Ας δούμε, με βάση στοιχεία των Ελληνικών και των διεθνών οργανισμών, γιατί φοβόμαστε την ιλαρά και γιατί εδώ και σχεδόν 50 χρόνια αγωνιζόμαστε να την εξαφανίσουμε.

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος. Στους 10 επίνοσους οι 9 θα την κολλήσουν σίγουρα. Αυτό σημαίνει πως, σε μια επιδημία, θα την περάσει  σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός.

Μερικά ιστορικά στοιχεία: Η ιλαρά έχει υπολογιστεί ότι έχει σκοτώσει παγκοσμίως περισσότερους ανθρώπους απ’ό,τι η πανούκλα. Μόνο τα τελευταία 150 χρόνια έχουν καταλήξει εξαιτίας της περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι. Σε πληθυσμούς οι οποίοι είναι επίνοσοι η ιλαρά εξολοθρεύει σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού.Φαίνεται πως ο πολιτισμός των Ίνκας στην κεντρική Αμερική εξολοθρεύθηκε από την Ιλαρά.

Στην Ελλάδα η παιδική θνησιμότητα πριν από 100 χρόνια ήταν περίπου 50% ,δηλαδή τα μισά παιδιά πέθαιναν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους .Μια απο τις κύριες αιτίας ήταν τα παιδικά νοσήματα.

Ακούστε τώρα μερικά νούμερα που αφορούν τα σύγχρονα χρόνια και τις “πολιτισμένες” κοινωνίες.H συχνότερη επιπλοκή της ιλαράς είναι:

1. η διάρροια η οποία συμβαίνει περίπου στο 8% και η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες θνητότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου δεν υπάρχει καλή υγειονομική πρόσβαση.

2. Οξεία μέση ωτίτιδα στο 7%.

3. Πνευμονία με συχνότητα στο 6% η οποία είναι υπεύθυνη για το 60% των θανάτων σπο ιλαρά.

4. Ένα ατομο στα χίλια αναπτύσει εγκεφαλίτιδα .Κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, αποβολή του εμβρύου και χαμηλό βάρος γέννησης . Συνολικά η θνητότητα της νόσου σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής είναι 3 στα 1000 άτομα .Ένα μεγάλο ποσοστό από τους πάσχοντες από ιλαρά θα χρειαστεί νοσοκομειακή νοσηλεία που μπορεί να φτάσει και το 20% .Τα ποσοστά θνητότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο μπορεί να είναι και 25 με 30%.

Και κάτι πολύ σημαντικό το οποίο, προσωπικά, τονίζω συνεχώς αλλά ελάχιστα έχει «περάσει» στον πολύ κόσμο.

Αν δούμε τα άτομα που πέθαναν από ιλαρά, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά είναι άτομα που δεν εμβολιάστηκαν όχι γιατί δεν ήθελαν, αλλά γιατί δεν μπορούσαν ή δεν πρόλαβαν. Δηλαδή μικρά βρέφη κάτω του έτους και άτομα με νοσήματα που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν. Πρόσφατα στην Ιταλία παιδί με λευχαιμία κατέληξε από ιλαρά. Στη Ρουμανία τα περισσότερα νεκρά παιδιά ήταν βρέφη κάτω του έτους .

Μπορεί λοιπόν αν δεν έχεις εμβολιαστεί, εσύ να περάσεις την ιλαρά στο πόδι αλλά να τη μεταδόσεις σε κάποιον και αυτός να καταλήξει. Γι αυτό το λόγο λοιπόν πρέπει να είναι σωστά εμβολιασμένος ο πληθυσμός: διότι προστατεύει και τα μέλη του που δεν μπορούν να προστατευθούν .Το να αρνείσαι να εμβολιαστείς εσύ και το παιδί σου είναι σαν να αρνείσαι να υπακούσεις στο κόκκινο φανάρι ή σαν να οδηγείς στο αντίθετο ρεύμα της εθνικής οδού.

Το να έχεις το παιδί σου και τον εαυτό σου σωστά εμβολιασμένο είναι πέρα από μια σωστή πράξη υγείας μία τεράστια κοινωνική συνεισφορά στην προσπάθεια όλων μας να προστατεύσουμε τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας, είναι μια πράξη ευθύνης, αγάπης και κοινωνικής ενσυναίσθησης.

πηγή κεντρικής φωτό (ο ιός της ιλαράς)