Είναι ο «Άνθρωπος που πέφτει». “The falling man”. Δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Ξέρουμε μόνο ότι είναι μια από τις συγκλονιστικότερες φωτογραφίες της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που απεικονίζει το αδιέξοδο των εγκλωβισμένων μέσα στους Δίδυμους Πύργους. Ή μήπως τη… διέξοδο;
Η φωτογραφία τραβήχτηκε 15 δευτερόλεπτα μετά τις 09.41. Η εικόνα παγώνει την ταχύτητα της πτώσης του που ξεπερνά τα 150 μίλια την ώρα.

thefallingmanfeat-800x420-300x200-c-default

Ο φωτορεπόρτερ του Associated Press Ρίτσαρντ Ντρου (Richard Drew) τράβηξε μια σειρά από φωτογραφίες. Η συγκεκριμένη είναι εκείνη που δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα και συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Ίσως να στοίχειωσε και τον ίδιο.

Δείτε το video του Time, όπου ο Ντρου αφηγείται την ιστορία της φωτογραφίας.

«Είναι μια… ήσυχη φωτογραφία. Δεν είναι όπως οι άλλες βίαιες εικόνες που τραβάμε σε άλλες καταστροφές. Δεν υπάρχει ένταση, αίματα, πανικός. ‘Ομως ο κόσμος αντέδρασε γιατί κατάλαβε πως θα μπορούσε να βρίσκεται στην ίδια θέση με τον άντρα αυτό και να κάνει την ίδια επιλογή…», λέει ο Ντρου στο video του Time.

Η φωτογραφία του άνδρα που πέφτει στο κενό έγινε την άλλη ημέρα εξώφυλλο στους New York Times. Ο τίτλος του , «The Falling Man», του δόθηκε από ένα άρθρο στο περιοδικό Esquire, το 2003. Ο Ντρου αναφέρει ότι πρόκειται για μια από τις ελάχιστες φωτογραφίες του τρομοκρατικού χτυπήματος που βλέπουμε κάποιον άνθρωπο να πεθαίνει.

Ποιος είναι ο «Άνθρωπος που πέφτει»

Μέχρι σήμερα η ταυτότητα του ανθρώπου αυτού δεν έχει εξακριβωθεί. Πίστευαν αρχικά πως εργαζόταν στο εστιατόριο Windows of the World, στον Βόρειο Πύργο.

Ο φωτογράφος του Associated Press Ρίτσαρντ Ντριου βρισκόταν κοντά στους Δίδυμους Πύργους για μια φωτογράφιση μόδας… Έμελλε όμως να καταγράψει με το φακό του μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας.

Πηγές: Esquire, Time