Τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την Πέμπτη τη στήριξή τους στην Ουκρανία κατά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποσχόμενοι να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Κιέβου για την τελική ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προσφέροντας περισσότερα όπλα για την απόκρουση της ρωσικής εισβολής.
Ο Μακρόν, ο Σολτς και ο Ντράγκι, εκπροσωπώντας τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, ταξίδεψαν μαζί στο Κίεβο με ειδικό νυχτερινό τρένο. Είχαν επικριθεί για το γεγονός ότι δεν το επισκέφθηκαν νωρίτερα. Λίγο μετά την άφιξή τους, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε στην Ουκρανία έξι ακόμη πυροβόλα όπλα πυροβολικού που τοποθετούνται σε φορτηγά, το τελευταίο σε έναν νέο γύρο δυτικών υποσχέσεων για όπλα καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στην περιοχή Ντονμπάς στα ανατολικά.
Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ρουμανία “κάνουν τα πάντα ώστε η Ουκρανία να αποφασίσει μόνη της για την τύχη της”, δήλωσε ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου.
“Οι συνάδελφοί μου και εγώ ήρθαμε σήμερα εδώ στο Κίεβο με ένα σαφές μήνυμα: Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια”, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Εν μέσω των ουκρανικών φόβων ότι η δυτική αποφασιστικότητα θα μπορούσε να μειωθεί, η επίσκεψη απέκτησε έναν βαρύ συμβολισμό. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν αντιμετωπίσει επικρίσεις επειδή συνεχίζουν να συνεργάζονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν – και δεν δίνουν στο Κίεβο τα όπλα που χρειάζεται.
Με τον Σολτς δίπλα του, ο Μακρόν υπερασπίστηκε προηγούμενα σχόλια που εξόργισαν τους Ουκρανούς σχετικά με τη μη ταπείνωση της Ρωσίας, και την υπενθύμιση πώς το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έσπειρε τους σπόρους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
“Βρισκόμαστε σήμερα δίπλα-δίπλα με τον καγκελάριο Σολτς. Πριν από εκατό χρόνια, βρισκόμασταν σε πόλεμο και οι σύμμαχοι βοήθησαν τη Γαλλία να νικήσει. Η Γαλλία διέπραξε ένα ιστορικό λάθος. Έχασε την ειρήνη επειδή ήθελε να ταπεινώσει τη Γερμανία. Το ζήτημα της ταπείνωσης το τοποθετούσα πάντα σε ένα πλαίσιο που θα έρθει, όχι στο σημερινό πλαίσιο”, είπε.
“Σήμερα, αυτός ο πόλεμος πρέπει να κερδηθεί, η Γαλλία υποστηρίζει σαφώς την Ουκρανία ώστε να επικρατήσει”, δήλωσε ο Μακρόν. “Η Γερμανία, όπως και η Γαλλία, δεν θα βρεθεί ποτέ σε καταστάσεις όπου θα διαπραγματεύεται για λογαριασμό της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Εξάλλου, εμείς δεν το έχουμε κάνει ποτέ αυτό”.
Στη νυχτερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ήταν σημαντικό για τον ίδιο να ακούσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες “συμφωνούν ότι το τέλος του πολέμου και η ειρήνη για την Ουκρανία πρέπει να είναι όπως τα βλέπει η Ουκρανία”. Είπε ότι οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για όλη τη γη τους.
Οι Ουκρανοί και ορισμένοι από τους Ευρωπαίους γείτονές τους φοβούνται ότι οι δυτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να πιέσουν για εδαφικές παραχωρήσεις για χάρη της ειρήνης.
Ο Σολτς επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να υπαγορεύσει κάτι στους Ουκρανούς και ότι μόνο αυτοί “μπορούν να αποφασίσουν τι είναι σωστό όσον αφορά μια συμφωνία για την ειρήνη, από την οποία είμαστε δυστυχώς πολύ, πολύ μακριά”.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ανησυχία του για τα εκατομμύρια τόνους σιτηρών που έχουν συσσωρευτεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας λόγω του πολέμου, λέγοντας ότι θα μπορούσε να επιφέρει “παγκόσμια καταστροφή”. Η Ιταλία υπήρξε πρώτος προορισμός για τους Αφρικανούς μετανάστες και θα μπορούσε να κατακλυστεί και πάλι από αυτούς ως αποτέλεσμα της μεγάλης κλίμακας πείνας στο νότιο ημισφαίριο.
“Θέλουμε να σταματήσουν οι φρικαλεότητες και θέλουμε ειρήνη”, δήλωσε ο Ντράγκι. “Αλλά η Ουκρανία πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της και η Ουκρανία θα είναι αυτή που θα επιλέξει την ειρήνη που θέλει”.
Οι ηγέτες επισκέφθηκαν επίσης το Ίρπιν, το προάστιο του Κιέβου όπου σημειώθηκαν έντονες μάχες και όπου σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι. Κατήγγειλαν την καταστροφή εκεί, με τον Μακρόν να λέει ότι είδε σημάδια “εγκλημάτων πολέμου”.
