One Free Press Coalition ονομάζεται ο συνασπισμός που δημιούργησαν μεγάλα ΜΜΕ και μεταξύ αυτών το Associated Press, η Süddeutsche Zeitung , το Reuters και οι Financial Times. Στόχος είναι να ενημερώνουν το τεράστιο κοινό που συγκεντρώνουν όλα μαζί, σχετικά με τις περιπτώσεις των δημοσιογράφων που απειλούνται εξαιτίας της δουλειάς τους. Σύμφωνα με τον πρώην αρχισυντάκτη της DW, Ines Pohl, “το καλύτερο όπλο ενάντια στην επέλαση των λαϊκιστών είναι η ελεύθερη πληροφόρηση, η οποία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να σχηματίσουν μια ανεξάρτητη γνώμη”.

Μια μηνιαία λίστα

Κάθε μήνα, οι ειδησεογραφικές οργανώσεις που συγκροτούν τον συνασπισμό θα επισημαίνουν τις 10 “πιο επείγουσες υποθέσεις ελευθερίας του Τύπου” για το συλλογικό τους παγκόσμιο κοινό και τους χρήστες των κοινωνικών μέσων. Στην πρώτη λίστα, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, συμπεριελήφθη ο Jamal Khashoggi, δημοσιογράφος της  Washington Post , ο οποίος δολοφονήθηκε στο Σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Οι Wa Lone και Kyaw Soe Oo, δημοσιογράφοι του Reuters φυλακισμένοι στη Μυανμάρ καθώς και ο Thomas Awah Junior, δημοσιογράφος φυλακισμένος στο Καμερούν.

Kyaw Soe Oo (Reuters)

Wa Lone (Reuters)

Η φυλακισμένη Eman Al Nafjan,  σημαντική blogger, υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γυναικών στη Σαουδική Αραβία που συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο του περασμένου μήνα, πρόσφατα απελευθερώθηκε. Το ίδιο και η Pelin Unker, δημοσιογράφος στην Τουρκία.

Eman Al Nafjan

Pelin Unker

“Με τον Συνασπισμό του Ελεύθερου Τύπου, λάμπει ένα διαρκές φως από όλες τις γωνιές του πλανήτη για τους συναδέλφους δημοσιογράφους που διώκονται, τιμωρούνται ή εμποδίζονται στην αναζήτηση της αλήθειας”, δήλωσε ο Randall Lane, επικεφαλής editor του Forbes, ο οποίος ανακοίνωσε την ιδέα σε συνάντηση  στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η αποστολή του συνασπισμού είναι να χρησιμοποιήσει την παγκόσμια εμβέλεια των μελών της – η οποία σήμερα αριθμεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως – προκειμένου να προσελκύσει την προσοχή των πολιτών σε δημοσιογράφους που συχνά απομονώνονται και δεν έχουν πρόσβαση στο διεθνές προσκήνιο.

Ο κατάλογος για τον Απρίλιο του 2019

Miroslava Breach Velducea, Μεξικό: Δολοφονήθηκε στη διάρκεια ερευνών του σχετικά με τη διαφθορά και την πολιτική

Miroslava Breach Velducea, Μεξικό

Τον Μάρτιο του 2017, η ανταποκρίτρια της La Jornada Miroslava Breach Velducea δολοφονήθηκε στην πολιτεία Τσιουάουα εξαιτίας ερευνών για τις σχέσεις μεταξύ πολιτικών και οργανωμένου εγκλήματος. Πριν από το θάνατό της, είχε λάβει απειλές τουλάχιστον τρεις φορές. Σήμερα υπάρχει υπό κράτηση ένας ύποπτος και η επόμενη ακρόαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε λίγους μήνες.

Μαρία Ρέσσα και Ράπλερ, Φιλιππίνες: Σύλληψη και νομικές απειλές για το μέσον και την συντάκτη του

Maria Ressa (Dia Dipasupil Getty Images for CPJ)

Η Ressa συνελήφθη στα γραφεία του Rappler στις 13 Φεβρουαρίου για μια υπόθεση “κακομεταχείρισης” στον κυβερνοχώρο που κατατέθηκε εναντίον της από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Απελευθερώθηκε την επόμενη μέρα, αλλά η Rappler αντιμετωπίζει χωριστές κατηγορίες. Στις 28 Μαρτίου, οι αρχές στις Φιλιππίνες εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εναντίον των εκδοτών Rappler και στελεχών της, συμπεριλαμβανομένης της Ressa, για παραβίαση των νόμων που απαγορεύουν την ξένη ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης. Η CPJ και η First Look Media είναι εταίροι σε ένα νομικό ταμείο άμυνας για δημοσιογράφους, από το οποίο η Ressa και η Rappler είναι οι πρώτοι που παίρνουν βοήθεια.

Tran Thi Nga, Βιετνάμ Δημοσιογράφος και ακτιβίστρια κατηγορούμενη για προπαγάνδα

Tran Thi Nga, Βιετνάμ

Μετά από μια μονοήμερη δίκη, η Tran Thi Nga καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της «διάδοσης προπαγάνδας κατά του κράτους». Είχε δημιουργήσει μια σειρά βίντεο που επικρίνουν τις αρχές σε θέματα όπως οι τοξικές περιβαλλοντικές διαρροές και η διαφθορά της κυβέρνησης.

