Ρώσοι δημοσιογράφοι που παραιτήθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μίλησαν στους Moscow Times για την απόφασή τους. Οι περισσότεροι λένε ότι το έκαναν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή στην Ουκρανία ή από φόβο ότι θα τους έστελναν στη ζώνη πολέμου για να κάνουν ρεπορτάζ. Οκτώ δημοσιογράφοι που εργάζονται σε κρατικά τηλεοπτικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης μίλησαν στους Moscow Times ανώνυμα. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι τα αφεντικά τους τους είχαν προειδοποιήσει εκ των προτέρων για την εισβολή στην Ουκρανία. Για τους υπόλοιπους ήταν ένα σοκ.
Σκάσε και μην το σκέφτεσαι
“Μια μέρα πριν συμβεί μας είπαν σχεδόν ευθέως ότι θα γίνει πόλεμος”, δήλωσε στους Moscow Times ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού “Zvezda” (το κανάλι των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων). “Είμαστε συνηθισμένοι να βρισκόμαστε σε εμπόλεμες ζώνες, συν το ότι ταξιδεύουμε πάντα με τον στρατό, οπότε είναι σχετικά ασφαλές. Αλλά αυτή τη φορά ήταν φρικτό”.
Ο στρατιωτικός ανταποκριτής δήλωσε ότι ο ίδιος και οι περισσότεροι συνάδελφοί του υποστηρίζουν τον Πούτιν “στην εξωτερική πολιτική”. Αλλά τώρα που είδαν τι συμβαίνει, αρκετοί από αυτούς διαρρηγνύουν τις μεταξύ τους σχέσεις.
Ένας δημοσιογράφος της ρωσικής εταιρείας τηλεόρασης και ραδιοτηλεόρασης που μεταδίδει το Κανάλι Δύο δήλωσε ότι σκόπιμα δεν παρακολουθούν τι συμβαίνει στην Ουκρανία. “Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει εκεί και δεν θέλω να καταλάβω. Μας λένε ότι ο Πούτιν δεν είχε άλλη επιλογή και προσπαθώ να το πιστέψω αυτό”.
Δεν προσπαθούν όλοι να “καταλάβουν”. Ένας άλλος δημοσιογράφος του εν λόγω καναλιού δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι δημιούργησαν ένα ιδιωτικό chatroom για να συζητήσουν τι συμβαίνει στρατιωτικά και τις πιθανότητες να σταλούν κινηματογραφικά συνεργεία στην Ουκρανία.
“Πολλοί από αυτούς φοβούνται ότι θα τους στείλουν για να καλύψουν τον πόλεμο. Ένας από τους εικονολήπτες μας από σταθμό κοντά στα σύνορα παραιτήθηκε μάλιστα”, δήλωσε ο δημοσιογράφος. “Αλλά από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι βιώνουν βαθιά κατάθλιψη. Δεν έχουν άλλες επιλογές εργασίας, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς αντιλαμβάνονται τι κάνουμε”.
Οι δημοσιογράφοι του Channel One που εδρεύουν στη Μόσχα και οι Ρώσοι ξένοι ανταποκριτές που δεν συμφωνούν με την επίσημη θέση συζητούν σε ιδιωτικά διαδικτυακά chatrooms. Δύο άτομα που κάνουν αναρτήσεις σε αυτά δήλωσαν ότι καταλαβαίνουν πολύ καλά τι κάνει το κανάλι, αλλά δεν μπορούν να επηρεάσουν με κανέναν τρόπο τη συντακτική πολιτική. Είπαν στους Moscow Times ότι φοβούνται μήπως απολυθούν.
“Μετά τις διαδηλώσεις στην πλατεία Μπολότνι πριν από λίγο καιρό, πολλοί άνθρωποι που παραιτήθηκαν από λόγους αρχής δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά”, δήλωσε στους Moscow Times ένας δημοσιογράφος με 15ετή εμπειρία στο Κανάλι Ένα. “Κάποιοι επέστρεψαν. Στην πραγματικότητα, ένας από αυτούς τους “αντιπολιτευόμενους” εργάζεται τώρα στην προεδρική “δεξαμενή” Τύπου. Οι άνθρωποι μπορούν να πείσουν τον εαυτό τους για τα πάντα”.
Οι δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι οι συνάδελφοί τους στα κρατικά μέσα ενημέρωσης υποφέρουν από κατάθλιψη και έχουν προβλήματα με το αλκοόλ, αλλά ότι η καριέρα σε ένα εθνικό έντυπο εξακολουθεί να παραμένει πολύ ελκυστική. Μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν παραιτηθεί- οι Moscow Times βρήκαν μόνο δύο.
” Μία από τις ξένες ανταποκρίτριες του Channel One που τώρα γυρίζει φιλμ με κομμάτια επικριτικά για τις ΗΠΑ ήταν κατά της λεγόμενης “ρωσικής άνοιξης” του 2014. Σε ιδιωτικές συζητήσεις έλεγε ότι ήταν κατά της προσάρτησης της Κριμαίας και της υποστήριξης των αυτονομιστικών περιοχών του Ντονμπάς. Είχε όμως τη λογική να μην το δείχνει. Και τώρα έχει μεγάλο μισθό και θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες δημοσιογράφους στη χώρα”.
