Οι διαδηλώσεις στη Λευκορωσία πυροδοτήθηκαν λόγω μαζικής εκλογικής απάτης. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι απομακρύνθηκαν, οι παρατηρητές συνελήφθησαν, οι αριθμοί “μαγειρεύτηκαν”. Εκείνοι που βγήκαν στους δρόμους χθες δεν ήταν συνηθισμένοι να διαδηλώνουν. Αφελείς αλλά ειλικρινείς, προσπάθησαν να αλλάξουν την ηγεσία μέσω εκλογών.

« Ήταν η πιο σκοτεινή μέρα στη σύγχρονη ιστορία της Λευκορωσίας. Η κυβέρνηση διεξήγαγε πόλεμο εναντίον του λαού της, έφερε στρατό σε πόλεις και στόχευσε άοπλους ανθρώπους με σπρέι πιπεριού, «κανόνια» νερού, όπλα και χειροβομβίδες αναισθητοποίησης». Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας: Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε 33 πόλεις, περίπου 3.000 άτομα συνελήφθησαν, 50 άτομα τραυματίστηκαν. “Πρέπει να σημειωθεί ότι τα όπλα μάχης δεν χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των παραβατών».

Ο Xi Jinping και ο Πούτιν ήταν οι πρώτοι που έδωσαν συγχαρητήρια στον Λουκασένκο της Λευκορωσίας για την «κομψή» νίκη του στις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki κάλεσε την ηγεσία της ΕΕ να πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία.

“Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συμβαίνει στη Λευκορωσία – ένα από τα πιο ειρηνικά έθνη στην Ευρώπη. Οι Λευκορώσοι δεν θέλουν να πολεμούν και τείνουν πάντα να αποφεύγουν τις συγκρούσεις. Δεν μπορώ να εξηγήσω τη βία της αστυνομίας χθες λογικά. Μεγεθύνετε για να δείτε τα μάτια του στρατιώτη. Είναι τρομοκρατημένος, σοκαρισμένος. Το θέμα είναι ότι ο Λευκορωσικός λαός είναι ένας από τους πιο υπομονετικούς και ειρηνικούς και αυτό περιελάμβανε τους αστυνομικούς μας. Φοβούνται επίσης να χάσουν τη δουλειά τους, οπότε τις επόμενες μέρες πολλά θα εξαρτηθούν από την ηθική τους επιλογή” τουιτάρουν από τη Λευκορωσία.

πηγή κεντρικής φωτογραφίας