“Αυτό που συνέβη στο Chemnitz της Γερμανίας, αυτό το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων πράξεων εναντίον των εργαζομένων στον τομέα των μέσων ενημέρωσης, αφορά τους πάντες”, δήλωσε ο Πρόεδρος του European Federation of Journalists Mogens Blicher Bjerregard. “Kαθίσταται ολοένα και πιο επείγον στη Γερμανία και αλλού στην Ευρώπη οι δημοκρατικοί θεσμοί και η αστυνομία να προστατεύουν τους δημοσιογράφους ενάντια στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Δεσμευόμαστε για την καλύτερη εκπαίδευση της αστυνομίας αλλά και στην ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ δημοσιογράφων και αστυνομίας, προκειμένου ο ένας να κατανοήσει καλύτερα το ρόλο του άλλου”.
Σχεδόν 10.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες στο Chemnitz, στις 9 Σεπτεμβρίου, με επικεφαλής τα μέλη του δεξιού κόμματος Alternative for Germany (AfD), το αντι-ισλαμικό κίνημα Pegida και μια μεγάλη ομάδα Χούλιγκανς, καθώς και στις αντιδιαδηλώσεις.
Όπως και με τις προηγούμενες διαμαρτυρίες, οι ακροδεξιοι διαδηλωτές αποκαλούσαν τον Τύπο «Lügenpresse», δηλαδή “ψευδόμενος Τύπος”. Σε ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά, μια ομάδα φωτογράφων και οπερατέρ από τον γερμανικό δημόσιο τοπικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα MDR δέχθηκε επίθεση όταν οι δημοσιογράφοι ζήτησαν πρόσβαση σε μπαλκόνι για να φωτογραφίσουν τις διαδηλώσεις.
Σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν σε νέα διαδήλωση στο Chemnitz. Η Deutsche Journalisten-Verband και η Deutsche Journalisten Union στην ver.di έχουν παροτρύνει την αστυνομία και τις αρχές ασφαλείας να προστατεύσουν καλύτερα τους δημοσιογράφους που καλύπτουν διαδηλώσεις και δημόσιες εκδηλώσεις. “Δεν μπορεί οι νεοναζιστές να επιτίθενται σε δημοσιογράφους χωρίς να παρεμποδίζονται ή να διώκονται από την αστυνομία”. Εδώ διακυβεύονται η δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Σύμφωνα με τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο ρόλος των εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτά τα πλαίσια, δεδομένου ότι η παρουσία τους αποτελεί εγγύηση ότι οι αρχές μπορούν να λογοδοτήσουν για τη συμπεριφορά έναντι των διαδηλωτών και του ευρύτερου κοινού όσον αφορά την αστυνόμευση μεγάλων συγκεντρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο ή τη διασπορά των διαδηλωτών ή για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης.
Όπως περιγράφεται στον Οδηγό του ΟΑΣΕ για τηνα ασφάλεια των δημοσιογράφων (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), οι αστυνομικές αρχές και οι κυβερνητικές αρχές πρέπει να προσέχουν το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε κακόβουλες σωματικές επιθέσεις λόγω της εργασίας τους. Πρέπει να είναι έτοιμοι να λάβουν μέτρα για την παροχή προστασίας σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ένας ουσιαστικός ή επικείμενος φόβος για επίθεση ή βλάβη.