Η ιστορία του Issam Khoury μοιάζει με τις ιστορίες πολλών σύρων συμπολιτών του, που, σήμερα, παρακολουθούν την καταστροφή της χώρας τους, χιλιάδες μίλια μακριά. Γεννήθηκε στη Λατάκια και πολύ σύντομα μπήκε στο στόχαστρο των αρχών καθώς άρχισε να δημοσιογραφεί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του. Το 2001 και το 2002 κυκλοφόρησαν δυο βιβλία του για τον εμφύλιο στη χώρα του, χωρίς να λάβει την έγκριση της κυβέρνησης. Εξάλλου ό,τι τυπώνεται στη Συρία περνά από αυστηρό “προληπτικό” έλεγχο. Αυτή η “ανυπακοή” και αντίστασή του κατά της λογοκρισίας τον έβαλε στο στόχαστρο και τέθηκε υπό παρακολούθηση από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, για τα επόμενα 10 χρόνια. Έτσι άρχισε να δημοσιεύει τα “ενοχλητικά” γραπτά του στο δικό του site.

191y73el

Μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου, στη Συρία, η ιστοσελίδα του άρχισε να αποκτά αυξημένο ενδιαφέρον και ζήτηση, καθώς πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης αναδημοσίευαν κείμενα και βίντεο του.

Κάποια στιγμή, άγνωστοι σε αυτόν άνδρες, σταμάτησαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Khoury και μια ομάδα άλλων δημοσιογράφων, και τους επιτέθηκαν με σφοδρότητα. Παρέμεινε νοσηλευόμενος για αρκετές εβδομάδες και υποβλήθηκε σε απανωτές χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της υγείας του.

Με το ξέσπασμα του εμφυλίου, εγκατέλειψε τη Συρία και συνέχισε το έργο του από το Λίβανο. Εκεί, συνέχισε να αρθρογραφεί κατά του Άσαντ απολαμβάνοντας την ασφάλεια που του παρείχε η κυβέρνηση του Λιβάνου. Η ελεύθερη περίοδος ωστόσο έλαβε τέλος ένα χρόνο μετά, όταν κατέσχεσαν το διαβατήριό του γιατί- όπως πιστεύει ο ίδιος- δεν ήθελαν να ενοχλήσουν το καθεστώς Άσαντ.

Δεν μπορούσε λοιπόν ούτε να μείνει στο Λίβανο, ούτε να επιστρέψει στη Συρία. Ζήτησε άσυλο στη Νέα Υόρκη, με διαβάτήριο που απέκτησε με τη βοήθεια φίλων του. Τον πρώτο χρόνο στις ΗΠΑ τον πέρασε ως journalist in residence στο CUNY Graduate School of Journalism. Συνέχισε να δημοσιεύει υλικό σχετικά με την κατάσταση στη Συρία με στοιχεία που του διοχέτευαν οι δημοσιογράφοι που είχαν μείνει πίσω. Προσπάθησε να δημοσιεύσει τη δουλειά του και σε αμερικανικά media, αλλά είτε δεν έβρισκε ενδιαφέρον, είτε του ζητούσαν να δημοσιεύουσν τη δουλειά του χωρίς αμοιβή, κάτι που αρνήθκε πεισματικά καθώς  Κατά την τριετή παραμονή του στις ΗΠΑ, θέλησε να δημοσιεύσει υλικό του σε αμερικανικά μέσα, αλλά είτε δεν αντιμετωπίστηκε με ενδιαφέρον, είτε του ζητούσαν υλικό δωρεάν: «Πρέπει να πληρώνουν αυτούς τους ανθρώπους. Καθημερινά οι δημοσιογράφοι στην Συρία έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο, τόσο από το καθεστώς Ασαντ, όσο και από τον ΙSIS», εξηγεί ο ίδιος.

Παρά τις αντιξοότητες ο Issam Khoury συνεχίζει να συνεργάζεται με συναδέλφους του στη Συρία. Δημιούργησε και έναν μη κυβερνητικό οργανισμό με σκοπό την εκπαίδευση δημοσιογράφων για την κάλυψη θεμάτων από τη Μέση Ανατολή.

«Αν προσπαθήσεις να μιλήσεις με κάποιον στο τηλέφωνο, ο Άσαντ θα βασανίσει τον ίδιο και την οικογένειά του. Αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως το Viber και το WhatsApp», δηλώνει.

Ως σήμερα, περισσότεροι από 400.000 Σύροι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της χώρας έχει εκτοπιστεί.

«Έχασα τη χώρα μου, την ιστορία μου, τους φίλους μου… Είμαι πολύ λυπημένος για αυτό», λέει ο Issam Khoury.

Πηγή Αρθρου