Ενώ οι συγκλονιστικές εικόνες μιας τέτοιας καταστροφής έχουν συγκεντρώσει την υποστήριξη της Δύσης, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η “πολεμική κόπωση” θα μπορούσε τελικά να τη διαβρώσει – ιδιαίτερα καθώς η άνοδος των τιμών κυριαρχεί όλο και περισσότερο στις ανησυχίες του κοινού.
Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν δώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε οπλισμό στην Ουκρανία και η Γερμανία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα νέες αποστολές όπλων. Τα όπλα αυτά ήταν ζωτικής σημασίας για να αποτραπεί η κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Ρώσους, αλλά το Κίεβο έχει δηλώσει ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα.
“Η Ρωσία αναζητά μόνο νέους τρόπους για να τρομάξει την Ευρώπη και να καταλάβει όλο και περισσότερα εδάφη μας”, δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου. “Ο στόχος της Ρωσίας σε αυτόν τον πόλεμο είναι να σπάσει την Ουκρανία και μέσω αυτού να διαλύσει ολόκληρη την Ευρώπη”.
Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονταν στο Κίεβο, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τα σχέδια ενίσχυσης των ανατολικών συνόρων της στρατιωτικής συμμαχίας ώστε να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να σχεδιάσει περαιτέρω επιθετικές ενέργειες.
Πολλοί στην Ουκρανία ελπίζουν ότι η επίσκεψη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για σημαντικές νέες προμήθειες όπλων. Έρχεται επίσης καθώς οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται να αποφασίσουν την επόμενη εβδομάδα σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας να γίνει υποψήφια για ένταξη στο μπλοκ.
Ο πόλεμος έχει αυξήσει την πίεση στις κυβερνήσεις της ΕΕ να επισπεύσουν το καθεστώς της Ουκρανίας ως υποψήφιας χώρας και η δέσμευση της Πέμπτης να υποστηρίξουν το καθεστώς υποψηφιότητας για την Ουκρανία και τη γειτονική Μολδαβία φέρνει ολόκληρη την Ένωση των 27 χωρών πιο κοντά σε αυτό. Ωστόσο, η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει ακόμη χρόνια και τα μέλη της ΕΕ παραμένουν διχασμένα ως προς το πόσο γρήγορα και πλήρως θα ανοίξουν την αγκαλιά τους σε νέα μέλη.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έστειλαν όλο και πιο ισχυρά όπλα και συσπειρώθηκαν γύρω από την Ουκρανία περισσότερο από ό,τι πολλοί περίμεναν, εγκρίνοντας κύματα πρωτοφανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες επίσης συμπιέζουν σοβαρά την ευρωπαϊκή οικονομία.
Οι Ουκρανοί λένε ότι χρειάζονται περισσότερα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει την επίθεση στο Ντονμπάς, κερδίζοντας αργά αλλά σταθερά έδαφος έναντι των ανεπαρκώς εξοπλισμένων ουκρανικών δυνάμεων.
Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ζελένσκι έκανε μια ψηφιακή εμφάνιση σε εκθέσεις τεχνολογίας στο Παρίσι, το Άμστερνταμ, το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη ως αυτό που οι διοργανωτές αποκαλούσαν 3D avatar, με την εικόνα του σε μια μεγάλη οθόνη. Φορώντας ένα μπλουζάκι που κοσμούσαν φουτουριστικά μαχητικά και το κείμενο “Ελάτε στη σκοτεινή πλευρά” και “Κυριαρχήστε ή πεθάνετε”, κάλεσε τις χώρες να υποστηρίξουν αυτό που αποκάλεσε “ψηφιακό δανεισμό” για την Ουκρανία, ώστε να ανακάμψει από τον πόλεμο με μια “παγκόσμια ψηφιακή επανάσταση”.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος είναι τώρα αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου, απέρριψε τους Ευρωπαίους ηγέτες ως “γευσιγνώστες των βατράχων, του συκωτιού και των ζυμαρικών” και δήλωσε ότι η επίσκεψή τους δεν απέφερε κανένα όφελος.
“Και πάλι υποσχέθηκαν ένταξη στην ΕΕ και παλιά οβιδοβόλα, χτύπησαν λίγη βότκα και, όπως πριν από 100 χρόνια, πήραν το τρένο για το σπίτι”, έγραψε στο Twitter. “Και όλα αυτά είναι καλά. Απλώς αυτό δεν φέρνει την Ουκρανία πιο κοντά στην ειρήνη. Και το ρολόι χτυπάει. … “
Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις της Ρουμανίας, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και αποτελεί βασικό προορισμό για τους πρόσφυγες της, έφτασε με ξεχωριστό τρένο. Είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι η Ρουμανία διευκολύνει τη διαμετακόμιση των ουκρανικών εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών.
Ορισμένοι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη πραγματοποιήσει το ταξίδι για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία, ακόμη και όταν οι μάχες μαίνονταν πιο κοντά στην πρωτεύουσα απ’ ό,τι τώρα.
Ο Σολτς αντιστεκόταν εδώ και καιρό στο να ταξιδέψει στο Κίεβο, λέγοντας ότι δεν ήθελε να “ενταχθεί στην ουρά των ανθρώπων που κάνουν ένα γρήγορο in-out για μια φωτογραφική ευκαιρία”, προσθέτοντας ότι ένα ταξίδι θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να κάνει “συγκεκριμένα πράγματα”.