Η συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων μόλις ξεκίνησε: Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια covid-19 θα πρέπει να καταργηθεί προσωρινά, δήλωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση Μπάιντεν, λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την προηγούμενη απόφασή τους. Οι αναπτυσσόμενες χώρες πίεσαν για την κίνηση αυτή, ενώ η φαρμακοβιομηχανία υποστήριξε ότι θα αποτύχει. Σε άλλες ειδήσεις σχετικά με τους ιούς: Ο Καναδάς ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζεται να ανταποκριθεί στο όνομά του

Πολλά διακυβεύονταν αυτή την εβδομάδα καθώς η Σκωτία πήγε στις κάλπες. Ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του Adam Ramsay, “οι πιο βαρετές εκλογές στην ιστορία του σκωτσέζικου κοινοβουλίου, αλλά και οι πιο σημαντικές”.

Τα αποτελέσματα θα κατευθύνουν όχι μόνο την ανάκαμψη από την πανδημία, αλλά και το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου ως ένωσης.

Το SNP, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας είναι εθνικιστικό, τοπικιστικό και σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό κόμμα. Υποστηρίζει και διεξάγει εκστρατείες για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να κερδίσει μια τέταρτη θητεία στην εξουσία. Και ενώ αυτό ήταν αναμενόμενο, σημαίνει επίσης ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι υπάρχει εντολή για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η ανεξαρτησία της Σκωτίας δεν είναι πλέον τρομακτική, είναι μια πραγματική πιθανότητα.

Η Νίκολα Στέρτζεον είναι Σκωτσέζα πολιτικός, Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας και αρχηγός του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.

Εκλογές διεξήχθησαν επίσης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την εβδομάδα. Ήταν η σημαντικότερη δοκιμασία μετά την πανδημία, και μια σημαντική εκλογική δοκιμασία τόσο για τον Μπόρις Τζόνσον όσο και για τον σερ Κίρ Στάρμερ.

Για τον πρωθυπουργό, ήταν η πρώτη πρόκληση μετά την επιτυχία του στις γενικές εκλογές του 2019- για τον ηγέτη των Εργατικών, ήταν μια ευκαιρία να αποδείξει ότι το κόμμα του δεν γίνεται άνευ σημασίας.

Για την Ουαλία, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Richard Wyn Jones, προέβλεψε ότι οι Εργατικοί θα κερδίσουν και πάλι, αλλά το στρατηγικό δίλημμα που αντιμετωπίζει το κόμμα θα γίνεται όλο και πιο έντονο.

Μια μορφή σύγχρονου δουλεμπορίου

Το Instagram είναι γνωστό ως μια εφαρμογή για την ανταλλαγή στιγμιότυπων με φίλους και fans. Αλλά η έλευσή του έχει επίσης τροφοδοτήσει πιο σκοτεινές πρακτικές – συμπεριλαμβανομένης της πώλησης γυναικών από την Αφρική και την Ασία σε συνθήκες δουλείας στον Περσικό Κόλπο.

Οι μη αδειοδοτημένοι πράκτορες εκμεταλλεύονται την πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να τοποθετήσουν αυτές τις γυναίκες σε θέσεις εργασίας που συχνά δεν διαθέτουν διαβεβαιώσεις για την κατάλληλη αμοιβή και τις συνθήκες εργασίας. Αρκετές γυναίκες που προωθήθηκαν στην αγορά μέσω Instagram περιέγραψαν ότι αντιμετωπίστηκαν ουσιαστικά ως αιχμάλωτες και αναγκάστηκαν να εργάζονται εξαντλητικές ώρες για πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που τους είχαν υποσχεθεί.

“Μας διαφημίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και στη συνέχεια ο εργοδότης επιλέγει. Στη συνέχεια, μας παραδίδουν στο σπίτι τους. Δεν μας λένε τίποτα για τους εργοδότες. Απλώς μας λένε να πάρουμε τα πράγματά μας και ένας οδηγός μας πηγαίνει εκεί”, δήλωσε η Βίβιαν, 24 ετών, από την Κένυα. Μια επισκόπηση της δραστηριότητας του Instagram από την Washington Post εντόπισε περισσότερους από 200 λογαριασμούς που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμπορία γυναικών ως υπηρέτριες σε χώρες όπως το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Instagram έχει έκτοτε διαγράψει τους λογαριασμούς που εντοπίστηκαν από την Washington Post. Μια εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Instagram θεωρεί “την ανθρώπινη εκμετάλλευση [ως] φρικτή” και ότι η πλατφόρμα αντιμετωπίζει αυτού του είδους τις δραστηριότητες “εξαιρετικά σοβαρά”. Αλλά είπε επίσης ότι η τεχνολογία για την ανίχνευσή τους ήταν ατελής.

