Πώς είναι δυνατόν ο τοπικός πληθυσμός στη Δημοκρατία του Κονγκό να απειλεί όσους μάχονται για την ανάσχεση της επιδημίας του ιού Εμπολα; Είναι δυνατόν όλα αυτά να οφείλονται σε μια καλά οργανωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης;

Τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός που συμμετέχει στη μάχη κατά της επιδημίας του ιού Έμπολα στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα (11 Νοεμβρίου) ότι θα σταματήσει να εκπέμπει καθώς φοβάται για τις ζωές των δημοσιογράφων του καθώς στις 2 Νοεμβρίου ένας εργαζόμενος στον ραδιοφωνικό σταθμό, ο Πάπι Μαχάμπα, δολοφονήθηκε στο σπίτι του από αγνώστους. Η σύζυγός του τραυματίστηκε και το σπίτι του πυρπολήθηκε από τους ίδιους δράστες. Ο διευθυντής του σταθμού Lwemba από την πλευρά του κατήγγειλε ότι έχει γλιτώσει από δύο απόπειρες απαγωγής.

“Από τον προηγούμενο μήνα δεχόμαστε όλοι απειλές. Αποφασίσαμε να διακόψουμε την εκπομπή του ραδιοφώνου μας”, δήλωσε ο Ζοέλ Μουσαβούλι διευθυντής του κοινοτικού ραδιοφώνου Lwemba στην περιοχή Μαμπάσα της επαρχία Ιτούρι. “Είμαστε θύματα της ίδιας μας της δέσμευσης υπέρ της ευαισθητοποίησης κατά της διάδοσης του ιού Έμπολα. Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο μας επιβουλεύονται οι πολιτοφύλακες”, πρόσθεσε.

Από τον Σεπτέμβριο πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί στην περιοχή της Μαμπάσα έχουν αποφασίσει να αναστείλουν τη μετάδοση προγραμμάτων που αφορούν την καταπολέμηση του ιού εξαιτίας της εχθρότητας μεγάλου μέρους του πληθυσμού, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης του Τύπου OLPA. Τον Απρίλιο ένας Καμερουνέζος γιατρός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δολοφονήθηκε σε νοσοκομείο της επαρχίας Βόρειο Κίβου, μια νοσοκόμα και ένας αστυνονομικός είχαν ανάλογη κατάληξη, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο αναφέρθηκαν περισσότερα από 20 περιστατικά πυρπόλησης σπιτιών ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού που μάχεται εναντίον του Εμπολα.

ΓΙΑΤΙ  ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟ;

Η ΛΔ Κονγκό αντιμετωπίζει την επιδημία του ιού Έμπολα από την 1η Αυγούστου 2018, η οποία πλήττει περιοχές στις επαρχίες Βόρειο Κίβου, Νότιο Κίβου και Ιτούρι. Η επιδημία μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.193 ανθρώπων σε σύνολο 3.287 κρουσμάτων, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Οι υπάλληλοι υγείας έχουν βρεθεί στο επίκεντρο επιθέσεων από τον Αύγουστο του 2018, όταν η επιδημία του Έμπολα άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα. Θεωρείται πως ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις, έχουν οικονομικά κίνητρα, καθώς οι δράστες πιστεύουν πως οι εργαζόμενοι αυτοί είναι καλά αμειβόμενοι. Υπάρχει μερίδα του πληθυσμού που πιστεύει ότι στην πραγματικότητα ο ιός δεν υπάρχει και ότι η ύπαρξή του είναι ένας μύθος που αποσκοπεί στο να δημιουργούνται πλούσια αμοιβόμενες θέσεις εργασίας. Στην τραγική αυτή κατάσταση έρχεται να εμπλακεί και το αντιεμβολιαστικό κίνημα που πυροδοτεί αντιδράσεις εναντίον του εμβολίου κατά του θανατηφόρου και εξαιρετικά μεταδοτικού ιού. Το τελευταίο μάλιστα θύμα έπεσε νεκρό μετά από εκπομπή που έκανε για τη νέα ελπιδοφόρο εμβολιαστική δράση κατά του ιού σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν ακόμα πληγεί από την επιδημία.

Στη Δημοκρατία του Κονγκό, μία ηχητική καταγραφή κυκλοφόρησε το καλοκαίρι καλώντας σε επιθέσεις με ματσέτες κατά του ιατρικού προσωπικού που πραγματοποιούσε τους εμβολιασμούς κατά του Εμπολα! Καταγράφεται μάλιστα και κάποιο θρησκευτικό ενδιαφέρον στις αντιδράσεις καθώς η διαχείριση των θυμάτων από τον ιό κατά τη διαδικασία της ταφής αποκλείει την τέλεση κάποιων τελετουργιών για λόγους ασφάλειας, γεγονός που φαίνεται ότι χρησιμοποιείται για να αγγίξει και το θρησκευτικό αίσθημα των άτυχων πολιτών που πέφτουν θύματα μιας καλά οργανωμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης.

Η εχθρική απέναντι στα εμβόλια στάση έχει θρησκευτικά αίτια και σε άλλες περιοχές.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πολιτεία της Νέας Υόρκης, αντιμέτωπη με την επανεμφάνιση της ιλαράς στις ζώνες όπου κατοικούν ορθόδοξοι εβραίοι, ψήφισε τον Ιούνιο την κατάργηση των θρησκευτικών εξαιρέσεων που μπορούσαν να επικαλεσθούν οι γονείς για να παρακάμψουν τους κανόνες εμβολιασμού στα σχολεία.

Στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, οι ταλιμπάν και ορισμένοι θρησκευτικοί αρχηγοί έχουν βάλει στο στόχαστρο το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας. Διαδίδουν ότι το εμβόλιο εντάσσεται σε μία δυτική συνωμοσία για την στείρωση των μικρών μουσουλμάνων ή κατά της θρησκευτικής τους πίστης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η καχυποψία κατά των εμβολίων αποτελεί μία από τις δέκα απειλές για την παγκόσμια υγεία , μαζί με την ρύπανση, τον Εμπολα και τον ιό του AIDS

Πηγή Αρθρου

Φωτογραφία: Hugh Kinsella Cunningham/EPA