Η Brittney Griner είναι ένα από το μεγαλύτερα αστέρια του παγκόσμιου μπάσκετ, με τρανταχτές επιτυχίες στο Woman NBA των ΗΠΑ, ενώ είναι και δύο φορές Ολυμπιονίκης. Το 2015 έκλεισε ένα πολύ καλό συμβόλαιο με ρωσική ομάδα μπάσκετ, την οποία βοήθησε τα μέγιστα να κατακτήσει τρεις φορές το πρωτάθλημα της χώρας της και τέσσερις φορές το πρωτάθλημα Ευρώπης.

Στις 17 Φεβρουαρίου, με την εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία να επίκειται και τις σχέσεις της Ρωσίας με τον δημοκρατικό κόσμο σε ελεύθερη πτώση, η Griner συνελήφθη αιφνιδιαστικά στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Ο λόγος ήταν πως στο ηλεκτρονικό της τσιγάρο βρέθηκαν υπολείμματα από έλαιο CBD, ένα προϊόν κάνναβης που ουδεμία σχέση έχει με αυτό που φαντάζεστε, ενώ πωλείται ελεύθερα σε εκατομμύρια σημεία σε ολόκληρο τον κόσμο (στην Ελλάδα, σε όλα τα περίπτερα της χώρας από το 2017). Στη συνέχεια, κατηγορήθηκε για… εμπόριο ναρκωτικών, αδίκημα που στη Ρωσία μεταφράζεται σε ποινή κάθειρξης έως δέκα χρόνων.

Χθες ανακοινώθηκε ότι η Griner θα παραμείνει για υπό κράτηση ένα ακόμα μήνα στη φυλακή, ώσπου να βρεθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών της Ρωσίας και να υπερασπιστεί τον εαυτό της. H υπόθεση μοιάζει με «Εξπρές του Μεσονυκτίου» νέας κοπής, με τη διαφορά ότι στην περίφημη κινηματογραφική ταινία ο πρωταγωνιστής πράγματι προσπάθησε να βγάλει χασίς από τη χώρα, κάτι που ουδόλως ισχύει για την Griner (η κατηγορία που της αποδίδεται είναι για τα πανηγύρια).

Midnight Express

Το State Department ανέφερε πρόσφατα πως η Brittney Griner κρατείται παράνομα, για εκδικητικούς λόγους, σε μια υπόθεση που μοιάζει με εκείνη των δύο Ελλήνων στρατιωτών που φυλακίστηκαν για ένα διάστημα στην Τουρκία επειδή από λάθος τους πάτησαν λίγα μέτρα τουρκικού εδάφους, μόνο και μόνο επειδή ο Ερντογάν ήθελε «να τη σπάσει» στους γείτονές του.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Πηγή φωτογραφίας Midnight Express