Στις αρχές της εβδομάδας συνελήφθη ο καθηγητής φυσικής και μαθηματικών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοvosibirsk Dmitry Kolker, με την κατηγορία της προδοσίας, καθώς φέρεται ότι συνεργαζόταν με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Κίνας. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ενώ βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι στην Κίνα, παρείχε σε ξένους πληροφορίες που περιείχαν κρατικά μυστικά.

Lefortovo prison

Στις 28 Ιουνίου 2022 συνελήφθη και ο Αnatoly A. Maslov, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Novosibirsk. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε και αυτός στη φυλακή Lefortovo της Μόσχας, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει η υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας (FSB, Federal Security Service, Federal’naya sluzhba bezopasnosti Rossiyskoy Federatsii στα ρωσικά), με βάση τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο Tass. Eκτιμάται πως ο Maslov παρέδωσε δεδομένα που είχαν να κάνουν με την υπερηχητική τεχνολογία, τα οποία βέβαια είναι χαρακτηρισμένα ως «κρατικά απόρρητα». Ωστόσο, ο προϊστάμενός του Vasily Fomin είναι βέβαιος για την αθωότητά του. Ο τελευταίος δήλωσε σε συνέντευξή του στη Moskovsky Komsomolets ότι ο Maslov συνεργάστηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Γερμανία κατόπιν οδηγιών της κυβέρνησης.

Anatoly Maslov Dmitry Kolker

                                                            Anatoly Maslov (αριστερά) – Dmitry Kolker (δεξιά)

Και για τους δύο επιστήμονες, αν η κατηγορία της προδοσίας αποδειχθεί στο δικαστήριο, προβλέπονται ποινές κάθειρξης 20 ετών.

Πηγή άρθρου

Πηγή φωτογραφίας επιστημόνων

Πηγή φωτογραφίας φυλακών Lefortovo