Το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Journalists About Journalism (JAJ) και το News Literacy Center διοργανώνουν για 5η συνεχή χρονιά μια σειρά από διαδικτυακές δράσεις που αφορούν τον Γραμματισμό στα Μέσα και τον Ειδησεογραφικό Γραμματισμό.
Στόχος των δράσεων είναι η ενημέρωση για τους τρόπους εντοπισμού και αξιολόγησης online πηγών, η ανάπτυξη δεξιοτήτων γραμματισμού στα digital media, καθώς επίσης η ορθή χρήση του internet και των social media ως μέσα πληροφόρησης και επικοινωνίας.
Στo πλαίσιo της 5ης Εβδομάδας για τον Γραμματισμό στα Μέσα αναπτύχθηκαν οι παρακάτω δράσεις :
- Εργαλεία και tips κατά της παραπληροφόρησης με 8 βίντεο που εξηγούν βήμα-βήμα τι μπορούμε να κάνουμε για να ελέγξουμε μια εικόνα, μια ανάρτηση, μια δημοσίευση: Τι είναι το TinEye και πώς το χρησιμοποιούμε; Πώς ψάχνουμε στη google; Πώς επαληθεύουμε αναρτήσεις στο twitter; Τι είναι το TruthNest και πώς το χρησιμοποιούμε; Πώς αναζητάμε πρόσωπα και αναρτήσεις στο Facebook; Ποιός ανέβασε τι; Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο whopostedwhat; Τι είναι το InVid; Γιατί υπάρχει η παραπληροφόρηση; Γιατί συμβαίνει; Ποιό είναι βασικό κίνητρο και λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μοιράζονται εσφαλμένες πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ενα μικρό βίντεο και οδοιπορικό που εξηγεί γιατί πέφτουμε στην παγίδα. Ιστότοποι κατά της παραπληροφόρησης. Πώς αντιδρά η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Παραπληροφόρηση; Γνωρίζουμε βήμα-βήμα το EU Vs DiSiNFO αλλά και άλλα sites που βοηθούν στην επαλήθευση των ειδήσεων και στη συγκρότηση δεξιοτήτων Ειδησεογραφικής Παιδείας (Media & News Literacy). Τι θα έκαναν οι μεγαλύτεροι στοχαστές στην ιστορία της φιλοσοφίας για την παραπληροφόρηση; Σειρά: Παραπληροφόρηση και Φιλοσοφία.
- Τι γνωρίζετε για την Παιδεία στα ΜΜΕ; Κάντε το κουίζ εδώ: https://jaj.app.do/pg/3275918
- Προβολή του ντοκιμαντέρ Trust Me Documentary το οποίο προβλήθηκε για πρώτη φορα στο πλαίσιο της 5ηςThessaloniki International Media Summer Academy. Η επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης έγινε από κοινού με τον ΕΚΟΜΕ η οποία παρουσιάστηκε ως Tμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, και το DCN Global, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα. Μετά την προβολή της ταινίας, ακολούθησε συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου. https://www.youtube.com/watch?v=2eE243YScc4
- Η ομάδα των DigiTEENS με Συντονίστρια την εκπαιδευτικό Δ/μιας Εκπαίδευσης Χρύσα Λάζου σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νίκο Παναγιώτου, ΑΠΘ, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ προσκάλεσε μαθητές εκπροσώπους σχολικών μονάδων από όλη τη χώρα σε μια συζήτηση-αναστοχασμό για το πώς βιώνουν την έκθεση στα παραδοσιακά και νέα ΜΜΕ. Η δράση πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα από 15-20 Νοεμβρίου, με διεύρυνση της στα Βαλκάνια με το Πρόγραμμα CommuniTIES, όπου μαθητές από την Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, αντάλλαξαν απόψεις και στάσεις ζωής σε ένα διαπολιτισμικό πλαίσιο πρόσληψης και δημιουργίας πληροφορίας στην μετά COVID-19 εποχή. Την εκδήλωση χαιρέτισε η κ. Sissy Anastasia Gika, μέλος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες με αρμοδιότητα σε θέματα Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- To Digital Communication Network Global συμμετείχε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Media and InformationLiteracy (MIL) Week, υπό την αιγίδα της UNESCO σε συνεργασία με την UNESCO MIL Alliance και την UNESCO-UNAOC MIL. Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας GMIL Week διοργανώθηκε μία Διεθνής Στρογγυλή Τράπεζα όπου παρουσιάστηκε η κατάσταση και οι πρωτοβουλίες του Media and Information Literacy σε όλο τον κόσμο. Οι ομιλητές συζήτησαν και παρουσίασαν τις δραστηριότητες και τις πολιτικές που ακολουθούν στις διάφορους ηπείρους, ενώ προβλήθηκαν καινοτόμες πρακτικές από όλο τον κόσμο.
- Στo πλαίσιo της Εβδομάδας MIL Week 2021, το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) και την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) θα συμμετάσχει σε Στρογγυλή Τράπεζα στη 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (25-28 Νοεμβρίου 2021), με τίτλο: «Fake News, Media Literacy και Βιβλιοθήκες».