Στις αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις ακροδεξιών και ναζιστικών στοιχείων στην Bιέννη στις 13 Μαρτίου 2022 η σημαία των QAnon που κυμάτιζαν οι ταραξίες του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021 εκτέθηκε δίπλα σε εκείνη της Ρωσίας, μαζί με το γράμμα Ζ.

Εμπνευσμένο από τη θεωρία συνωμοσίας που ξεκίνησε ως ισχυρισμός ότι οι πολιτικές ελίτ των ΗΠΑ διοικούσαν μια μυστική σατανιστική συμμορία slash κύκλωμα παιδεραστίας από μια πιτσαρία, το κίνημα QAnon έχει μετατραπεί σε ισχυρό πολιτικό κίνημα στις ΗΠΑ και έχει εμπνεύσει μιμητές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι περισσότεροι από αυτούς συγκεντρώνουν υποστηρικτές μεταξύ ανθρώπων με έντονες τάσεις κατά της ελίτ και του κατεστημένου, καθώς και μεταξύ εκείνων που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες (γι αυτό και όσοι αντιτίθενται στα εμβόλια και στα μέτρα κατά του Covid-19 ήταν οι πρώτοι που προσχώρησαν). Τώρα, οι Γερμανοί QAnon υμνούν τον Vladimir Putin και τον στρατό του και επικρίνουν την κυβέρνηση στο Κίεβο, την οποία θεωρούν μαριονέτα της Δύσης.

QAnon

Περισσότερα για τους Qanon
H ομάδα αυτή βρέθηκε στην επικαιρότητα, όταν προσπάθησε να παίξει ρόλο στις εκλογές των ΗΠΑ. Αναφέρουμε σε τίτλους τα πιστεύω της: Υπέρμαχοι της λευκής φυλής και ρατσιστές, αντισημίτες και αρνητές του Ολοκαυτώματος, υποστηρικτές μιας στρατιωτικής δικτατορίας, ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω του δικτύου 5G, σχεδόν όλοι οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’80 ως πρόσφατα και οι πιο σημαντικοί υφιστάμενοί τους είναι σατανιστές και παιδόφιλοι, ο Bill Gates με τη συνδρομή και άλλων υπερπλούσιων θέλει να μειώσει τον παγκόσμιο πληθυσμό, οι μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων απαγάγουν και πουλάνε παιδιά σε παιδεραστές (pizzagate). Εκτιμάται πως ο αριθμός τους προσεγγίζει τα 450.000 άτομα, ενώ τα social media έχουν διαγράψει 150.000 λογαριασμούς τους, εξαιτίας των απόψεών τους. Έχουν ως συμπαθούντες περισσότερους από 75 γερουσιαστές και στις κάλπες του Νοεμβρίου εξέλεξαν ένα μέλος τους στο Κογκρέσο. Ακόμη, για να αμβλύνουν την εικόνα τους έχουν εισχωρήσει στην ομάδα #SaveTheChildren, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι στην κύρια πλατφόρμα επικοινωνίας τους φιλοξενούνται παιδεραστές. Το FBI τους παρακολουθεί και τους έχει χαρακτηρίσει ως «πιθανούς τρομοκράτες», αφού το όνειρό τους για δικτατορία στρέφεται κατά του Συντάγματος. Οι «ιδέες» τους έχουν αρχίσει να αποβιβάζονται στην Ευρώπη, βρίσκοντας ευήκοα ώτα στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Γερμανία. Σε επιθέσεις που έκαναν σε μουσεία στη Γερμανία και στην Αθήνα προσπάθησαν να καταστρέψουν αρχαία αγάλματα, πιστεύοντας ότι μέσα στους κρύβεται ο Σατανάς. Φυσικά, ήταν παρόντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, φορώντας τις «στολές» τους (ασπίδες, προβιές, δόρατα και κράνη με κέρατα).

QAnon

Να ρίξουμε και μια ματιά στην πλατφόρμα επικοινωνίας τους
Την πλατφόρμα 8kun δεν θα τη βρείτε στο Google, καθώς είναι αποκλεισμένη από τις μηχανές αναζήτησής του. Επίσης, δεν έχει σελίδα στο Facebook, αφού έχει αποβληθεί και από εκεί. Στα ενδότερά της φτάνεις μόνο μέσω της αρχικής της σελίδας. Mπαίνοντας, συναντήσαμε περισσότερες από 500 ομάδες συζητήσεων. Σε όλες, χρειάζεται κωδικός για να ποστάρεις και να λάβεις μέρος στην κουβέντα, ο οποίος σου παρέχεται με συνοπτικές διαδικασίες. Επιλέξαμε να μη τον χρησιμοποιήσουμε, αφού δεν χρειαζόταν για να έχουμε το «δείγμα γραφής» της πλατφόρμας (μπορείς να διαβάσεις ελεύθερα τα πιο πολλά από τα σχόλια). Ξεκινήσαμε από μια ομάδα με περισσότερα από 165.000 posts, η οποία είναι αφιερωμένη στην πολιτική, με τα περίεργα αρχικά pnd (paroxysmal nocturnal dyspnoea, παροξυσμός νυχτερινής δύσπνοιας). Εκεί αντιληφθήκαμε αμέσως τις βασικές της κατευθύνσεις, αφού κάτω από το εικονίδιο που περιέχει τον κωδικό, υπάρχει γραμμένο το μότο my greatest dream is a world without jews. Δείτε και λίγο φωτογραφικό υλικό…

Συνέχεια επί της οθόνης
Για τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Michael Bonvalot, ο οποίος παρακολουθεί τακτικά τις διαδηλώσεις κατά του εμβολιασμού στη Βιέννη, το γεγονός ότι η αυστριακή ακροδεξιά έχει στραφεί ανοιχτά στη λατρεία του Putin δεν τον εκπλήσσει. Από την πρώτη κιόλας διαμαρτυρία στη Βιέννη τον Απρίλιο του 2020 ήταν ξεκάθαρο ότι συμμετείχαν γνωστοί ακροδεξιοί και νεοναζί ακτιβιστές, υπενθύμισε ο Bonvalot στο Euronews.

