Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι πέθανε σε ηλικία 65 ετών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Ο Ιταλός πρώην δημοσιογράφος και κεντροαριστερός πολιτικός ήταν σοβαρά άρρωστος για περισσότερες από δύο εβδομάδες και ακύρωσε όλες τις επίσημες δραστηριότητες.

Ο κ. Sassoli εισήχθη σε νοσοκομείο στην Ιταλία τον περασμένο μήνα λόγω σοβαρής επιπλοκής του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης σε νοσοκομείο του Αβιάνο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, Ρομπέρτο Κουίγιο, στο Twitter.

Τον Σεπτέμβριο, ο κ. Sassoli μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Στρασβούργου, όπου νοσηλευόταν για σοβαρή πνευμονία που προκλήθηκε από λεγεωνέλλα. Αργότερα ενημέρωσε  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υπέστη υποτροπή ενώ ανάρρωνε στην Ιταλία.

Εργάστηκε εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, ενώ επανήλθε επίσημα στα πολιτικά του καθήκοντα τον Νοέμβριο. Όμως νοσηλεύτηκε και πάλι στις 26 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

“Η πνευμονία είναι ένα άσχημο θηρίο, το σημαντικό είναι να αποφεύγονται οι υποτροπές και η ανάρρωση πρέπει να είναι επαρκής”, δήλωσε στην ιταλική Corriere τον Σεπτέμβριο.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του αντικαταστάτη του είχε ήδη προγραμματιστεί για τα τέλη του μήνα και ο κ. Sassoli είχε δηλώσει ότι δεν θα διεκδικούσε επανεκλογή.

Ο πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής ειδήσεων έγινε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των 705 εδρών τον Ιούλιο του 2019. Ήταν ο δεύτερος Ιταλός πρόεδρος από τότε που η συνέλευση εξελέγη με καθολική ψηφοφορία.

Ο ρόλος του θεωρείται μία από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας του Ευρωπαϊκού σχήματος και περιλαμβάνει την προεδρία των συνόδων και την εποπτεία των δραστηριοτήτων του κοινοβουλίου.

Κέρδισε τρεις άλλους υποψηφίους για τον ρόλο και σε ομιλία του μετά τη νίκη του κάλεσε την ΕΕ να επιστρέψει στο πνεύμα των ιδρυτών της, οι οποίοι αντάλλαξαν τον πόλεμο και τον εθνικισμό με την ειρήνη και την ισότητα.

Ο κ. Sassoli άφησε μια καριέρα τριών δεκαετιών στη δημοσιογραφία και έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (MEP) το 2009.

Ήταν μέλος της κεντροαριστερής Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, της δεύτερης μεγαλύτερης ομάδας στο κοινοβούλιο.

Πολλοί απέτισαν φόρο τιμής στον κ. Sassoli.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ περιέγραψε τον κ. Sassoli ως έναν “ειλικρινή και παθιασμένο Ευρωπαίο”.

“Μας λείπει ήδη η ανθρώπινη ζεστασιά του, η γενναιοδωρία του, η φιλικότητα και το χαμόγελό του”, δήλωσε.

“Μεγάλο σοκ και μεγάλη απώλεια. Είμαι βαθιά θλιμμένος”, έγραψε ο ευρωβουλευτής Ismail Ertug στο Twitter.