Σε ομαδική παραίτηση προχώρησαν οι 11 δημοσιογράφοι του πολιτικού τμήματος της εφημερίδας «Κομερσάντ» μετά από την απόφαση της διεύθυνσης να απολυθούν δύο ανταποκριτές της, λόγω του άρθρου που έγραψαν για την πρόεδρο της Άνω Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Η ανακοίνωση έγινε μέσω της προσωπικής σελίδας του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της εφημερίδας Γκλεμπ Τσερκάκοσφ στο Facebook. Ο Τσερκάσοφ ήταν το ανώτατο στέλεχος της εφημερίδας με ευθύνη την εποπτεία του πολιτικού τμήματος. Παραιτείται και αυτός μαζί με τους συναδέλφους του. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους παραιτηθέντες δημοσιογράφους, είναι πολλοί οι οποίοι εργάζονταν στην εφημερίδα από τη δεκαετία του 1990 και είχαν δώσει λαμπρά δείγματα δημοσιογραφικής δουλειάς.

Το επίμαχο άρθρο είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα στις 17 Μαΐου και αναφερόταν στην πιθανή παραίτηση της Ματβιένκο από τη θέση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), στηριζόμενο σε πηγές της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές η Ματβιένκο θα παραιτείτο τον Μάιο από τη θέση της και θα αναλάμβανε επικεφαλής του ενιαίου συνταξιοδοτικού ταμείου της χώρας. Οι δημοσιογράφοι στο κείμενο τους ανέφεραν πως πιθανός διάδοχος της Ματβιένκο είναι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπίας Σεργκέι Ναρίσκιν. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, η μετακίνηση αυτή θα ήταν το αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ Ματβιένκο και Πούτιν σε συνάντησή τους εντός του μηνός.

Την ημέρα δημοσίευσης του επίμαχου άρθρου στη εφημερίδα «Κομερσάντ», ο τηλεοπτικός σταθμός «ReinTV», μετέδωσε πως το σενάριο αποχώρησης της Ματβιένκο συζητείται στο Κρεμλίνο και συνδέεται με τη σύλληψη του μέλος του Συμβουλίου Ραούφ Αρασούκοφ, βουλευτή από την περιοχή Καρατσάεβο-Τσερκέσια για διαφθορά και μεγάλης έκτασης κατάχρηση. Να θυμίσουμε πως η σύλληψη του βουλευτή έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Άνω Βουλής. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου είχε δηλώσει εκείνες τις ημέρες πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο για τη μετακίνηση της Ματβιένκο.

Ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας «Κομερσάντ» Βλαντίμιρ Ζελόνκιν δήλωσε στην εφημερίδα «Βέντομστι» ότι η σύνταξη αναγκάστηκε να απομακρύνει τους δημοσιογράφους Ιβανόφ και Σαφρόνοφ, επειδή παραβίασαν τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, χωρίς όμως να εξηγήσει τι εννοεί με αυτό.

Η αναπληρωτής γενικός διευθυντής της «Κομερσάντ» Ρενάτα Γιαμπάγιεφα, έγραψε ότι η απόφαση για την απόλυση των δημοσιογράφων ήταν του ιδιοκτήτη της εφημερίδας Αλισέρ Ουσμάνοφ. Κατά τη γνώμη της, η απόλυση είναι «ατεκμηρίωτη, καταστροφική για τη σύνταξη της εφημερίδας και ξεκάθαρο αποτέλεσμα πιέσεων», χωρίς ωστόσο η ίδια να παραιτηθεί μαζί με τους συναδέλφους της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αλισέρ Ουσμάνοφ, γνωστού Ρώσου ολιγάρχη, αρχικά αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στον Τύπο, στη συνέχεια όμως μετέφερε δήλωση του ολιγάρχη, ο οποίος ισχυρίζεται πως «δεν ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της εφημερίδας και στη δουλειά των δημοσιογράφων».

Η προϊστορία

Αξίζει να θυμίσουμε τα παρακάτω περιστατικά, ενδεικτικά των πιέσεων που ασκούνται σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, προκειμένου να μη χαλάσουν την ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζουν τα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο ΜΜΕ της Ρωσίας:

Τον Μάρτιο του 2019 απολύθηκε από την εφημερίδα «Κομερσάντ» η αρθρογράφος της εφημερίδας Μαρία Καρπένκο. Σύμφωνα με την ίδια, η απόλυσή της ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησε το Κρεμλίνο για σειρά άρθρων και σχολίων της σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία του, εκτελούντος χρέη κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης, Αλεξάντρ Μπεγκλόφ. Σημειώνεται, πως τα άρθρα και τα σχόλια της, η Καρπένκο τα δημοσιοποιούσε στο προσωπικό της κανάλι στον ιδιαίτερα δημοφιλή messengerTelegram.

Πριν από 8 χρόνια στην Αγία Πετρούπολη, η εφημερίδα απέσυρε όλα τα τεύχη του περιοδικού «Κομερσάντ-Εξουσία» εξαιτίας ενός πορτραίτου της Ματβιένκο και ένος εκτεταμένου άρθρου σχετικό με τα παρασκήνια του διορισμού της στη θέση της προέδρου της Άνω Βουλής.

Τέλος, οι παλαιότεροι θα θυμούνται την Βαλεντίνα Ματβιένκο ως πρέσβειρα της Ρωσίας στην Αθήνα το 1998, ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει αντιδήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης και είχε ξεκινήσει τη σταδιοδρομία της από τον μηχανισμό της Κεντρικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

πηγή φωτογραφίας