QAnon

Το FPÖ αγκαλιάζει τον Putin
Το FPÖ ή Freiheitliche Partei Österreichs είναι το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα της χώρας, γνωστό για τις αντιμεταναστευτικές και αντικαθεστωτικές θέσεις του. Κατά καιρούς, έχει φθάσει σε ανοιχτό φλερτ με τον ναζισμό, ιδίως κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του εκλιπόντος Jörg Haider. Ωστόσο, ήταν σταθερά κατά του Κρεμλίνου. Για τον Ηaider, η Ρωσία ήταν εχθρός λόγω του κομμουνιστικού παρελθόντος της. Ωστόσο, το FPÖ άλλαξε κατεύθυνση μετά την αποχώρησή του από το κόμμα και τον θάνατό του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2008 και ήρθε όλο και πιο κοντά στον Putin. Aκολούθησε η δημόσια υποστήριξη των πολέμων της Μόσχας, περιλαμβανομένης της εισβολής στη Γεωργία το 2008 και η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία το 2016. Το 2019 ξέσπασε το σκάνδαλο που αφορούσε ένα βίντεο που διέρρευσε με τον αντικαγκελάριο και ηγέτη του FPÖ Strache και τον αναπληρωτή του Γιόχαν Γκουντένους, όπου αποκαλύφθηκε ότι υποσχέθηκαν επικερδείς διαγωνισμούς του αυστριακού κράτους σε Ρώσους ολιγάρχες ενώ έκαναν διακοπές στην Ίμπιζα. Το Ibizagate, όπως έγινε έκτοτε γνωστό, σηματοδοτεί ίσως την πιο ξεκάθαρη ένδειξη της αδυναμίας που έχει καλλιεργήσει το FPÖ για τη ρωσική πολιτική και οικονομική επιρροή.

Η ηχογράφηση που διέρρευσε οδήγησε τον Strache να χάσει το κυβερνητικό του αξίωμα και έστειλε την Αυστρία σε πολιτική κρίση, αναγκάζοντας τον καγκελάριο Kurz να εγκαταλείψει το FPÖ ως κυβερνητικό εταίρο του συνασπισμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί δυσαρέσκεια, τόσο στο FPÖ όσο και στους υποστηρικτές του, οι οποίοι προσέφεραν την υποστήριξή τους στον Kurz σε μια εποχή που τη χρειαζόταν. Σε απάντηση, ο ηγέτης του κόμματος Herbert Kickl και ο Strache κινητοποίησαν τους υποστηρικτές τους και συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά των εμβολίων εναντίον της κυβέρνησης και του ίδιου του Kurz.Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, το κίνημα μεγάλωσε σε σημείο που η αστυνομία στη Βιέννη βγήκε σε μεγάλο αριθμό για να παρακολουθήσει τις χιλιάδες που διαδήλωναν στους δρόμους κρατώντας παλιές αυτοκρατορικές γερμανικές σημαίες στα χρώματα του κόκκινου, του λευκού και του μαύρου, αλλά και πανό των QAnon. Ο Kickl, ο οποίος ήταν πρώην συντάκτης ομιλιών του Χάιντερ και υπουργός Εσωτερικών προτού εκδιωχθεί το FPÖ, έδωσε μια παθιασμένη ομιλία στις 6 Μαρτίου που επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στον Kurz, χαρακτηρίζοντας τα λουκέτα και τις εντολές για εμβόλια ως τρελή εμμονή με την εξουσία.

Εναλλακτικά ανεξάρτητα κανάλια και περιοδικά για πατριώτες
Ο Κurz παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2021, αφού μια έρευνα για διαφθορά απειλούσε να προκαλέσει ψήφο δυσπιστίας στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, ο Κickl ο οποίος έχει υπερασπιστεί την πολιτική του Putin στο παρελθόν, συνεχίζει να εμφανίζεται με τους αντιεμβολιαστές. Το κίνημά τους ενισχύεται πλέον από ένα ολοκληρωμένο μέσο ενημέρωσης, το AUF1, το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται ως εναλλακτικό ανεξάρτητο κανάλι. Ο αρχισυντάκτης του Stefan Magnet είναι πρώην ακτιβιστής της Bund freier Jugend ή Λίγκας Ελεύθερης Νεολαίας, μιας νεοναζιστικής εξτρεμιστικής ομάδας και βασικού υποστηρικτή της ιδεολογίας «Αίμα και Έδαφος». Ο Magnet εργάστηκε επίσης ως σύμβουλος στην Info-Direkt, ένα διαδικτυακό μέσο που αυτοπροσδιορίζεται ως περιοδικό για πατριώτες, γνωστό για τη συχνή δημοσίευση άρθρων γραμμένων από ή για μέλη του κινήματος των Ταυτοτικών, καθώς και για τον αγαπημένο ιδεολόγο του Κρεμλίνου Alexander Dugin.

Πηγή φωτογραφιών