Θέμα χρόνου ήταν να συμβεί και αυτό: ο νεοπαγής Πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε (την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου) να απαγορεύσει την είσοδο σε πέντε ΜΜΕ που θεωρεί εχθρικά. CNN, New York Times, Los Angeles Times, Politico και BuzzFeed.
The FAKE NEWS media (failing @nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) is not my enemy, it is the enemy of the American People!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 17, 2017
Αντιθέτως επετράπη η είσοδος στο briefing σε συντηρητικά ΜΜΕ πολύ μικρότερου κύρους εμβέλειας, όπως το δίκτυο One America News Network, που προσφέρει ιδιαίτερα ευνοϊκή κάλυψη στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι αντιδράσεις ήταν πολύ μεγάλες, με συνέπεια οι δημοσιογράφοι του Associated Press και του TIME Magazine, με τη σύμφωνη γνώμη και των διοικήσεων των Μέσων τους, να μποϊκοτάρουν την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό των συναδέλφων τους.
Δημοσιογράφοι περίπου 12 μέσων ενημέρωσης έδωσαν το “παρών” στην ενημέρωση, συμπεριλαμβανομένων του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, του Bloomberg και του CBS.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ είπε ότι «η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι επικοινωνούμε με τους ανθρώπους στα μέσα ενημέρωσης. Θέλουμε να απαντάμε στις ερωτήσεις σας, αλλά δεν χρειάζεται να κάνουμε τα πάντα μπροστά στην κάμερα κάθε μέρα».
FAKE NEWS media knowingly doesn't tell the truth. A great danger to our country. The failing @nytimes has become a joke. Likewise @CNN. Sad!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 25, 2017
Η ενημέρωση των δημοσιογράφων χωρίς κάμερα δεν είναι ασυνήθιστη. Ο Λευκός Οίκος καλεί συχνά επιλεγμένα ΜΜΕ για να τα ενημερώσει, τις περισσότερες φορές για ζητήματα ειδικού ενδιαφέροντος. Πάντως οι ενημερώσεις, μπροστά στην κάμερα είναι συνήθως ανοιχτές σε όλους και σε αυτές μπορεί να υποβληθεί οποιαδήποτε ερώτηση.
Ένας δημοσιογράφος των εφημερίδων του ομίλου Hearst που παρακολούθησε την ενημέρωση έγραψε ένα ρεπορτάζ για κοινή χρήση από όλους (pool report) το οποίο επρόκειτο να διανεμηθεί στους απόντες, ενώ άλλοι μοιράστηκαν μαζί τους τις ηχογραφήσεις τους.
«Μια ασυνήθιστη κίνηση που υπογραμμίζει τις ολοένα πιο τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στη νέα διοίκηση και τα ΜΜΕ», σχολίασε η Wall Street Journal.
Η απόφαση του Σπάισερ προκάλεσε δριμύτατες αντιδράσεις από τα ΜΜΕ που αποκλείστηκαν.
«Τίποτα σαν κι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στον Λευκό Οίκο στη μακρά ιστορία της κάλυψής μας για πολλές και διάφορες κυβερνήσεις», επισήμανε ο Ντιν Μπακέ, διευθυντής των New York Times, σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. «Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τον αποκλεισμό των New York Times και των άλλων ειδησεογραφικών οργανισμών. Η ελεύθερη πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης σε μια διαφανή κυβέρνηση είναι προφανώς (ζήτημα) κρίσιμου εθνικού συμφέροντος».
«Ο επιλεκτικός αποκλεισμός δημοσιογραφικών οργανισμών από τις ενημερώσεις του Λευκού Οίκου είναι λανθασμένη και προσδοκούμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα επαναληφθεί», ανέφερε ανακοίνωση του Politico.
Aνακοινώσεις και από εκείνους που συμμετείχαν
Το CBS News ανακοίνωσε ότι μετείχε στην ενημέρωση ως pool (για ρεπορτάζ κοινής χρήσης) για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και ένιωσε την υποχρέωση να μετάσχει εκ μέρους άλλων ΜΜΕ. Το Bloomberg News έδωσε την ίδια εξήγηση, προσθέτοντας ότι ο ρεπόρτερ του μέσου αντιλήφθηκε ότι συνάδελφοί τους είχαν αποκλειστεί όταν η ενημέρωση είχε ήδη ξεκινήσει.
Η Ένωση Ανταποκριτών Λευκού Οίκου (White House Correspondents Association, WHCA) εξέδωσε και αυτή ανακοίνωση διαμαρτυρίας.
«Το διοικητικό συμβούλιο της WHCA διαμαρτύρεται έντονα για το πώς χειρίστηκε τη σημερινή ενημέρωση ο Λευκός Οίκος», τόνισε ο Τζεφ Μέισον, πρόεδρος της Ένωσης και ρεπόρτερ του Ρόιτερς.
Πηγές: Washington Post, WFAE, ABCnews, TheToc, iefimerida.gr