Προειδοποίηση στους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών απηύθυνε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγραμμάτος World Food Programme (WFP), ζητώντας τους να προσφέρουν οικονομική βοήθεια τώρα για την αντιμετώπιση της πείνας στην υδρόγειο, ώστε να αποφύγουν αργότερα νέες μεταναστευτικές κρίσεις. Η εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει «καταιγίδα» στις διεθνείς αγορές τροφίμων, διαταράσσοντας τις αλυσίδες προμήθειάς τους και ανεβάζοντας τις τιμές τους. Αυτό δυσχεραίνει περαιτέρω το ήδη οξύ πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη. Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις θα πλήξουν τις φτωχότερες περιοχές της υφηλίου, που ήδη μαστίζονται από λιμούς. Αν αυτό συμβεί και η κατάσταση ξεφύγει, θα ακολουθήσει πολιτικό χάος στις χώρες αυτές, αλλά και ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα.
Στην εποχή μας, 735 εκατ. άνθρωποι ζουν με 1,9 δολάρια την ημέρα ή και ακόμη λιγότερα. To 85% από αυτούς (630 εκατ.) κατοικούν στην υποσαχάρια Αφρική και στη Νότια Ασία, ενώ το 50% του συνολικού αριθμού των ατόμων που προσπαθούν να συντηρηθούν με τόσα λίγα λεφτά ζουν σε πέντε μόνο χώρες: Mπαγκλαντές, Κονγκό, Αιθιοπία, Νιγηρία, Ινδία. Γίνεται αντιληπτό πως οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων θα κάνουν τη ζωή τους ακόμη δυστυχέστερη, ενώ αν δεν βοηθηθούν δεκάδες εκατομμύρια θα είναι αυτοί που θα πεθάνουν.
Στο μεταξύ η Ασία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό υποσιτισμένων ανθρώπων (381 εκατ., πολλοί από τους οποίους ζουν στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες). Στην υποσαχάρια Αφρική 250 εκατ. άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πείνα, σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Αιθιοπία, το Μάλι και το Τσαντ. Συνολικά, στο φάσμα της ασιτίας βρίσκεται το 19,6% των κατοίκων της αφρικανικής ηπείρου. Οξύτατη διατροφική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Υεμένη, όπου εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου υποσιτίζεται το 35% των κατοίκων της. Στην Ασία υποσιτίζεται συνολικά το 8,2% του πληθυσμού, στην Ωκεανία 2,4 εκατ. κάτοικοι της Νέας Γουινέας-Παπούα, στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική το 6,9% (συνολικά, 48 εκατ. άτομα. Εκεί, μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται επίσης στην Γουατεμάλα και στην Αϊτή). Να σημειωθεί ότι με όλα τα προαναφερόμενα 150 εκατ. παιδιά κάτω των πέντε χρόνων έχουν ήδη αποκτήσει μόνιμες σωματικές και διανοητικές βλάβες. Οι επιπτώσεις της εισβολής του καθεστώτος Πούτιν και του πολέμου στην Ουκρανία, κάνουν το μέλλον όλων αυτών των ανθρώπων ακόμη πιο ζοφερό.
Όπως αναφέρει το World Food Programme, οι δυσάρεστες εξελίξεις που θα προκύψουν αν δεν υπάρξει μια γενναία οικονομική βοήθεια σε αυτή την κατεύθυνση, το φθινόπωρο του 2022 θα είναι πολύ δύσκολο, καθώς τότε θα γίνει αισθητή η πλήρης έκταση του προβλήματος.