Στην εφημερίδα Izvestia μια πολύ ταραγμένη δημοσιογράφος μας είπε εμπιστευτικά ότι γεννήθηκε στην Ουκρανία και είναι κατηγορηματικά κατά των εχθροπραξιών. “Ελέγχω συνεχώς τα δημοσιεύματα. Έχω συγγενείς και φίλους εκεί. Φοβάμαι γι’ αυτούς. Αλλά δεν λέω τίποτα στους συναδέλφους μου. Έχω μια υποθήκη να πληρώσω”.
Στο κατόπι των δημοσιογράφων
Πολλές κρατικές εταιρείες άρχισαν πρόσφατα να παρακολουθούν τις αναρτήσεις των υπαλλήλων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όλοι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε εθνικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούνται.
“Υπάρχει ένα άτομο που ελέγχει τις αναρτήσεις μας. Ξέρω ποια είναι, αλλά δεν θα δώσω το όνομά της”, μας είπε ένας δημοσιογράφος του Channel One. “Τρέχει και λέει στους βοηθούς του Kleimenov – είναι ο επικεφαλής της διεύθυνσης προγραμματισμού ειδήσεων. Τότε αρχίζουν να μας τηλεφωνούν από πάνω και να απαιτούν να κατεβάσουμε τις αναρτήσεις μας”.
Ένας άλλος δημοσιογράφος είπε ότι τους είπαν να μην έρχονται σε αντίθεση με τις επίσημες θέσεις.
Αντιθέτως, τους είχαν αναθέσει θέματα που έπρεπε να καλύψουν. Για παράδειγμα, στα τέλη Φεβρουαρίου οι δημοσιογράφοι του Καναλιού Ένα και του Καναλιού Δύο έλαβαν εντολή να γυρίσουν ειδήσεις για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία.
“Τα τέσσερα τελευταία τμήματα που γυρίσαμε αφορούσαν πρόσφυγες από το Ντονμπάς που είχαν εγκατασταθεί σε διάφορα μέρη της χώρας”, δήλωσε ένας δημοσιογράφος από το Κανάλι Δύο. “Τους λυπόσουν πραγματικά – είχαν περάσει πολλά. Αλλά σκέφτομαι συνεχώς πόσο υποκριτικό είναι – στην Ουκρανία εκατοντάδες και χιλιάδες άνθρωποι βομβαρδίζονται συνεχώς και τώρα”.
“Περιμέναμε τους πρόσφυγες, αλλά κανένας δεν έχει καταφέρει να έρθει εδώ” δήλωσε στους Moscow Times ένας περιφερειακός ανταποκριτής του Channel Two. “Δεν κινηματογραφούμε τίποτα άλλο. Εδώ και πολύ καιρό δεν μπορούμε να μεταδώσουμε τίποτα άλλο εκτός από την επίσημη γραμμή της εσωτερικής πολιτικής”.
Καταστολή της διαφωνίας
Αλλά δεν σιωπούν όλοι όσοι εργάζονται στα εθνικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Κάποιοι μιλούν, ακόμη και όταν αυτό βλάπτει την καριέρα τους.
“Φόβος και πόνος. ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ”. Ο Ivan Urgant, ένας πολύ δημοφιλής παρουσιαστής νυχτερινών τοκ σόου στο Channel One, έγραψε αυτή τη σύντομη δήλωση στον λογαριασμό του στο Instagram. Από τότε δεν έχει βγει στον αέρα, αν και η Larisa Krymova, η εκπρόσωπος Τύπου του καναλιού, λέει ότι εξακολουθεί να είναι μέλος του Channel One.
Η δημοσιογράφος της Αγίας Πετρούπολης Άννα Ζασλάβσκαγια, η οποία εργαζόταν στην πολιτική εκπομπή Inter-Vision, εγκατέλειψε το τηλεοπτικό κανάλι 78 λόγω της θέσης της για την Ουκρανία.
Η Jelena Chernenko, γνωστή δημοσιογράφος της εφημερίδας Kommersant, απομακρύνθηκε από την διαπιστευμένη ομάδα του Υπουργείου Εξωτερικών αφού υπέγραψε ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούσε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες κατά της Ουκρανίας. Η Τσερνένκο εργαζόταν στην εν λόγω δημοσιογραφική ομάδα επί 11 χρόνια.
Πέρυσι διατέθηκαν 102,8 δισεκατομμύρια ρούβλια για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σε εθνικό επίπεδο. Ο μεγάλος νικητής της κρατικής χρηματοδότησης είναι το Russia Today, το οποίο έλαβε 27,4 δισεκατομμύρια ρούβλια το 2020, σύμφωνα με το RBK. Η Ρωσική Εταιρεία Τηλεόρασης και Ραδιοτηλεόρασης πήρε λίγο λιγότερα – 24,2 δισεκατομμύρια ρούβλια. Το Channel One έλαβε 6,5 δισεκατομμύρια ρούβλια σε επιδοτήσεις.
Το Channel One, η Izvestia και η Κρατική Ραδιοτηλεοπτική Εταιρεία δεν απάντησαν στα αιτήματα των Moscow Times για σχολιασμό.