Οι οικιακοί βοηθοί που πωλούνταν στην πλατφόρμα περιέγραψαν ότι αντιμετώπιζαν απειλές, εκμετάλλευση και κακοποίηση. Τα πρακτορεία που τις προωθούσαν στην αγορά, εν τω μεταξύ, έβγαζαν χιλιάδες δολάρια.

“Μόλις το πρακτορείο πουλήσει μια υπηρέτρια, δεν τους ενδιαφέρει πια”, δήλωσε η Μαργαρίτα Αμπάντ, μια χήρα από τις Φιλιππίνες που διακινήθηκε μέσω Instagram. “Το μόνο που θέλουν είναι τα χρήματα”.

Ρούντι Τζουλιάνι: Αφελής ή κατάσκοπος;

Σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post, το FBI έμαθε ότι η Ρωσία χρησιμοποιούσε τον Ρούντι Τζουλιάνι για τη διάδοση παραπληροφόρησης πριν από τις εκλογές του 2020. Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τον Λευκό Οίκο το 2019 για την τρωτότητα του Τζουλιάνι στις ρωσικές πληροφορίες, αλλά ο Τραμπ το απέκρουσε.Τώρα είναι στόχος ομοσπονδιακής ποινικής έρευνας για το αν παραβίασε τους νόμους περί λόμπι. Τους μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών ο Τζουλιάνι αποτελούσε σταθερό σημείο στα συντηρητικά MME, όπου επανειλημμένα ενίσχυε ψευδείς θεωρίες συνωμοσίας που κατηγορούσαν τον υποψήφιο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ ότι είχαν “σχέσεις διαφθοράς” με την Ουκρανία. Τώρα είναι στόχος ομοσπονδιακής ποινικής έρευνας για το αν παραβίασε τους νόμους περί λόμπι. Προώθησε επίσης το ψέμα ότι η Ουκρανία και όχι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2016, ένα θέμα συζήτησης που μπορεί να αποδοθεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Rudy Giuliani

Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι το FBI έμαθε ότι το ακροδεξιό δίκτυο One America News ήταν επίσης στόχος της ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης. O Giuliani υπηρετούσε ως προσωπικός δικηγόρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και οι ενέργειές του λέγεται ότι ήταν τόσο ανησυχητικές για τους Αμερικανούς αξιωματούχους που προειδοποίησαν τον Λευκό Οίκο και τον Τραμπ μετά το ταξίδι του Giuliani στο Κίεβο τον Δεκέμβριο του 2019 ότι η Ρωσία τον χρησιμοποιούσε για να διοχετεύσει ειδήσεις που παραπληροφορούσαν το αμερικανικό κοινό πριν από τις εκλογές του 2020.

Τέσσερις πρώην αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν στην εφημερίδα Washington Post ότι οι προειδοποιήσεις προς τον Λευκό Οίκο βασίστηκαν σε διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων υποκλαπέντων επικοινωνιών. Οι υποκλοπές φέρονται να έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Ουκρανία ο Τζουλιάνι επικοινωνούσε με άτομα που είχαν δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Τζουλιάνι και ο δικηγόρος του αρνήθηκαν κάθε αδίκημα και ο δικηγόρος του χαρακτήρισε τις επιδρομές του FBI ως “νομική κακοποίηση”. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι στοχοποιήθηκε εξαιτίας ενός “διεφθαρμένου διπλού προτύπου” και ισχυρίστηκε ότι οι ερευνητές αγνοούσαν τις υποτιθέμενες παράνομες δραστηριότητες του Χάντερ Μπάιντεν.

Και ολίγη από γνώση: Ελεύθερο σεμινάριο για τις επιδημίες στη Δύση

Μάθετε για τις επιδημίες στις Δυτικές κοινωνίες από το 1600. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους και δωρεάν.

Epidemics in Western Society Since 1600 από το πανεπιστήμιο του Yale: Το μάθημα αυτό περιλαμβάνει μια διεθνή ανάλυση του αντίκτυπου των επιδημικών ασθενειών στη δυτική κοινωνία και τον πολιτισμό, από τη βουβωνική πανώλη έως το HIV/AIDS και την πρόσφατη εμπειρία του SARS και της γρίπης των χοίρων. Τα κύρια θέματα περιλαμβάνουν: τις μολυσματικές ασθένειες και τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία, την ανάπτυξη των μέτρων δημόσιας υγείας, τον ρόλο της ιατρικής ηθικής, το είδος της λογοτεχνίας για την πανούκλα, τις κοινωνικές αντιδράσεις της μαζικής υστερίας και της βίας, την άνοδο της θεωρίας των μικροβίων της ασθένειας, την ανάπτυξη της τροπικής ιατρικής, τη σύγκριση των κοινωνικών, πολιτιστικών και ιστορικών επιπτώσεων των σημαντικότερων μολυσματικών ασθενειών και το ζήτημα των αναδυόμενων και επανεμφανιζόμενων ασθενειών.