Σε μια παλιά και δοκιμασμένη μέθοδο φαίνεται πως θα προσφύγει η Ρωσία, προκειμένου να «νομιμοποιήσει» την κατοχή από τα στρατεύματά της των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας, τα οποία απέσπασε μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, οι οποίες έχουν ήδη ανακηρυχθεί σε ανεξάρτητες «Λαϊκές Δημοκρατίες» με τα αρχικά DPR και LPR (αν μας παραξενεύει η παρελθοντολογική τους ετυμολογία, ας θυμηθούμε πως το Donbas γενικότερα είναι ένα παράξενο μέρος, που διατηρεί αναλλοίωτες τις ονομασίες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού σε μεγαλύτερο αριθμό πόλεων και χωριών, σε σχέση με την υπόλοιπη Ουκρανία). Η μέθοδος που εκτιμάται ότι θα υιοθετηθεί είναι το δημοψήφισμα, με βάση το αποτέλεσμα του οποίου θα προκύψει και η ένωση με την υπόλοιπη ρωσική επικράτεια. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο στο Ντονέτσκ και στο Ντονμπάς.

Στις 11 Μαΐου 2014 έλαβαν χώρα δημοψηφίσματα και στις δύο περιοχές και σύμφωνα με το αποτέλεσμα που δόθηκε στη δημοσιότητα το 90% όσων ψήφισαν ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας τους (η διεθνής κοινότητα θεώρησε παράνομη τη διαδικασία, καθώς οι συνθήκες διεξαγωγής της επέτρεπαν τη χειραγώγηση). Ένα μήνα νωρίτερα, με τη διεξαγωγή επίσης ενός δημοψηφίσματος, οι Ρώσοι εγκατέστησαν στην Κριμαία μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Sergey Aksyonov και στις 16 Μαρτίου ανακήρυξαν τη χερσόνησο ανεξάρτητη, για να την προσαρτήσουν επίσημα δύο ημέρες αργότερα.

Luhansk flag

Στις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την ανεξαρτησία του 1991, στην περιοχή του Donbas έλαβε χώρα και ένα δημοψήφισμα, που είχε σκοπό να επιλύσει διάφορα θέματα συνταγματικής τάξης (αν τα ρωσικά θα έπρεπε να ανακηρυχθούν επίσημη γλώσσα της Ουκρανίας μαζί με τα ουκρανικά, αν τα ρωσικά θα έπρεπε να είναι η διοικητική γλώσσα στις περιοχές Donetsk και Luhansk, αν η χώρα θα έπρεπε να αποτελείται από ομοσπονδιακά κρατίδια). Σε όλες αυτές τις προτάσεις απάντησε «ναι» το 90% των ψηφοφόρων, όμως πέραν τούτου ουδέν, παρά το γεγονός ότι τα πρώτα χρόνια της ουκρανικής ανεξαρτησίας οι πρόεδροι ήταν ρωσόφωνοι. Ως αντάλλαγμα, κάποια σοβαρά οικονομικά μέτρα έφεραν ανακούφιση στην περιοχή, ενώ καταλάγιασαν για την ώρα τα αιτήματα για αυτονομία (σύμφωνα με τα σοβιετικά απογραφικά αρχεία του 1989, το 45% του πληθυσμού στο Donbas δήλωσε ότι η εθνικότητά του είναι ρωσική).

Στο Κρεμλίνο σκέφτονται τώρα την πρόταση της ταυτόχρονης διεξαγωγής δημοψηφισμάτων στις «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ για την ένωσή τους με την Ρωσία, Σύμφωνα με την εφημερίδα RBK, η οποία επικαλείται πηγές πλησίον του προέδρου, το καθεστώς Πούτιν δεν θέτει στόχο την διεξαγωγή ταυτόχρονα δημοψηφισμάτων για την ένωση τους με την Ρωσία, σε όλα τα εδάφη που κατέχονται από τον ρωσικό στρατό. Στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Ντονμπάς ήδη υπάρχουν προετοιμασίες, όμως δεν έχει ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων. Τα επίσημα έγγραφα είναι έτοιμα, καταρτίζονται οι κατάλογοι των ψηφοφόρων και γίνεται επιλογή ανθρώπων για τις εκλογικές επιτροπές.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν όταν τα ρωσικά στρατεύματα θέσουν πλήρως υπό τον έλεγχό τους τα διοικητικά σύνορα των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δημιουργώντας ζώνες ασφαλείας. Τέλος, εξετάζεται και το σενάριο η ψηφοφορία να είναι διήμερη.

Πηγή φωτογραφίας

Πηγή: Novayagazeta.eu