Σε μια πρωτοφανή προειδοποίηση προς τους Ρώσους πολίτες προχώρησε το βράδι της Τετάρτης 16 Μαρτίου 2022 ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στους υπουργούς του ανέφερε τα κάτωθι:

«Η Δύση θα προσπαθήσει να ποντάρει στη λεγόμενη πέμπτη φάλαγγα, στους προδότες, σε αυτούς που κερδίζουν τα χρήματά τους εδώ, αλλά ζουν εκεί. Ζουν όχι με τη γεωγραφική έννοια, αλλά με την έννοια του τρόπου σκέψης τους, του δουλοπρεπούς τρόπου σκέψης τους. Οποιοσδήποτε λαός και ειδικά ο ρωσικός λαός, θα μπορεί πάντα να ξεχωρίζει τους αληθινούς πατριώτες από τα αποβράσματα και τους προδότες και απλώς να τους φτύνει σαν σκνίπα που κατά λάθος πέταξε μέσα στο στόμα τους. Και υπάρχει ένας στόχος, η καταστροφή της Ρωσίας. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η φυσική και αναγκαία αυτοκάθαρση της κοινωνίας θα ενισχύσει τη χώρα μας, την αλληλεγγύη, τη συνοχή και την ετοιμότητά μας να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συχνά μέμφεται και ειρωνεύεται τη Δύση, όμως ποτέ ως τώρα δεν είχε χρησιμοποιήσει τόσο διχαστικές εκφράσεις, τουλάχιστον δημόσια. Οι δηλώσεις αυτές σοκάρισαν πολλούς, ενώ δεν είναι αμελητέα η πιθανότητα τα λόγια του αυτά να δημιουργήσουν συναισθήματα νοσταλγίας σε όσους αναπολούν τις πιο σκοτεινές περιόδους του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού.