Ενα άρθρο με 12 νούμερα, 9 γραφήματα και 20 υποσημειώσεις.

Αγαπητοί αναγνώστες, λάβαμε τις προάλλες την –αναμφίβολα καλοπροαίρετη και απόλυτα λογική- υπόδειξη να χρησιμοποιούμε περισσότερα οικονομικά στοιχεία στα άρθρα μας. Περισσότερους αριθμούς, δείκτες, νούμερα, κατά προτίμηση ινδο-αραβικής προέλευσης –αν και η χρήση λατινικών αριθμών, μέσα σε λογικά όρια, είναι επίσης αποδεκτή.

1461 λοιπόν. Αυτός είναι ο αριθμός ημερών μιας τετραετίας.  Τριών κανονικών ετών και ενός δίσεκτου. Πριν ξεσπάσουν εξοργισμένα τρολς εξαιτίας μιας φαινομενικά τόσο μπανάλ πρώτης επιλογής, σκεφτείτε πόσα σημαντικά γεγονότα έχουν 1461ήμερη περίοδο[*]. Πρώτο και καλύτερο το Μουντιάλ[†]. Οι Ολυμπιακοί[‡]. Το Μουντομπάσκετ. Και μεταξύ αυτών και οι Προεδρικές Εκλογές των Η.Π.Α.[§] Η πιο πρόσφατες[**] έλαβαν χώρα την 8η Νοεμβρίου 2016, μια κομβική ημερομηνία για το υπόλοιπο άρθρο -και τα νούμερα που περιέχει.

Πριν περίπου 5 μήνες, ο Δ. Ι. Τραμπ επισφράγισε μια εντυπωσιακή –ή τρομακτική, όπως το δει κανείς- προεκλογική εκστρατεία κερδίζοντας τη Χ. Ρ. Κλιν-τον και κατακτώντας το Λευκό Οίκο. Αυτό είναι γεγονός διασταυρωμένο και αδιαμφισβήτητο[††].  Ανάμεσα στους χαμένους, το Αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα, οι απανταχού φιλελεύθεροι, το κατεστημένο, οι ειδικοί, τα δεδομένα και η κοινή λογική. Ανάμεσα στους νικητές, περιφερειακές και ακραίες ιδεολογίες και ιστοσελίδες, οι παρουσιαστές των νυχτερινών καλωδιακών σατιρικών shows, ο εφαρμοσμένος σουρεαλισμός, το κατεστημένο και οι αγορές. Και έτσι ερχόμαστε στο κυρίως κομμάτι του άρθρου αυτού –και τα νούμερα.

18%, η άνοδος του Dow Jones που ακολούθησε την Τράμπεια νίκη έως τις αρχές του Μαΐου 2017, 5% μέσα στη πρώτη μόλις εβδομάδα. 14% η άνοδος του S&P500 στο ίδιο διάστημα. Η ισοτιμία γεν/δολαρίου κλασσικού βαρόμετρου της όρεξης και εμπιστοσύνης των απανταχού επενδυτών, κέρδισε περίπου 15% έως το τέλος του 2016. Τα επιτόκια των δεκαετών Αμερικανικών ομολόγων έδωσαν τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης κερδίζοντας 80 μονάδες βάσης μέχρι τον Ιανουάριο.

Οι ανησυχίες περί συντέλειας του κόσμου, κραχ και άλλων καταστροφικών σεναρίων αποδείχτηκαν –τουλάχιστον μέχρι στιγμής- αβάσιμες. Η Γη ακόμα περιστρέφεται[‡‡] και οι αγορές σερφάρουν το Ρεπουμπλικανικό/Τράμπειο κύμα.

Εξετάζοντας την πορεία επιμέρους κλάδων, εύκολα βρίσκει κανείς συσχετισμούς με τις προεκλογικές δεσμεύσεις για μείωση κανονισμών και ελέγχων στον τραπεζικό κλάδο (δείκτης DJUSFI), αύξηση εξοπλισμών και πιθανών μελλοντικών στρατιωτικών εκστρατειών (δείκτης DJUSAE) και στροφής προς τις βρώμικες και παραδοσιακές μορφές ενέργειας σε βάρος των  καθαρών, καινοτόμων και ανανεώσιμων (δείκτης DWCREE). Ο νεοεκλεγής ηγέτης του ελεύθερου κόσμου[§§] και δεξιοτέχνης dealmaker[***] γρήγορα έδειξε τις διαθέσεις του να τις κάνει πραγματικότητα, προσκαλώντας στο επιτελείο του τους Γ. Κον[†††], Ρ. Τίλλερσον[‡‡‡] και Σ. Προύιττ[§§§] αντίστοιχα.

Αν και η στατιστική ανάλυση του αρθογράφου σας δεν έχει ακόμα τελειώσει, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις συσχετισμού μεταξύ του αριθμού συμβούλων και υπουργών[****]/ αποφοίτων συγκεκριμένων εταιρειών και της μετεκλογικής πορείας των μετοχών των εν λόγω εταιρειών. Το παράδειγμα του κλισέ κακού, ήτοι της Goldman Sachs [††††], με 3 αποφοίτους στην Τράμπεια κυβέρνηση (Γ. Κον, Σ. Μ(ι)νούτσιν και Σ. Μπάννον) και μεγαλύτερη από 41% άνοδο μέσα στο πρώτο πεντάμηνο, παραμένει εντυπωσιακό, αν όχι αναπάντεχο.

