Το δωμάτιο ραδιοφώνου και τηλέγραφου την εφημερίδα των New York Times: 10-12 το πρωί ο χειριστής ακούει τα νέα του Αξονα, την προπαγάνδα. Τα φύλλα της εφημερίδας έχουν διαβαστεί και έχουν μείνει για επιπλέον τσεκάρισμα έτσι ώστε να μην δημοσιευθούν ξανά οι ίδιες ειδήσεις. Ο χειριστής αναφέρει στον αρχισυντάκτη και τα μηνύματα καταγράφονται σε “ταινία” χρησιμοποιώντας τον κώδικα Μορς.
(Ολες οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
Ειδήσεις φτάνουν στην αίθουσα του τηλέγραφου από τις ΗΠΑ και το εξωτερικό. Απευθείας σύνδεση υπάρχει με τα πρακτορεία ειδήσεων Associated Press και United Press.
Στο γραφείο ηχητικών καταγραφών ο χειριστής με ραδιοτηλέφωνο βραχέων κυμάτων παίρνει και μαγνητοφωνεί την ανταπόκριση από τον διαπιστευμένο δημοσιογράφο στη Βέρνη της Ελβετίας.
Οι ειδήσεις που δημοσιεύονται στην εφημερίδα περνούν από λογοκρισία. Τις στέλνουν οι ίδιοι οι NYT δυό φορές την ημέρα με τον δικό τους πομπό βραχέων κυμάτων σε σήματα μόρς και λαμβάνονται από τα πλοία.
Στην αίθουσα σύνταξης διαβάζουν ό,τι καταφθάνει τηλεγραφικά από κάθε γωνιά της Αμερικής πλην της Ν. Υόρκης.
Εκπαιδευόμενοι παραλαμβάνουν και οργανώνουν τα τηλεγραφήματα ανά τμήμα ενώ άλλοι τα παραλαμβάνουν από αυτούς και τα μοιράζουν στα διάφορα γραφεία.
Συντάκτης του οικονομικού τμήματος τρώει το φαγητό που έχει παραγγείλει απ΄έξω. Η ώρα του γεύματος είναι μισή ώρα ανάμεσα στις δύο εκδόσεις, γύρω στις 11 το βράδυ.
Στις 10 η ώρα είναι το deadline των παραδόσεων των κειμένων και κάθε υλικού από την αίθουσα σύνταξης. Κάθε συντάκτης στέλνει στο τμήμα της “φωτοσύνθεσης” (της στοιχειοθεσίας, δηλαδή, για την εποχή) το κομμάτι του με μια κινούμενη “λωρίδα” με την οποία επικοινωνούν τα τμήματα.
Η στριφογυριστή σκάλα στο βάθος δεξιά οδηγεί στο τμήμα της “φωτοσύνθεσης” -στοιχειοθεσίας. Οι επιμελητές των κειμένων πηγαίνουν από κει για να ελέγξουν τα δοκίμια (proofs).
Η βιβλιοθήκη της εφημερίδας. Δημοσιογράφοι και επιμελητές ύλης μπορούν να αναζητήσουν εκεί όποια πληροφορία δεν μπορούν να βρουν στο αρχείο της εφημερίδας.
Το αρχείο της εφημερίδας.
Ανταποκριτές από ξένες εφημερίδες έχουν το προνόμιο να χρησιμοποιούν τις πηγές των NYT. Η εφημερίδα έχει τόσους ανταποκριτές δικούς της σε όλον τον κόσμο που συχνά βγάζει ειδήσεις πριν κι από το Associated Press.
Το γραφιστικό ατελιέ της εφημερίδας. Χαρτογράφος φτιάχνει χάρτες της εμπόλεμης Ευρώπης.
Το ρετουσάρισμα των φωτογραφιών γίνεται “με το χέρι”.
Οι φωτογραφίες δουλεύονται πάνω στην πλάκα ψευδαργύρου (στον τσίγκο) για να τυπωθούν.
Λινοτύπες στην αίθουσα “φωτοσύνθεσης”
Σημειώσεις για λέξεις που πρέπει να διορθωθούν
Ελεγχος στα δοκίμια για λάθη και αβλεψίες.
Μετά τον έλεγχο κάθε σελίδας αυτή “φεύγει” για τύπωμα…
Ελέγχονται τα μελάνια
Καθώς συμπληρώνεται η δουλειά για την ολοκλήρωση κάθε σελίδας σημειώνεται σε πίνακα η ώρα παράδοσης.
Τα τεράστια ρολά χαρτιού που ζυγίζονται σε τόνους μεταφέρονται στα πιεστήρια.
Το χαρτί ετοιμάζεται να μπει στην πρέσα
Στο τυπογραφείο, μετά τη χύτευση, οι πλάκες από τσίγκο καθαρίζονται και ψύχονται.
Οι τσίγγοι αριθμούνται αντιπροσωπεύοντας κάθε σελίδα.
Οι τυπογράφοι ελέγχουν τα μελάνια στο τυπωμένο και αναζητούν τυχόν προβληματικά αντίτυπα για να συνεχίσουν το τύπωμα όλων των φύλλων.
Τα πακέτα των εφημερίδων ετοιμάζονται ανά παραγγελία
Ξεκινά η διανομή