Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι στην Υεμένη συντελείται η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο και ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να επισκιάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρά ταύτα, τα χρήματα που συγκεντρώνονται για τον σκοπό αυτό υπολείπονται κατά πολύ των τεράστιων αναγκών, με αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο να διοργανωθεί ένα δεύτερο συνέδριο αργότερα μέσα στη χρονιά. «Ακούσαμε 36 δωρητές να υπόσχονται σχεδόν 1,3 δις δολάρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος», δήλωσε ο επικεφαλής του ανθρωπιστικού τομέα του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, κλείνοντας τη διάσκεψη της 16ης Μαρτίου στη Γενεύη. Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούσαν 4,27 δις δολάρια, ωστόσο οι υποσχέσεις που έλαβαν δεν κάλυψαν ούτε το ένα τρίτο του ποσού αυτού. Από τα 30,5 εκατ. ανθρώπους που ζούν στην Υεμένη, τα 23,4 εκατ. έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, εκ των οποίων τα 12,9 εκατ. έχουν οξύτατα προβλήματα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Όπως είναι γνωστό, η χώρα ζει σε ένα χάος βίας και αίματος από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 μέχρι και σήμερα, με ελάχιστα διαλείμματα. Σε αυτό μετέχουν δεκάδες ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ομάδες, με προεξάρχουσες την Αλ-Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Απέναντί τους βρίσκονται οι αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, τους οποίους αντιστρατεύονται η Σαουδική Αραβία και ένας συνασπισμός με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Συχνά είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό ποιος πολεμά ποιον, αφού οι συσχετισμοί αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και το χάος συνεχίζεται (έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις όπου οι ΗΠΑ συμπράτουν με την… Αλ-Κάιντα, προκειμένουν να εξουδετερωθεί ο κοινός εχθρός).
Περισσότερα από 10.200 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από το 2015, όταν η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής. Η στρατιωτική επέμβαση έγινε αφού οι αντάρτες Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλα τμήματα της βόρειας Υεμένης, αναγκάζοντας τον διεθνώς αναγνωρισμένο πρόεδρο Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι να διαφύγει στο εξωτερικό. Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο αριθμός των παιδιών που έχουν πληγεί από αυτή την αρρωστημένη κατάσταση είναι πολύ μεγαλύτερος.
Περισσότερα από 2.500 σχολεία είναι ακατάλληλα για χρήση, σύμφωνα με τη UNICEF, καθώς έχουν καταστραφεί, μετατραπεί για στρατιωτικούς σκοπούς ή χρησιμοποιούνται για την παροχή στέγης στους εκτοπισμένους. Τουλάχιστον 47 παιδιά σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, μετά την έξαρση της βίας, ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά.
Στο μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ως άμεση ή έμμεση συνέπεια του πολέμου. Η σύγκρουση αυτή έχει προκαλέσει την κατάρρευση βασικών υπηρεσιών, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί και το 75% του πληθυσμού να εξαρτάται πια από τη βοήθεια. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιανουάριο, ανέφερε ότι σχεδόν 2.000 παιδιά που στρατολογήθηκαν από τους αντάρτες πέθαναν στο πεδίο της μάχης, μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαΐου 2021.