Βέβαια, ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει, η παρελθούσα πορεία μιας μετοχής δεν εγγυάται μελλοντικές αποδόσεις, κλπ. Καθώς η Προεδρική λιμουζίνα[‡‡‡‡] βρήκε στα πρώτα σαμαράκια, άλλως το φιάσκο του ΟμπαμαΚέαρ ΤραμπΚέαρ ΟμπαμαΚέαρ[§§§§], το φιάσκο της Εξεταστικής Επιτροπής του Κογκρέσου για το ρόλο της Ρωσίας στις εκλογές και την Κυβέρνηση Τραμπ[*****], την παραίτηση του Μ. Φλυν[†††††], το πάρτι λίγο πολύ ξεφούσκωσε, όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς από τα παραπάνω διαγράμματα μετά το Μάρτιο ’17.

Συμπεράσματα. Πρώτα, πρώτα θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι οι χρηματαγορές ακολουθούν κανόνες ηθικής ή ενδιαφέρονται για πολιτικές ιδεολογίες, περίεργα χτενίσματα και τα τοιαύτα.  Οι fund managers (άνθρωποι και μη) απλά ακολουθούν την πιο λογική, σύντομη και απλή επενδυτική διαδρομή  προς το κέρδος. Χωρίς καθυστέρηση. Όταν δε οι εφημερίδες και τα blogs αρχίζουν να γράφουν για το trade της επικαιρότητας, είναι χρήσιμο να αναρωτιέται κανείς αν έχει απομείνει κάποιος greater fool[‡‡‡‡‡] ή όχι.

Και όσον αφορά το μέλλον; Δύο πράγματα: Σκεφτείτε πού βρισκόμαστε. Οι μετοχές είναι γενικά «ακριβές», με το λόγο τιμής προς κέρδη[§§§§§] του S&P500 –που μπορούμε να θεωρήσουμε ως βαρόμετρο για τα υπόλοιπα χρηματιστήρια σε περίπτωση σοβαρής διάρθρωσης- να καταγράφει ιδιαίτερα υψηλά ιστορικά επίπεδα, ήτοι 28.99, την τρίτη μεγαλύτερη τιμή του μετά το 30 που προηγήθηκε του κραχ τοθ 1929 (aka Great Depression) και το 44 που καταγράφηκε πριν το σκάσιμο της τεχνολογικής φούσκας στις αρχές αυτού του αιώνα (dot com bubble).

Από την άλλη, υπάρχουν πολλά υποσχόμενοι κλάδοι σε τομείς τεχνολογίας και ιατρικής που είναι ακόμα και τώρα ελκυστικοί.  Και φυσικά, ακόμα και αν δε συμφωνεί κανείς με τον Πρόεδρο Τραμπ, η επίδραση των πολιτικών του στις κατασκευές και άμυνα είναι σημαντική.  Όσον αφορά στα ομόλογα, τουλάχιστον εκτός Ευρωζώνης, πάσχουν από υπερπροσφορά και προσδοκίες για σημαντικά ανοδικά επιτόκια. Ουδόλως διαφωτιστικά τα παραπάνω, θα πείτε. Που με φέρνει στην δεύτερη παρατήρηση. Ο αρθρογράφος σας είναι ανοιχτός σε ιδιωτικές και φιλικές συζητήσεις γύρω από επενδύσεις και θέλει να επιτύχετε υπεραποδόσεις. Πρωτίστως όμως, θέλει να αποφύγει να χάσετε χρήματα και χωρίς την κρυστάλλινη σφαίρα του, αδυνατεί να το εγγυηθεί.

[*] Επίσης θα ακολουθήσουν πιο συναρπαστικά νούμερα για τους υπομονετικούς αναγνώστες

[†] Ποδοσφαίρου φυσικά, αν και ελπίζουμε ότι αυτή η διευκρίνηση είναι εντελώς περιττή

[‡] Αγώνες

[§] Οι οποίες γίνονται σε έτη άρτια και διαιρετέα δια του 4

[**] 58ες

[††] http://bit.ly/2oBDwKahttp://nyti.ms/2fhLMK4, http://cbsn.ws/2eCypjP

[‡‡] ή και όχι σύμφωνα με πεφωτισμένους τύπους σαν τον Κάϊρι Έρβιν και τον Σακίλλ Ο Νιλ  http://on.si.com/2nCW2Nx

[§§] http://rol.st/2oYW6bv

[***] http://bit.ly/2oZ20JG

[†††] http://bit.ly/2nWfFSE

[‡‡‡] http://cnn.it/2o8qcfM

[§§§] http://bit.ly/2nba7Tu

[****] ή καλύτερα Γραμματέων, για τους τυπολάτρες

[††††] http://rol.st/1aFG9Pu

[‡‡‡‡] http://fxn.ws/2mDMbai

[§§§§] http://bit.ly/2new7NI

[*****] http://nyti.ms/2nulF6h

[†††††] http://bit.ly/2lJpYXJ

[‡‡‡‡‡] http://bit.ly/2o9gA4q

[§§§§§] για την ακρίβεια, το γράφημα δείχνε το Shiller P/E που χρησιμοποιεί μέσα κέρδη 10ετίας προσαρμοσμένα για πληθωρισμό, και το πήραμε από το έξοχο multpl.com

…………………………………………………………………………………………………

Για τον όρο “Trumponomics” διαβάστε εδώ

Πηγή Κεντρικής Φωτό