτεί τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τους Δημοκρατικούς. Με αυτό το αρνητικό έκτο «κλειδί», σημειώνει ο αμερικανός πολιτικός αναλυτής, οι Δημοκρατικοί βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, ο μέσος όρος των εθνικών δημοσκοπήσεων από τη USATODAY του δίνει ένα ποσοστό της τάξεως του 4.6%.
Λίγο πριν από το τρίτο ντιμπέιτ ωστόσο έσκασε επίσης η βόμβα των σεξουαλικών σκανδάλων και η σωρεία των σεξιστικών σχολίων του Τραμπ. Δεν θα παίξουν και αυτά καταλυτικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα; Ο Λίχτμαν είναι κάθετος: «Δεν θα αλλάξουν την ουσία των εκλογών». Απεναντίας, εκτιμά ότι η επανεκκίνηση της υπόθεσης με τα email της Κλίντον είναι πιο πιθανό να έχει μεγαλύτερο πολιτικό βάρος.
Σε κάθε περίπτωση, ο Λίχτμαν αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μία τόσο «ασυνήθιστη» εκλογική αναμέτρηση ώστε δεν αποκλείεται, έστω για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια αλάνθαστων προβλέψεων, να γίνει η μεγάλη έκπληξη. Υπάρχουν επίσης δύο πολύ σημαντικές παράμετροι, οι οποίες θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα προγνωστικά του.
Μία μία οι παράμετροι
Η πρώτη παράμετρος αφορά το λεγόμενο έκτο «κλειδί»: το ποσοστό που θα καταφέρει να συγκεντρώσει ο Τζόνσον. Εάν ο φιλελεύθερος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει τελικά ποσοστό μεγαλύτερο του 5%, τότε αυτομάτως το έκτο «κλειδί» εξαφανίζεται, γεγονός που μετράει υπέρ της Χίλαρι Κλίντον.
Η δεύτερη παράμετρος αφορά την πρωτοφανή φύση της υποψηφιότητας Τραμπ, του ανθρώπου που ευρέως θεωρείται ως ο πλέον επικίνδυνος υποψήφιος και γι’ αυτό ενδεχομένως να οδηγηθεί σε μία ήττα, έστω και αν τα ιστορικά δεδομένα των προεδρικών εκλογών μοιάζουν να είναι υπέρ του.
Ένα πράγμα μπορεί να προσυπογράψει ο Λίχτμαν γι’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, ότι είναι ίσως η πρώτη που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να καταρρίψει τα έως σήμερα φυσιολογικά όρια της αμερικανικής πολιτικής. Βάση των «κλειδιών» αυτών, επισημαίνει, είναι η Ιστορία, καθώς και οι πολλές και μεγάλες αλλαγές που συντελούνται σε αυτήν. Έρχεται ωστόσο μία στιγμή που οι αλλαγές αυτές είναι τόσο κατακλυσμιαίες ώστε αλλάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής. «Και αυτές οι εκλογές – τονίζει ο Λίχτμαν – μπορούν να το κάνουν».