Azimjon Askarov, Κιργιζιστάν: Μια ποινή σε ισόβια για την τεκμηρίωση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Azimjon Askarov

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος του Κιργιζιστάν Azimjon Askarov έχει περάσει σχεδόν εννέα χρόνια φυλάκισης με κατηγορίες για την έρευνά του σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρά την διεθνή καταδίκη, οι αρχές της Κιργιζίας υποστήριξαν την ποινή του.

Rana Ayyub, Ινδία: Όταν η αναφορά οδηγεί σε κλιμάκωση των online απειλών

Rana Ayyub (Marie Claire South Africa)

Η ανεξάρτητη Ινδή δημοσιογράφος Rana Ayyub αφιέρωσε την καριέρα της σε θέματα ταμπού, συμπεριλαμβανομένης της βίας κατά των χαμηλών, κοινωνικά, στρωμάτων και των μειονοτήτων στην Ινδία. Λόγω της δουλειάς της, η Ayyub αντιμετώπισε ένα κύμα παρενόχλησης στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των πορνογραφικών βίντεο με το πρόσωπό της και τη δημοσίευση της διεύθυνσης και του προσωπικού αριθμού τηλεφώνου της.

Miguel Mora και Lucía Pineda Ubau,  Νικαράγουα: Νικαραγουανοί δημοσιογράφοι

Τον Δεκέμβριο, η αστυνομία της Νικαράγουα επιτέθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό 100% Noticias και συνέλαβε τον διευθυντή του σταθμού Miguel Mora και την Lucía Pineda Ubau, διευθύντρια ειδήσεων. Και οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται για “υποκίνηση μίσους και βίας” και στερούνται πρόσβαση σε νομικές υπηρεσίες.

Anna Nimiriano, Νότιο Σουδάν: Εκδότρια εφημερίδων στο Νότιο Σουδάν, ζει υπό συνεχή απειλή

Anna Nimiriano, Νότιο Σουδάν

Ως συντάκτης του Juba Monitor , η Anna Nimiriano αγωνίζεται να κρατήσει τους συναδέλφους της έξω από τη φυλακή και στο παρελθόν διατάχθηκε από την κυβέρνηση να κλείσει την εφημερίδα. Επιμένει, παρά τις απειλές σύλληψης και τη συνεχή λογοκρισία του ίδιου και των συναδέλφων της.

Amade Abubacar, Μοζαμβίκη: δημοσιογράφος της Μοζαμβίκης κρατούμενος χωρίς δίκη

Amade Abubacar, Μοζαμβίκη

Ο δημοσιογράφος ραδιοφώνου Amade Abubacar συνελήφθη τον Ιανουάριο, επειδή φωτογράφιζε οικογένειες που εγκατέλειπαν μετά από μαχητικές επιθέσεις τη βόρεια επαρχία Cabo Delgado. Από τότε έχει μεταφερθεί σε φυλακή μακριά από το σπίτι. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα κυκλοφορήσει σύντομα καθώς συνεχίζει να κρατείται χωρίς δίκη.

Claudia Duque, Κολομβία: Η υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υφίσταται διαρκείς επιθέσεις στην Κολομβία όπου η ατιμωρησία γαι τέτοιου είδους υποθέσεις παραμένει στο 98,81%

Claudia Duque (IWMF)

Η δημοσιογράφος έχει υποστεί απαγωγές, παράνομη επιτήρηση, ψυχολογικά βασανιστήρια και εξορία. Τα δικαστήρια καταδίκασαν τρεις υψηλόβαθμους αξιωματικούς των κολομβιανών υπηρεσιών ασφαλείας για το βασανισμό της Claudia και της κόρης της. Από τον Ιανουάριο απελευθερώθηκαν όλοι οι κρατούμενοι. Το IWMF απονεμήθηκε το βραβείο Duque the Courage in Journalism το 2010.

Osman Mirghani, Σουδάν: Ανεξάρτητος δημοσιογράφος 

Osman Mirghani, Σουδάν

Οι αρχές του Σουδάν συνέλαβαν τον Μιργάνι, επικεφαλής της ανεξάρτητης σουδανικής εφημερίδας Al-Tayar , τον Φεβρουάριο. Έχει απελευθερωθεί από τότε, αλλά οι αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις κατηγορίες για τις οποίες θα δικαστεί. Πριν από τη σύλληψή του, ο Μιργκάνι αναφερόταν σε συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στο Σουδάν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Συνασπισμό Ελεύθερου Τύπου, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους, ακολουθήστε τις στο Twitter ( @OneFreePress ) ή αναζητήστε το hashtag #onefreepress . Για την Deutsche Welle σχετικά με τα ζητήματα ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, πηγαίνετε στην DW Freedom σελίδα ή ακολουθήστε @dw_freedom στο Twitter.

Πηγή κειμένου

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας