Αναβλήθηκε για τις 22 Ιανουαρίου 2019 η υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμησης και εξύβρισης εις βάρος της ανταποκρίτριας της «Καθημερινής» Ανθής Παζιάνου, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης την Πέμπτη, όπου εξεταζόταν με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Την ίδια ημερομηνία που θα εκδικαστεί η υπόθεση, ο ίδιος κατηγορούμενος δικάζεται και από τον ανταποκριτή του ΑΠΕ Στρατή Μπαλάσκα για το ίδιο αδίκημα.

Οι τελευταίες επιθέσεις έρχονται σε συνέχεια παλαιοτέρων κατά άλλων δημοσιογράφων, οι οποίοι έχουν στοχοποιηθεί από ακραίους κύκλους καθώς αρνούνται να μεταδώσουν ψευδείς ειδήσεις σχετικές με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Διαψεύδοντας τες μάλιστα με τα ρεπορτάζ τους, όπως το ότι δεν πρόκειται να γίνει δεύτερο hotspot στην περιοχή της Γέρας. Σενάριο που είχε πυροδοτήσει μεγάλες συγκεντρώσεις, αλλά και εκκλήσεις για συγκρότηση «ομάδων περιφρούρησης» από τα social media.

Για τον λόγο αυτό απεργία πραγματοποίησε την Πέμπτη ο δημοσιογραφικός κλάδος και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ της Λέσβου, με απόφαση της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και του Σωματείου Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου, «σε μια προσπάθεια να καταδειχθεί δυναμικά το μείζον πρόβλημα που αφορά τις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκείται το δημοσιογραφικό λειτούργημα στη Λέσβο και στις συνεχιζόμενες απειλές κατά δημοσιογράφων από ακραία στοιχεία που επιχειρούν να φιμώσουν τον μη αρεστό δημοσιογραφικό λόγο». Το θέμα ανέδειξε και η ΠΟΕΣΥ, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης από την πολιτεία.

Η τελευταία διαδικτυακή επίθεση ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου, όταν η Αν. Παζιάνου μετέβη στο γήπεδο της Μόριας για ρεπορτάζ που αφορούσε την ένταξη Αφρικανών αιτούντων άσυλο στο τοπικό πρωτάθλημα. Η αναμνηστική φωτογραφία που έβγαλε με τους συναδέλφους της αναρτήθηκε δημόσια στο Facebook με τη σημείωση ότι πρόκειται για τη δημοσιογράφο που αποκάλυψε την επίθεση εις βάρος ντόπιου κοριτσιού, το οποίο θεώρησαν ότι είναι προσφυγόπουλο, καθώς φορούσε μαντίλα. Οκτώ κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι τέσσερις συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου και αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος, προέβησαν είτε σε σεξιστικά σχόλια, είτε σε αναφορές ότι παραπληροφορεί συστηματικά, είτε ότι πληρώνεται από ΜΚΟ.

Ενάντια σε τέτοιου είδους επιθέσεις, οι δημοσιογράφοι της Λέσβου από τον περασμένο Μάιο έκαναν έκκληση για προστασία από τη Δικαιοσύνη και τις αστυνομικές αρχές, απαντώντας στις ψευδείς «ειδήσεις» ότι είναι από τις λίγες κατηγορίες εργαζομένων που κάνουν δήλωση «πόθεν έσχες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Th. Jagland δημοσίευσε στην πλατφόρμα «για την προαγωγή της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων» την επίθεση που δέχτηκε η Ανθή Παζιάνου. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ελεύθερης Εκφρασης, OSCE Media Freedom, Harlem Desir, κάνει έκκληση για να εξακριβωθεί πλήρως η υπόθεση της κ. Παζιάνου, η οποία «παρενοχλήθηκε στο Διαδίκτυο και δέχτηκε σεξιστικές επιθέσεις από ακραίες ακροδεξιές ομάδες εξαιτίας του ρεπορτάζ της για το προσφυγικό».

Πηγή Εντυπη Καθημερινή

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας