Η Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας (Freedom of Russia Legion), που μεταφράζεται επίσης ως Λεγεώνα “Ελευθερία για τη Ρωσία”, είναι μια λεγεώνα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, που συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2022 για να προστατεύσει την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή  κατά τη διάρκεια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Αποτελείται από αποστάτες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και από άλλους Ρώσους και Λευκορώσους εθελοντές που δεν έχουν προηγουμένως υπάρξει μέλη στρατιωτικών σχηματισμών.

Η Λεγεώνα χρησιμοποιεί τη λευκή-μπλε-λευκή σημαία στα διακριτικά του μανικιού αντί της επίσημης σημαίας της Ρωσίας.

Η Λεγεώνα “Ελευθερία της Ρωσίας” σχηματίστηκε από έναν λόχο του ρωσικού στρατού (πάνω από 100 άτομα), οι οποίοι αυτομόλησαν εθελοντικά στην ουκρανική πλευρά. Σύμφωνα με τον διοικητή του λόχου, στις 27 Φεβρουαρίου 2022, με τη βοήθεια της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, εντάχθηκαν στην ουκρανική πλευρά για να “προστατεύσουν τους Ουκρανούς από τους πραγματικούς φασίστες”.

Κάλεσε επίσης τους συμπατριώτες του, στρατιώτες του στρατού του Πούτιν, να ενταχθούν στη Λεγεώνα “Ελευθερία της Ρωσίας”, προκειμένου να σώσουν τον λαό τους και τη χώρα “από την ταπείνωση και την καταστροφή”.

Οι πρώτοι εθελοντές της Λεγεώνας “Ελευθερία της Ρωσίας” ξεκίνησαν ατομική προκαταρκτική εκπαίδευση στα τέλη Μαρτίου 2022. Συγκεκριμένα, το προσωπικό της λεγεώνας υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μελέτησε τις ιδιαιτερότητες του σουηδοβρετανικού φορητού αντιαρματικού κατευθυνόμενου πυραύλου μικρού βεληνεκούς NLAW. Οι διοικητές των μονάδων της “Ελευθερίας της Ρωσίας” εξοικειώθηκαν με την επιχειρησιακή κατάσταση στις γραμμές του μετώπου. Οι δεδηλωμένοι στόχοι της Λεγεώνας είναι η απόκρουση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τελικά η ανατροπή του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Λεγεώνα “Ελευθερία της Ρωσίας” φέρεται να μάχεται στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Ντονμπάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην Ανατολική Ουκρανία. Η μονάδα φέρεται επίσης να οργανώνει εμπρησμούς και δολιοφθορές στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Στις 11 Ιουνίου έγινε γνωστό ότι ο Ιγκόρ Βολομπούγιεφ, πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, ο οποίος εγκατέλειψε τη Ρωσία κατά το ξέσπασμα της εισβολής, είχε ενταχθεί στη Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας.

Το κανάλι Telegram της μονάδας δημοσίευσε ένα βίντεο που έδειχνε τον Βολομπούγεφ να καλεί τους Ρώσους να ενταχθούν στη λεγεώνα. “Ρώσοι, αν μισείτε το καθεστώς Πούτιν και θέλετε η Ρωσία να είναι μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα, ενταχθείτε σε εμάς”, είπε.

Η ανάρτηση έχει ως εξής: “Ο πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank Igor Volobuev προσχώρησε στη Λεγεώνα “Ελευθερία στη Ρωσία”. Ο σκοπός μας είναι δίκαιος! Ο Πούτιν θα καταστραφεί! Η νίκη θα είναι δική μας! “L” (το σήμα της λεγεώνας ) για τη Ρωσία! Για την ελευθερία!”

Στα τέλη Απριλίου, ο Βολομπούεφ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο The Insider ότι έφυγε από τη Ρωσία για την Ουκρανία για να ενταχθεί στις δυνάμεις εδαφικής άμυνας της. Το πρώην στέλεχος της Gazprombank δήλωσε ότι δεν μπορούσε να μείνει άλλο στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι γεννήθηκε στην Ουκρανία. “Δεν μπορούσα να μείνω στο περιθώριο και να βλέπω τη Ρωσία να ρημάζει τη μητέρα πατρίδα μου”, είπε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ως έγκλημα πολέμου.

“Αυτό το έγκλημα διαπράττεται από τον Πούτιν, τη ρωσική κυβέρνηση και, στην πραγματικότητα, από τον λαό της Ρωσίας. Διότι δεν είναι ο Πούτιν που σκοτώνει Ουκρανούς, που λεηλατεί σπίτια ή βιάζει γυναίκες εδώ. Είναι ο ρωσικός λαός. Και παρόλο που είμαι Ουκρανός, είμαι επίσης υπεύθυνος γι’ αυτό. Νιώθω ντροπή και θα περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου μετανοώντας, γιατί το μερίδιο ευθύνης μου είναι διπλάσιο: δεν είμαι απλώς ένας Ρώσος υπήκοος. Γεννήθηκα [στην Ουκρανία] και έζησα εδώ για 18 χρόνια, οπότε η ευθύνη μου είναι διπλάσια ή τριπλάσια”, δήλωσε ο Volobuev.

Σχολίασε επίσης τους θανάτους του πρώην αντιπροέδρου της Gazprombank, Βλαντισλάβ Αβάεφ, και της οικογένειάς του. Αναμεταδίδοντας την έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι ο κορυφαίος διευθυντής σκότωσε τη σύζυγο και την κόρη του και αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με τον Volobuev, ο θάνατός του ήταν δολοφονία που έγινε για να φανεί ως αυτοκτονία.

“Θα ήθελα να διευκρινίσω: ήταν ανώτερος από έναν αντιπρόεδρο. Ήταν πρώτος αντιπρόεδρος, δηλαδή δύο θέσεις υψηλότερα από τη δική μου. Δεν ξέρω τι έκανε. Δεν γνωριζόμασταν και δεν τον είχα ακούσει ποτέ πριν [την Gazprombank]. Γνωρίζω επίσης ότι, τη στιγμή της υποτιθέμενης αυτοκτονίας του, παρέμενε Πρώτος Αντιπρόεδρος στην Gazprombank. Δεν πιστεύω ότι ήταν ικανός να σκοτώσει την οικογένειά του- νομίζω ότι ήταν σκηνοθετημένο. Για ποιο λόγο; Είναι δύσκολο να πω. Μπορεί να ήξερε κάτι. Μπορεί να αποτελούσε απειλή”, πρόσθεσε ο Volobuev.

Τον Μάιο είχε αναφερθεί ότι οι οικονομίες του Βολομπούεφ είχαν εξαφανιστεί από τους ρωσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του. Όταν το πρώην στέλεχος έφυγε από τη Ρωσία, έχασε την πρόσβαση στις τραπεζικές του κάρτες, καθώς η Visa και η Mastercard ανέστειλαν τις υπηρεσίες τους στη Ρωσία. Μετά από αυτό, όλες οι καταθέσεις του εξαφανίστηκαν από την τραπεζική εφαρμογή. Ο Volobuev πιστεύει ότι αυτό είναι “μια εκδίκηση για την αποστασία του”.

Ο Oleksiy Arestovych, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, δήλωσε τον Μάιο ότι ο αριθμός των αιτήσεων στη Λεγεώνα Ελευθερία της Ρωσίας είναι “στα ύψη”. Ο Arestovych σημείωσε ότι η λεγεώνα, που αποτελείται από Ρώσους πολίτες, λειτουργεί ως μονάδα στο πλαίσιο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Με πληροφορίες από Telegraph, Insider, Novaya Gazeta.