Η δυνατότητα των δημοσιογράφων να κάνουν ελεύθερα το καθήκον τους απέναντι στην αλήθεια και τους αναγνώστες, ακροατές, τηλεθεατές, στην Ουκρανία δεν είναι αυτονόητη.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί άπειρα περιστατικά φίμωσης των δημοσιογράφων, οι οποίοι προσπαθούν μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης τρομοκρατίας, μίσους και δυσανεξίας στην αντίθετη γνώμη να κάνουν τη δουλειά τους.

Αλίμονο στο δημοσιογράφο που θα τολμήσει να κρίνει την αναποτελεσματικότητα και τη διαφθορά της δημόσιας διοίκησης και των αξιωματούχων της εξουσίας.

Πριν από δύο εβδομάδες, την Κυριακή το βράδυ μια ομάδα ενόπλων μασκοφόρων  εισέβαλαν στον τηλεοπτικό σταθμό ΙΝΤER, τη στιγμή που η ομάδα παραγωγής προετοίμαζε το βραδινό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Σεργκέι Λιοβότσκιν, στο τεύχος του περιοδικού Politico που κυκλοφορεί, οι ένοπλοι αυτοαποκαλούνταν “πατριώτες” και άρχισαν αμέσως να πυροβολούν τον εξοπλισμό στο στούντιο μετάδοσης των ειδήσεων, απειλώντας παράλληλα δημοσιογράφους και τεχνικούς ότι θα τους εκτελέσουν. Στη συνέχεια πέντε από τους εργαζόμενους διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με έντονα αναπνευστικά προβλήματα, ενώ μία δημοσιογράφος παρέμεινε για νοσηλεία με τραύμα στην πλάτη, το οποίο απέκτησε στην προσπάθεια της να διαφύγει.

Η αστυνομία, ως συνήθως, ανταποκρίθηκε με χαρακτηριστική καθυστέρηση, ενώ οι ένοπλοι μασκοφόροι εισβολείς δεν επέδειξαν ιδιαίτερη βιασύνη να αποχωρήσουν.

Όπως και σε πολλά άλλα παρόμοια περιστατικά, η αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης είναι ατελέσφορη, με αποτέλεσμα το κλίμα τρομοκρατίας να εντείνεται διαρκώς.

Τα τελευταία χρόνια στην Ουκρανία και ιδιαίτερα μετά τα επεισόδια στην πλατεία Μείντάν, η άσκηση βίας, οι περίεργες αυτοκτονίες, οι απροκάλυπτες δολοφονίες, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους της χώρας.

Η ατμόσφαιρα βίας, η ρητορική του μίσους, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι έχουν ως πρώτο θύμα την αλήθεια, ενώ παράπλευρες απώλειες θεωρούνται ο ήρεμος διάλογος, η αντιπαράθεση με επιχειρήματα, η ανταλλαγή και η κατανόηση της άλλης άποψης.

photo credits