Ο κόσμος του διαδικτύου έχει φέρει σε απόσταση ενός κλικ άπλετη και εύκολη πληροφορία στο ευρύ κοινό η οποία είναι εύκολα προσπελάσιμη αλλά δύσκολα διαχειρίσιμη.

Και αυτό γιατί αφενός υπάρχει τεράστιος όγκος απο αυτήν, αφετέρου υπάρχει πολύ και εκτεταμένο ψεύδος.

Ιδίως στην Ιατρική και δη στην Παιδιατρική οποία ως επιστήμη υγείας αφορά μεγάλο και ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού- τα παιδιά μας- η αγωνία εξεύρεσης της αληθινής πληροφορίας γίνεται ακόμα πιο επιτακτική και αναγκαία.

Τα ερωτήματα λοιπόν των γονιών είναι πολλά. Η αγωνία τους ακόμα μεγαλύτερη γιατί τα παιδιά μας είναι πιο λίγα πλέον και συνεπώς πιο πολύτιμα απ ό,τι πριν 50 χρόνια.

Η δε αντιμετώπιση των προβλημάτων τους έχει γίνει ακόμα πιο σύνθετη όπως και η ζωή τους άλλωστε.

Εμείς οι παιδίατροι καλούμαστε να απαντήσουμε σε όλο και περισσότερο πολύπλοκα ερωτήματα αφού η Ιατρική έχει γίνει πιο πολύπλοκη και απαιτητική. Ταυτόχρονα έχει πάψει πια η αυθεντία του ειδικού καθώς η ευκολία με την οποία ανακτάται μια πληροφορία την κάνει ταυτόχρονα εύκολα πιστευτή από τον “κατάλληλο” αποδέκτη.

Η Ελληνική κοινωνία μάλιστα, ως πιο πρωτόγονη και πιο ατομιστική, αρέσκεται να πιστεύει εύκολα μύθους. Οι παντός είδους μύθοι είναι το φόρτε μας .Παντού: στην πολιτική στον αθλητισμό , στην ιστορία αλλά και στην καθημερινότητα μας , μας αρέσει να τους φοράμε ένα πέπλο μυστηρίου και συνομωσιολογίας. Ίσως γιατί αυτό κάνει πιο γοητευτική τη ρουτίνα μας.

Αντώνιος Δαρζέντας, ο παιδίατρός μας.

Επίσης -και για να κάνω το δικηγόρο του γονιού και όχι του διαβόλου- ο βομβαρδισμός με ειδήσεις και πληροφορίες καθώς και με περιπτώσεις που τραβούν κλικς ή θεαματικότητα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης πνίγει και ταυτόχρονα βυθίζει στην περιπτωσιολογία .Έτσι , ως μη ειδικός , βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος.

Πολλά ερωτήματα λοιπόν για τον σημερινό γονιό και τον σημερινό Παιδίατρο.

Πώς πρέπει να κοιμάται και πόσες ώρες το παιδί μου;

Τα εμβόλια προκαλούν παρενέργειες όπως αυτισμό; Μήπως προκαλούν αυτοάνοσα;

Να εμβολιάζω με το αντιγριπικό; Να κάνω το εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο κορίτσι μου; Ακολουθώ πιστά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, κινδυνεύουν τα παιδιά μου από αυτό;

Εγώ δεν θέλω να εμβολιάσω τα παιδιά μου , εσάς τί σας νοιάζει;

Το βρέφος μου ενω κοιμόταν το βράδυ αρχίζει και ξυπνά πάλι. Τι του συμβαίνει ;

Τι προκαλεί τελικά τον αυτισμό;

Το παιδί μου είναι 2 χρονών και δεν τρώει πια.Τι του συμβαίνει;

Το παιδί μου έχει βρογχικό άσθμα. Να ακολουθήσω κάποια χρόνια αγωγή; Χρειάζομαι κάποιον ειδικό;

Το παιδί μου αθλείται εντατικά. Χρειάζεται επιπλέον έλεγχος;

Δουλεύει η ομοιοπαθητική ;

Αυτά και άλλα πολλά θα απαντάμε απο καιρού εις καιρόν σε αυτήν τη στήλη προσπαθώντας να είμαστε απλοί αλλά και επιστημονικά σωστοί  στις απόψεις μας.

Θα προσπαθήσουμε να συλλέξουμε σωστή επιστημονικά πληροφορία και να τη μεταφέρουμε με απλά λόγια στον αγωνιούντα γονιό.

Ταυτόχρονα, δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Η επιστήμη δεν είναι δόγμα, μεταλλάσεται, δέχεται όμως την αλλαγή με αποδείξεις. Και οι αποδείξεις απαιτούν τεκμηριωμένες εργασίες που με απόλυτα επιστημονικό τρόπο έρχονται να ανασκευάσουν ή να ενισχύσουν τα κατεστημένα.

Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κάθε παιδί όπως και κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Όπως έλεγε και ένας καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο “ δεν υπάρχουν ασθένειες, υπάρχουν ασθενείς”.

Η συνεργασία λοιπόν και η γνώμη του Παιδιάτρου σας παραμένει πολύτιμη. Γνωρίζοντας τί συμβαίνει και στο εξωτερικό, σας διαβεβαιώ ότι η Παιδιατρική ειδικότητα στην Ελλάδα ακολουθεί υψηλά standards .Υπάρχουν παντού εξαιρετικοί συνάδελφοι και με εμπειρία αλλά και με γνώσεις .Τα άρθρα μου εδώ θα ξεδιαλύνουν κάποιους μύθους αλλά είναι πάντα απαραίτητη για το παιδί σας η συμβουλή και η συνεργασία με τον Παιδίατρό σας. Μόνο με τη βοήθειά του η υγεία του παιδιού σας θα παρακολουθείται σωστά και θα δοθούν οι σωστές κατευθυντήριες οδηγίες. Προσδεθειτε λοιπόν και απολαύστε τη διαδρομή.

Οι μύθοι είναι μόνο για τα παιδιά και η επιστημονική αλήθεια για μας .Για να τα μεγαλώσουμε σωστά.

πηγή κεντρικής φωτό